Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Başlık güzel de içi dolu mu?

Yakın zamanda size Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın son derece samimi sözlerini aktarmıştım bu köşeden.

Birileri beni sanayiye karşı olan kişi ilan etti, ama bu şehri doğru planlamak lazım. Sanayiyi öyle pat diye koyamazsınız bir şehre. Bu nüfus artışı demek, altyapı sorunu demek, trafik sorunu demek. Ben de şehrin içindeki sanayinin şehir dışına taşınmasını istiyorum, ama bunu yaparken çok dikkatli adımlar atmalıyız. Bundan sonra bu şehri planlarken en ufak bir hata yapmamalıyız!” demişti Aktaş.

Şehrin planlanması… Geleceğe doğru bir yatırım amacıyla yapılacak en iyi çalışma elbette ki, planlama. Planlama yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus elbette ki, hataya mahal vermemek.

Merinos AKKM’de 2040 yılı Çevre Düzen Planı çalışmaları Bursa Büyük Şehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Şehir Planlama Şube Müdürlüğü tarafından yürütülüyor bir süredir. Hatta 9 Kasım’da şehrin dinamiklerinin bir araya getirileceği “Bursa Çevre Düzeni Planı Tematik Değerlendirme Çalıştayı” gerçekleştirilecek.

İşte bu noktada takip edilmesi gereken ve önemli olan, katılımın ne kadar geniş tutulacağı, geniş kavramının içerisinde hangi oda ve STK’ların yer alacağıdır.

Bugün konuyla ilgili ilk karşı duruş, Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesinden geldi. Şube Başkanı Ahmet İhsan Taşkınsel tarafından yapılan açıklamada;

1/100.000 Ölçekli Bursa Çevre Düzeni Planını etkileyecek planlama, uygulama ve denetim süreçlerinde iş birliği ve katılımcılığın kurgulanması ve uygulanması sağlanacaktır.” denilerek katılımcılık ve şeffaflık konusunda edilen süslü laflar bir kenarı bırakılmış, planın taslak plan haline gelene kadarki sürecinde olduğu gibi, kapalı kapılar ardında bir kısım kurum/kuruluşlar “İLGİLİ” olarak tanımlanmıştır!” deniyor.

Aslında planla ilgili haftalık görüşmelere Akademik Odalardan katılım gerçekleşiyor. Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Murat İlkme ve İKK Sekreteri Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek görüşmelerde çoğunlukla bulunuyor, ancak Makine Mühendisleri Odası’nın sanayi bölgelerinin planlanacağı bir toplantıya dahil edilmemesi dikkat çekici husus.

Yapılan iş sanayi ya da ulaşım olduğu zaman elektrik mühendisleri, kimya mühendisleri gibi odaların olmadığı bir toplantı düşünülemez” diyor Taşkınsel.

Sürekli maruz kaldığımız algı oluşumu ve içi boş konu başlıkları meselesine geri dönüyoruz sanki.

‘Katılımcılık’ konusunun üzerinde sıklıkla durulup, katılımcılığın minimumda tutulması bu endişeyi yaratan.

Aralık ayında kamuoyu ile paylaşılması planlanan 2040 Bursa Çevre Düzeni Planı şimdiden soru işaretleri ile dolu benim için.

“Sormak isteriz; ‘İLGİLİ’ bir kurum olarak TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olmadan ‘Üreten’ ve ‘Ulaşan’ BURSA çalıştaylarında neler konuşulup karara bağlanacaktır? Yoksa bu çalıştayda daha önce yapılan toplantı ve çalıştaylar gibi bir “göz boyama” mıdır? Veya Şubemizce daha önceki toplantılarda da ifade edilen Ulaşım, Sanayi Bölgeleri ve Sanayileşme konusunda görüşleri birilerini mi rahatsız etmiştir?” diyen TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet İhsan Taşkınsel’in de aklındaki sorular aynı anlaşılan.

Bu şehrin vicdanının Akademik Odalar olduğu gerçeğinin akıldan çıkarılmadan yapılan toplantılara gerekli tüm odaların dahil edilmesinin önemli olduğunu belirtmek isterim.

Aksi halde Aralık ayında kamuoyunun önüne gelecek olan plan şimdiden kadük kalacaktır!

 

HABERLER