Ne zamandır beklenenin simülasyonu biçiminde bir deprem yaşadık, yüreğimiz ağzımızda…
Yazımı yazarken yakalandığım, oturduğum sandalyeden kalkamadığım, sadece dolapların ve duvarların sesini dinleyerek korkuma korku kattığım, aklım başıma gelince de çocuklarla birlikte hızla toparlanıp pijama, telefon, cüzdan, anahtar bir de kedi eşliğinde kendimi kapının önüne attığım bir hengame…
Arada neyi düşündüğümü söylesem bana çok güleceksiniz; ‘Bursa’nın hala planı yok, kentsel dönüşüm konusunda atılmış ciddi bir adımı yok’ konuşmaları geçti kafamdan…
Allah akıl fikir versin…
Şehrin geleceğiyle ilgilenen 4 bilemedim 5 bin kişilik kalabalığın da aklından benzeri şeyler geçmiştir ve geçiyordur eminim.
Bir gün önce Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ile şehrin planının hazırlanması ile ilgili çalışmalarda hangi aşamaya gelindiğini konuşmak için minik bir toplantı yapmıştık.
Teker yuvar ilerleyen, ömrünü çoktan dolduran 2020 Çevre Düzeni Planının revizyonları ile yön verilen, gidişatın iştahı ile hareket edenlerin durumu fark etmesiyle artık belediyelerin de devre dışı bırakıldığı Ankara merkezli planların geleceğimiz hakkında karar verdiği bir dönemden geçmekteyiz hala…
Hatırlarsınız seçimlerin ardından 3-4 aya yayılan bir tebrik ve kadrolaşma molası almıştı yeni belediye başkanları. 6 ay sonrasında da akademik odalarla ilk irtibat gerçekleşti. Yapıcı diyaloglar kuruldu, planın nasıl bir çalışma prensibi içinde nasıl bir mekanda çalışılacağına karar verildi. Geniş bir katılım beklentisi olduğundan bu geniş katılımı bölümlemek ve her bölümün etkisi çerçevesinde söz hakkı alabilmesi için bir çalışma şeması çıkarıldı.
Bursa Planlama Merkezi tarafından yürütülecek olan çalışmalara ağırlıklı olarak İstanbul ve Ankara’dan akademisyenlerin dahil edildiği bir grup ile hazırlanılacak, pek çok alandan da temsilciler katılım sağlayarak geniş kapsamlı bir konsorsiyum oluşturulacaktı.
Bir yılı doldurduk, nasıl ilerliyor plan işi?
Görünen o ki, toplantılar, istişareler, toplantılar, bilgilendirmeler, toplantılar, rapor sunumları, toplantılar… Şeklinde uzayıp giden bir liste var.
Ortada elle tutulur, gözle görülür, halka sunulabilecek bir şey yok!
7 Ekim tarihinde yazdığım yazımda şöyle bir çalışma tarifi bilgisi aldığımızı yazmışım:
“Adı Bursaplan olan Planlama Ajansının çalışma prensibi şöyle ilerleyecek; gruplar kendilerine verilen çalışma konuları üzerine 12 ay boyunca yoğunlaşarak çalışacaklar ve kalan 3 aylık süreçte elde ettikleri verileri bir araya getirerek bahsedilen planı oluşturacaklar. 2025 yılının sonlarına doğru planın tamamlanması bekleniyor. Bu iş için 88 teknik uzman ile birlikte 125 personel görev alacak. Gönüllü ordusunu saymıyorum elbette.
Aslında daha işin başında ilk düğmenin iliklenme aşamasındayız. Umarım aradan aylar geçtikten sonra ‘ilk düğmeyi yanlış iliklemiştik’ cümleleri ile dolu sitemli söz öbeklerine vesile olmayan bir çalışma gerçekleşir”
Bu yazının üzerinden 7 ay geçmiş.
Sonuç???
