Bursa’nın en güçlü odalarından birini İnşaat Mühendisleri Odası olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Geçtiğimiz dönem Çağdaş Grup tarafından yönetilen odanın idaresi seçimlerin ardından oda yönetimini uzun süredir elinde tutan Çalışma Grubuna tekrar geçti.
Bugün düzenlenen bir toplantı ile İMO Bursa Yönetiminin alt çalışma gruplarıyla tanışma fırsatı bulduk.
Bursa gibi bir şehirde inşaat gibi bir sektörün oda temsilciliğini yapıyorsanız, aldığınız her nefeste sorunlar üzerine konuşmanız kaçınılmaz elbette. Toplantının seyrinin de bu biçimde şekillendiğini söylemeliyim.
İMO Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem;
“Bursa, mutlaka dirençli şehir, tarım, turizm, tarih ve sanayi ile büyüyen bir şehir vizyonu ile şekillenmelidir. Bunlardan birini önceleyip diğerlerini geri planda kesinlikle tutmamalıyız. Bu çerçevede Ulaşım Master Planı ve Kent Anayasası şehrimizin bu dinamikleri içinde eşit derecede öncelenerek ve bir an önce hazırlanmalıdır” derken tam da bundan bahsediyordu aslında.
Birkaç yazı öncesine giderseniz, şehrin anayasası olarak adlandırılacak olan 1/100.000’lik planın hazırlanmasına yönelik ilk görüşmenin Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi arasında gerçekleştiğini, bu görüşmenin bir ön görüşme niteliğinde olduğunu ve ‘nasıl bir ilerleyişle daha doğru sonuca varılır’ sorusunun yanıtının arandığını yazmıştım.
Gözlerim de İMO Bursa Şubesini aramıştı hani.
Başkan Serdar Atilla Erdem’e bunu sordum elbette.
“Şehrin anayasası planlanırken orada olması gereken en önemli odalardan biri elbette İnşaat Mühendisleri Odasıdır, biz Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, aynı zamanda meslektaşımız da olan Mustafa Bozbey’i ziyaretimizde de bu konuyu konuştuk. Görüşmelerde elbette bizler de olacağız ve şehir için yapılacak olan tüm çalışmalarda yerimizi alacağız” açıklamasını aldım kendisinden.
Bugünkü toplantıda;
“‘Bursa Kent Anayasası’ olarak düzenlenecek 1/100.000 Çevre Düzeni Planı çerçevesinde bu kentin sakinleri ve sahipleri olarak bizler BURSA adına şu sorulara cevap aramalıyız:
-Planlı ama doğal kaynakları kontrolsüz bir şekilde tükenen, üreten ama doğa ve tarım alanları yok olan, istihdam sağlayan ama ulaşım problemleri bitmeyen tamamı ile bir sanayi şehri mi?
-Koruma Kullanma dengesini gözeten sahip olduğu potansiyelleri, geleceği ve dünyanın gelişimini de düşünerek öncelik sırasına göre değerlendirip sonradan pişman olmayacak tercihler yapan bir şehir mi olacaktır?” konusuna hassasiyetle değindi Erdem.
Mesele son derece önemli, mesele bizden sonraki nesle ne bırakacağımızla son derece ilintili, mesele çocuklarımızın nasıl bir şehirde yaşama ihtimali için çaba göstereceğimizle son derece alakalı…
Konuşma şöyle devam etti;
“Bu sebeple ‘Ben yaptım oldu’larla Bursamıza dışarıdan yapılacak her türlü müdahaleye sessiz kalmayacak, bununla gereken mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Ve tekrar diyoruz ki ‘Bursa şeffaf bir şekilde Büyükşehir Belediyemizin önderliğinde ilgili tüm ilçe belediyelerinin, devlet kurumlarının içinde olduğu, tüm üniversitelerimizin, meslek odalarının aynı masada toplanıp ortak akılla Bursa vizyonunun belirleneceği Kent Anayasamız acilen hazırlanmalı ve ‘Ben yaptım oldu’lara asla müsaade edilmemelidir!”
Bugün çalışmalara başlansa, ilk adımlar atıldığına göre başlandığını kabul edebiliriz, önümüzdeki 1 buçuk 2 yıl gibi bir süreçte ancak hazırlanacak olan Kent Anayasası yürürlüğe girene kadar 2020 Çevre Düzeni Planının delik deşik edilmesiyle Ankara’dan gelecek planlara açık, bu planların gerçekleşmemesi adına savaş veren bir şehir olacak Bursa.
Önümüzdeki süreçte gerçekleşecek yağmadan nasıl kurtulacak, bu yağmada ne kadar zarar görecek, bu zararların neresinden dönebilecek kestirmek güç!
Yine de orman yangına su taşıyan karınca misali ‘safımız belli olsun’ hesabı, gelecekte çocuklarımıza ‘biz bir şeyler için çabaladık’ diyebilmek adına sürecek ‘ben yaptım oldu’culalarla mücadelemiz.
Ya siz yapınca olmayacak, ya siz yapınca çok zor olacak, ya sizin yaptıklarınız yarım kalacak ya da siz yapsanız da koca bir şehri karşınıza alarak yapmış olacaksınız gerçekleştirmeye çalıştıklarınızı. Dolayısıyla yüzlerdeki boya silinecek, maske düşecek, gerçek niyetler açık edilecek…
Neyse, biz konumuza dönelim, merkezden uzaklaşmayalım…
3 ayda 94 etkinlik düzenleyen İMO Bursa Şubesi her dönemde olduğu gibi bu dönemde de itibarı zedelenen mesleklerini yeniden eski güçlü haline kavuşturmak için, akademik mesleklerin öneminin anlaşılması ve hak ettiği değeri bulması için, genç meslektaşların mesleklerine samimiyetle tutunmaları, mesleği icra eden tüm inşaat mühendislerinin güvenli ve mutlu çalışma ortamlarına kavuşmaları için çaba harcayacak.
Öyleyse herkese kolay gelsin…