Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bir fatura, bir çuval para

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin gözlerindeki ışıltıyı yakalamak uğruna Cumhuriyet Halk Partisi’nin gaz lambalı, loş ışıklı basın açıklamasını kaçırmış ve bunun için de çok üzülmüştüm.

Bambaşka bir mesele için görüşlerini almak üzere aradığım CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, “Işıklar içinde oturuyorum. Açtırdık elektriğimizi. Ödememizi de bir çuval para ile yaptık, gördünüz mü?” deyince elektrik faturası meselesinin devamı olduğunu ve konuyu bir yerlerinden yakalama şansımın halen sürdüğünü fark ettim.

Hem gözlerindeki ışıltısının hem de sesinin kaybolduğunu fark ettiğim Bakan Nebati’nin programından ayrılıp yetişemediğim basın toplantısını gaz lambaları eşliğinde yapan CHP Bursa İl Başkanı Karaca:

“20 yıldır ülkemizde yaşattıkları karanlığı partimize de yaşatıyorlar. Elektriğin bu topraklarda kullanılmaya başlandığı anlardan itibaren tarihte görülmemiş oranda bir zam furyası altındayız. 1 Ocak’ta başladıkları tarifeli modelle elektriğe acımasızca zam yapılmıştır. Ülkemizde bulunan 47 milyon abonenin büyük bir çoğunluğu artık her ay kabus yaşamaktadır!” diyerek, vatandaşın sesi olmaya çalışmıştı.

Açıklamasında CHP İl binasının camından sallandırdıkları elektrik faturası pankartının yapımının 13 bin lira değil, bin küsur lira tuttuğunu da belirtmişti Karaca.

“İnanmayanlara faturasını gösterebilirim” diyerek.

11 bin 530 lira gelen ilk faturanın ardından benzer bir rakamdaki ikinci faturayı da ödemeyen CHP İl binasının elektriği pazartesi günü itibariyle kesildi. Gaz lambaları ışığında yapılan basın açıklamasının ardından sıra faturayı ödeyip aydınlık günlere yeniden kavuşmaya geldi.

Elektriğinin kesilmesini dört gözle bekleyen….

Bu kutlu günde enerji zamlarına dikkat çekmek için elinden geleni ardına koymayacağını, her türlü hazırlığı yaptığını defalarca belirten İsmet Karaca, il binasının faturasını ödemeye de elinde bir çuval para ile giderek verdi subliminal mesajını.

“Bu gördüğünüz fatura, işte bu bir çuval para. Paramız bu kadar değersizleşti!” diyen CHP Bursa İl Başkanı:

“Ülkemiz yangın yeri, ülkemiz her yerde inanılmaz dramlar yaşıyor. Bu yangının en baş sebeplerinden biri de elektrik faturaları. Vatandaşlarımızın büyük bölümü evlerine gelen faturaları ödemekte sıkıntı yaşıyor. Biz vatandaşımızın bu hissiyatını paylaşmak için bir süre önce partimize gelen elektrik faturalarını ödemeyeceğimizi söyledik. Ocak ayında 3 bin 440 lira gelen elektrik faturamız bir ay sonra zamlı tarife başlayınca 11 bin 530 liraya yükseldi. Hem bu durumu protesto etmek hem de zamlı tarife ile evlerine faturalar gelen vatandaşlarımızın sesi olmak için bu faturayı ödemedik” diyerek seslendi kendisini dinleyenlere.

Şunu belirtmekte özel bir fayda görüyorum; daha önce küçük bir partili azınlıkla yapılan sokak açıklamaları artık sade vatandaşın da dikkatinden kaçmıyor. Yoldan geçenlerin durup “ne diyorlar, neden diyorlar” merakıyla açıklama yapanları izlemeleri insanımızın bir arayış içerisinde olduğunu hissettiriyor bana.

Hal böyle olunca tecrübeli politikacılar söylemlerini bir konudan genişletip yaşananları kendi pencerelerinden aktarma fırsatını da yakalamış oluyorlar.

“AK Parti iktidarı kendisini iktidara taşıyan süreçte ne dediyse tersini yapıyor. Onları iktidara taşıyan süreç yoksulluk, peş peşe gelen zamlar, gelir durumundaki adaletsizlikti. Aradan 20 yıl geçti. Geldiğimiz noktada yine aynı şeyleri konuşuyoruz!” diyen Karaca da hükümeti vatandaşa şikayet etme şansını kaçırmadı.

Tarihi gerçeklerin altını çizmek ve kendini daha doğru anlatmak için de uygun bir zaman ve ortam bulan CHP Bursa İl Başkanı:

“İktidara gelirken tüp, mazot kuyruklarını dillere doladılar. Bu kuyruklar Kıbrıs Barış Harekatı sonrası ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı ambargo nedeniyle oluşmuştu. Nedeni nasılsa unutulur dediler, bu kuyruklar üzerinden kampanyalar yürüttüler. Şimdi ambargo yok, ama ekmek, yağ almak için kuyruklarda bekleniyor” dedi.

Elbette sırada enerji dağıtım şirketlerine yönelik eleştiriler vardı. Bu kadar yol boş yere yürünmemiş, fatura ödemek için sokaklara boş yere çıkılmamıştı.

“Bugün önünde bulunduğumuz kurum bundan bir süre önce 4 ilin enerji dağıtım hakkını 200 milyon dolara satın aldı. Aradan yıllar geçti, bu firma buradan para kazandı ve bir süre önce haklarını İngilizlere sattı. 200 milyon dolara alınan haklar, benim duyumlarıma göre İngilizlere 1 milyar 200 milyon dolara satıldı. Kar etmiyor diye satılan bu kurumlar kar etmiyorsa özel sektöre nasıl böyle karlı biçimlerde satılabiliyor?” diyerek yaptı eleştirisini Karaca.

Elektrik faturalarının ödenmemesinden kaynaklanan cezaları ve açma kapama paralarını kendisinin ödeyeceğini özenle vurgulayan CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, bir faturayla ciddi bir kar elde edip ayrıldı olay mahallinden.

HABERLER