Bir yatırım yapıp sonra vatandaşı yapılan yatırımı kullanmaya mecbur bırakma mantığı sanırım bir tek bu hükümet döneminde böylesine aktif devreye sokuluyor.
Misal; Çanakkale Köprüsü’nü yapıyorsunuz, sonrasında da bu köprünün kullanımı artsın diye diğer ulaşım kanallarını tek tek ortadan kaldırıyorsunuz.
Haaa…
Sonra ne oluyor?
Siz öyle de yapsanız, böyle de yapsanız, geçiş garantisi verdiğiniz ve kullanım ücreti dar gelirli vatandaşın boyunu fersah fersah aşan köprü yine de istediğiniz kadar kullanılmıyor, ama vatandaşın bir şeylere mecbur bırakılması çirkinliği de en can sıkıcı haliyle orada öylece duruyor.
Genel politikadan esinlenilerek midir bilinmez, benzeri bir durum Bursa için de geçerli bugünlerde.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın, kendisinden önceki belediye başkanı Recep Altepe’den devraldığı bir rüya olarak tamamlamak durumunda kaldığı T2 Tramvay hattından söz ediyorum.
Bir hesap adamı olan Aktaş’ın hattın kullanımının hiç de efektif olmadığını çoktan hesapladığına eminim. Ancak tam ortasında devraldığı bir projeyi yapmak mı daha zararlı yoksa tamamlamak mı? İşte bu konuda kararsız kalmıştır bence Başkan.
Sonuçta projenin uzun uğraşlar sonucunda bütçeler yaratılarak tamamlandığını ve geçtiğimiz günlerde açılışını Binali Yıldırım’ın yaptığını biliyoruz.
Buraya kadar yaşananlar siyasi tercihler ve devralınan projelerin tamamlanma mecburiyetinden ibaret. Başkan Aktaş’ı bu konuda anlayabiliyorum.
Ancak kabul etmek gerekir ki, Yalova Yolu’ndan gidiş dönüş olmak üzere iki şerit çalan, hayli de yavaş ilerleyen bir proje için yapıldı tüm bu fedakarlıklar.
Şimdi tüm bu anlattıklarımı aldık, cebimize koyduk.
Bence işin bundan sonrası vatandaş için daha da rahatsızlık verici.
Çünkü yazımın başında da belirttiğim gibi yapılan projelerin kullanılmasını mecbur kılmak için atılan adımlar var. T2 Tramvay hattının kullanımını sağlamak için de atılacak en önemli adım bu hat üzerinde çalışan otobüslerin sayısını azaltmak olur.
İlk girişim Büyükşehir Belediyesi’nin Gemlik-Bursa hattında sefer yapan 101-102 hat numaralı belediye otobüslerinin Merinos’taki Bursa merkez durağının, T2 Tramvay hattının Terminal durağına çekilmesi olacak.
Eylül ayı itibariyle devreye girecek olan uygulamaya yaptıkları basın açıklaması ile karşı olduklarını belirten CHP İl Başkanı İsmet Karaca, CHP Gemlik İlçe Başkanı Şükrü Aksu, Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Erkan Aydın’ın yanı sıra vatandaş da karşı.
Konuyu bütün yazı Kumla’da geçiren, dolayısıyla ulaşım sorunlarına da son derece hakim olan vatandaşlara sordum.
Kumla Bursa arasında seyahat eden bir öğrenci ulaşım için gidiş dönüş 30 lira ödüyor. Bir yetişkinin ise Merinos’tan otobüse binip Kumlaya gelmesi 25 lira 50 kuruş. Gidiş dönüş 51 lira yapıyor.
Genellikle ellerinde valizler ya da büyük çantalarla seyahat eden vatandaşların Terminal’de otobüsten inerek, ayrı bir ulaşım ücreti verip, T2 Tramvayına binmeleri hem ulaşım masraflarını daha da arttıracak hem de seyahati daha da zorlaştıracak.
T1 Tramvayı’nın çok yavaş bir ulaşım sağladığını, hava muhalefetinin olduğu zamanlarda raylarda sorun olduğu için zaman zaman çalışamadığını biliyoruz. Eğer T2 ile ilgili de aynı sorunlar yaşanırsa, vatandaşın ulaşımı iyice çileye dönecek.
Bildiğim kadarıyla T2 Tramvay hattı belediyenin öz kaynakları ile yapılmış bir hat. Yani yolcu garantili bir çalışma değil.
Öyleyse neden bu kadar eziyet, neden bu kadar mecburiyet?
Zamanında yanlış verilmiş kararlar sonucunda Bursa’nın ortasına böyle bir hat kurdunuz, bari kullanımı konusunda bu kadar ısrarcı olmayın.
Bırakın isteyen kullansın!