Bursa’nın meşhur, yılan hikayesine dönen konuları vardır, malum…
2011 yılında Kestel ilçesi Çataltepe bölgesinde yapımına başlanan ve ilerleyen süreçte yarıda kalan Çataltepe Sanayi Sitesi Projesi de bunlardan biri.
BESOB seçimlerinde Çataltepe meselesini çözeceği sözünü veren, bu sözle de esnaftan büyük destek gören BESOB Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Bilgit konuyla ilgili görüşmeler yapmaya çoktan başladı.
Ancak esnaf için de bıçak kemiğe dayandı. Zaten ciddi bir ekonomik kriz var, bu kriz ortamının içinde vakti zamanında yaptıkları yatırımın günümüz koşullarına taşındığında devede kulak kalacağını düşünen Çataltepe mağdurları ÇATSANDER çatısı altında birleşerek BESOB önünde bir basın açıklaması yaptılar ve sorunlarını dile getirdiler.
Öncelikli olarak esnafın ne dediğiyle başlamak istiyorum.
Çataltepe Sanayi Sitesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Kuş yaptı esnaf adına açıklamayı ve dedi ki;
“2008 yılında TOKİ ve BESOB işbirliğiyle bugün gündeme gelen ilk evim ilk iş yerim projesinde her ne olduysa, BESOB’un olaya sahip çıkmaması ve bazı mahkemelerle 2019 yılına gelinmiştir. 2019’da ise BESOB’daki yönetici arkadaşlarımızın aldığı kararlar bizlere göre çok yanlıştır ve bir sürü insanı haksızlığa sürüklemiştir.
Bir kooperatif kurulmuştur. Bu kooperatife 3 bin üyenin kamulaştırma bedelini yatırdığı ve altyapısının yüzde 88’i bitmiş olan 3 milyon metrekare araziyi 54 trilyona, 5 senede ödemek üzere devrini yapmıştır. Ama bu devri yaparken TOKİ ve BESOB’a para ödeyen üyeler kooperatife devredilmemiş ve açıkta bırakılmışlardır. Yani Bursa’da 2008 senesinde başlayan ilk iş yerim projesi akamete uğramıştır!”
Bu mağduriyeti BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit de kabul ediyor ve sorunun bir biçimde çözüme kavuşturulması için elde dosya çalmadık kapı bırakmıyor. Ancak mesele çok girift, çok çetrefilli.
Çözüm olarak esnafın ne istediğine bakalım;
“Temennimiz bu projenin tekrardan TOKİ’nin projesi altına girmesidir. Devletimiz halihazırda ‘ilk iş yerim projesi’ni başlatmışken burada bulunan 3 milyon metrekare araziyi alsın, sahip çıksın ve 3 bin esnafımıza bunu ücretleri karşılığında tekrar versin. Kurulan kooperatifle kesinlikle herhangi bir ilerleme olmaz! TOKİ’yi göreve davet ediyoruz!”
Esnafın istediği çok açık. Ödediği bedellerin günümüze uyarlanması ve TOKİ’nin projeyi devralıp sürdürerek nihayete erdirmesi.
Konuyu tek taraflı yazmak pek uygun düşmeyeceğinden BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit ile de görüştüm.
Görüşme sonunda yaptığım çıkarım; Çataltepe Kooperatifi’nin de ‘Bu işi nihayete erdirecek olan kurum benim!’ gibi bir ısrarı yok. Hatta kooperatif de konunun bir an önce TOKİ’nin güvenli kanatları altına girmesi ve böylelikle bir nihayete erdirilmesinde görüyor çözümü.
“Şu anda orada TOKİ’nin yeniden devreye girmesi ile ilgili yoğun bir çalışma içindeyiz. Arkadaşlarımız biraz sabırlı olsunlar. Zamanında yaptıkları ödemelerin güncellenerek projenin devamlılığının TOKİ kanalıyla sağlanması için çabalıyoruz. Bu konuda hazırladığımız rapor ile Bursa Milletvekillerine AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan’a ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a gittik” diyor Fahrettin Bilgit.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın sıklıkla dile getirdiği bir konu da Çataltepe meselesi ile birlikte benim gündemime oturuyor. Burkay’ın şehir için ihtiyaç olduğunu söylediği iki KOBİ OSB projesinden biri Çataltepe olamaz mı?
“Elbette olur” diyor BESOB Başkanı Bilgit.
“Seçim çalışmaları olduğu için İbrahim Burkay ile görüşemedik. Seçimler bittiği için yakın zamanda kendisiyle bu konuyu konuşacağız. Onların üyelerinin içinden Çataltepe’ye ödeme yapanlar var. Bugün Gökdere’de Beşyol’da esnafın dükkanları boşaltılıyor. Bu esnafın yeni bir KOBİ OSB’ye ihtiyacı var. Burada da altyapı çalışmaları bitmiş. Arsaları hazırlanmış Çataltepe devreye giriyor.
Önümüzdeki hafta TOKİ başkanlığı ile görüşmeler yapacağız bu konuyla ilgili. 2 bin 500 kişinin mağduriyeti söz konusu. Biz esnafımızın hakkının yenmesine, alın terinin ziyan edilmesine göz yummayacağız. Meselenin takipçisiyiz” diyen Fahrettin Bilgit kısacası esnaftan biraz daha sabır istiyor.
Şöyle dikkatle bakıldığında her iki tarafın da çözümü TOKİ’de gördüğünü fark etmişsinizdir. İş biraz da iletişime geçmemeleri nedeniyle sıkıntılı aslında. Sonuçta Bilgit biraz zaman istedi, zaten ÇATSANDER de yeni bir açıklama yapmadan önce bir aylık süre vermeyi kararlaştırmıştı kooperatif yönetimine.
Konu bizim de takibimizde olacak. Bakalım mesele nasıl ilerleyecek…