Ama sallanıyoruz ve ‘daha en kötüsü gelmedi, bu ne ki, bu sadece ön gösterim…’ içerikli yorumlar geliyor deprem uzmanlarından…
Peki aslında büyük bölümü çalışılmış, temel kurgusu oluşturulmuş Altıparmak-Çarşamba kentsel dönüşüm planı ne oldu?
Alinur Aktaş döneminde başlanan dönüşüm çalışması için gerekli tüm bilgiler toplanmış, bölge halkının buradaki konutları ile ilgili beklentisi dahil olmak üzere pek çok veriye ulaşılmış, bu veriler çerçevesinde bir kurgu oluşturulmuş, hava koridorları dahi düşünülüp yeşil koridorlar üretilerek geniş bir konsept belirlenmiş, bölge için ticari alanlar, konutlar, tarihi dokular, turistik noktalar, butik oteller, hatta bir güzel sanatlar fakültesinin dahil edilmesi planı üzerinde dahi büyük ölçüde uzlaşılmıştı.
Sonra 16 Eylül 2024’te yeni başkana yeri protokol denilerek bir protokol tazelenmesi de gerçekleştirildi.
Yapılması gereken mevcut hikayeyi kurgulayıp gözler önüne serecek projeleri bulmak için bir yarışma düzenlemek ve yarışmaya katılan eserler içinden seçim yaparak uygulamaya geçmekti…
Bir yılı doldurduk, Mimarlar Odası Bursa Şubesi bölgede iki kere mesleki inceleme gezisi yaparak bilgilerini tazeledi, eski mimarlardan yozlaşmanın içinde kaybolan tarihi miraslar hakkında bilgi aldı, yapılabilecekleri pek çok kez masaya yatırarak akıl süzgecinden geçirdi.
Nasıl ilerliyor plan işi?
Sahaya inildi mi mesela akademik kurul tarafından? İnceleme gezileri yapıldı mı?
Önceki çalışmaları bir kenara iterek her şeye yeniden başlama kararı alınmadı umarım!
Yarışma fikri konuşulup tartışıldı mı? Bununla ilgili harekete geçildi mi?
Hayır, biz sallanıyoruz da beşik gibi…
Mimarlar Odası Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Altıparmak-Çarşamba bölgesindeki dönüşüm projesinin yaklaşık bir yıldır durduğunu söyledi dünkü toplantımızda; “Bursa’nın bir deprem gerçeği ile karşı karşıya olduğunu unutmayalım, bu şehirde kişisel çıkarlar yerine şehircilik, insanlık ve gelecek adına doğru kurguların talep edilmesi gerekiyor, bu bölge durmamalı. Büyükşehir bu süreci takip etmeli. Burası Bursa’ya tekrar değer katmalı, çevresiyle birlikte cazibe merkezi haline gelmeli” diyor.
Sürecin durma noktasına gelmesinin nedenini de şöyle açıklıyor;
“Seçimlerin ardından yeni yönetimin kadro yapılanmasını beklerken süreç ilerleyemedi. Yeni protokolde paydaş odalar ve kurumlar eklendi. Eklenen her paydaşa gelişmeler en başından anlatıldı. Hatta önceki dönemde yapılmış çalışmaları yok sayıp her şeye tekrar başlamak dahi konuşuldu. Sonunda projenin kurgusuna en baştan tekrar başlamak yerine, gelinen aşamadan devam edilmesine karar verdik. Ancak tüm bunlar zaman kaybı oldu”
Bakın bu iş ciddi, sallanıyoruz…
Ben bu yazıyı yazarken bir kez daha sallandık…
Bir de siz sallanmayın rica ederim…
Şimdi İstanbul’un yaşadığı tehlikeyi anlatanlar Bursa’ya dönüp bakmıyor. Fakat buradaki tehlikenin hepimiz farkındayız. İş işten geçtikten sonra yitip giden canların hesabını vermek zor olur…