Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

BESOB’un geldiği nokta bu mudur yani?

Bursa’da kayıtlı 100 bin esnafın çatı kuruluşu olan Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, 15 Mayıs tarihinde genel kurul yapmaya hazırlanıyor. Tek adaylı olmasına alıştığımız genel kurulda bu kez 3 aday yarışıyor. Adaylardan biri mevcut Başkan Arif Tak. Diğer adaylar da eski yönetimden. Başkan Vekili Fahrettin Bilgit ve Başkan Yardımcısı Ali İlhan Özkan.

Arif Tak’ı biliyorsunuz zaten. Bilmemek mümkün değil. Çünkü ben mesleğe başladığımda BESOB’un başkanı olan Arif Tak, Lokantacılar Odası Başkanlığı ile birlikte 53’üncü başkanlık yılını doldurdu sanıyorum.

Bu kadar yılın üzerine Çataltepe gibi bir sorunla boğuşmak zorunda kalınca ve konuyu bir türlü tatlıya bağlayamayınca Tak’ın çok yıprandığını söylemek mümkün. 53 yıllık BESOB mesaisi bir emekliliği hak eder mi onu bize sandık gösterecek.

104 odadan 805 delegenin oy kullanacağı seçimler, benim takip ettiğim en çekişmeli seçim olarak da tarihe geçmeye aday.

Adaylardan Fahrettin Bilgit’in adeta gövde gösterisi yaptığı iftarına davet edilmiş bir gazeteci olarak gözlemim şudur ki, Bilgit pek çok odanın desteğini arkasına almış.

Sorumuz üzerine;

“Sanırım 75 civarında oda başkanımız davetimize katıldı” diyerek bu durumu netleştirmiş oldu Bilgit.

400’ün üzerinde davetlinin oruç açtığı yemekte bir konuşma da yapan Bilgit, pandemi sürecinin bize büyük bir hızla dayattığı teknolojik yenilenmeye küçük esnafın da ayak uydurmasını sağlayacaklarının altını çizdi.

Bu önemli. Aksi halde küçük esnafın zincir marketlerle, zincir mağazalarla baş etmesi çok zor.

Konuşmasının sonunda da basın mensuplarının sorularını yanıtladı Bilgit.

‘Arif Tak döneminde bir projeye imza attınız mı?’ diye soruldu;

“Birlikte uzun süre görev yaptık, sabırla metanetle görüşlerimi paylaştım. Ancak zaman içinde işlerin iyi gitmediğini görünce aday oldum. ‘Ben en iyisini düşünürüm’ anlayışından esnaf odalarını kurtaramadık!” diye yanıtladı.

‘Yenişehir’e neden bir esnaf odası binası kazandıramadınız?’ diye soruldu;

“Şu anki belediye başkanımız bir yer gösterdi, ama bunu BESOB Başkanı olmadan ben nasıl yapabilirim?” diyerek yanıtladı.

‘Bu seçimlere siyaseti bulaştırmakla eleştiriliyorsunuz?’ diye soruldu;

“Ben BESOB’da siyasallaşmaya tamamen karşıyım. Hiçbir siyasi partinin desteğini istemedim, almadım!” diye yanıtladı.

‘Esnaf Kefalet Kooperatifleriyle esnafta baskı oluşturduğunuz ve kredi vermeyiz diyerek esnafla konuştuğunuz iddia ediliyor’ diye soruldu;

Kredi başvurusunda bulunup bu biçimde alamamak asla söz konusu değildir. Esnaf Kefalet Kooperatiflerindeki arkadaşlarımdan bana destekler olunca böyle asılsız bir iddia gündeme geldi. Bu iddiada bulunan başkan adayımızın da yanında kooperatifçi arkadaşlarımız var. Hoş iddialar değil” diye yanıt verdi.

‘Çataltepe sorununu nasıl çözeceksiniz?’ diye soruldu. Hem süreci özetledi hem de Çataltepe’nin küçük esnaf için bir ihtiyaç haline geldiğini belirterek;

“Gökdere’deki esnafa ‘boşaltın’ diyorlar, Yalova Yolu’ndaki esnafın ön cephedekilerine ‘boşaltın’ diyorlar. Nereye gidecek bu esnaf arkadaşlarımız? Sorumluluğu olan her insanla istişare yaparak Çataltepe’yi Bursa’ya kazandıracağıma inanıyorum. 7 yılda bin 100 dükkan Tavşanlı’da bitirildi. O zaman Bursa’da bir eksiklik var. Bunu çözeceğiz.” diyerek yanıtladı.

Hasılı kelam düzeysiz bir tartışmanın içine çekilmek istenen Bilgit, şeffaf yanıtları ile hiç o toplara girmeyeceğini gösterdi.

Hele toplantının sonunda kimin cep telefonu faturasının BESOB kasasından ödendiğini irdelemek baya bir abes kaçtı bence.

Merak edenler için yazalım; Bilgit hiçbir zaman telefonunu oda kaynaklarından ödemediğini söyledi. Arif Tak da sanırım bundan sonra kendisi ödeyecekmiş faturasını.

Tek kelimeyle ‘komik!’

BESOB’un geldiği nokta bu mudur yani?

HABERLER