Bursa’nın çok önemli bir misafirini takip etmeyi kendisine görev bilen yazarınız, gözlerindeki ışıltıyı gizleyemeyen Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin peşindeydi bu kez. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın, yaşanan ekonomik krize biraz olsun ışık tutabilmek adına düzenlediği “Bursa İş Dünyası Buluşması”na konuk oldu Bakan Nebati, tüm renkli kişiliği ile.
AK Parti’nin ağır topları ön saflarda yerlerini almışken, programın açılış konuşmasını BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay yaptı.
“Bu dönemde devletimizi yanımızda görmek bizim için çok kıymetli!” diyen Burkay; uygulanan programa güvenini beyan etti, Bakan Nebati’ye iş dünyasına verdiği destekler için teşekkür etti ve ülke ekonomisinde gelinen son noktayı özetledi:
“Sanayide kapasite kullanımımız son 3 yılda ilk kez yüzde 80’lerin üzerine çıktı. Geçen yılı 225 milyar dolarlık rekor bir ihracatla kapattık. Cumhuriyet tarihimizde ilk kez dünya ticaretinden yüzde 1’in üzerinde pay almayı başardık. Yüzde 11’e varan büyüme ölçeğimizle de küresel ölçekte pozitif ayrışan ülkeler arasındaki yerimizi aldık.”
Bir süre önce sonuçlarını okuduğumda çok şaşırdığım bir ankete verilen yanıtlarda ülkenin yüzde 10’luk bir kesimi kendisini içinde bulunduğumuz süreçte zenginleşmiş hissediyordu. Bu kesimde ben ve benim gibi vatandaşlar yer almadığından sonuca çok şaşırmıştım. Şimdi bahsedilen kesimin hangi kesim olduğu daha net ortaya çıkmıştır sanırım…
“Sadece ucuz ihracat yapan bir ülke değil, katma değerli, kaliteli teknoloji ticareti yapan bir ülke olarak dünya sahnesinde olmalıyız. Kur korumalı mevduat hesabının hayata geçirilmesi acil müdahale gerektiren bir dönem için doğru bir uygulamaydı. Ancak artık üretime dönük hamleler yapılmalıdır. İş yapma kabiliyetimizin önündeki en büyük engel yüksek maliyetler ve yüksek finansman ihtiyacıyla artan enflasyondur” diyerek Hazine ve Maliye Bakanından taleplerini kabaca özetleyen Burkay’ın istekleri arasında kredi artırımı, finansman kaynakları, destek paketleri ve enerji arz güvenliği yer alıyordu.
İlginç tanımlamaları ile sosyal medyayı sallamadaki başarısı ekonomi konusundaki başarısından daha fazla olan Sayın Bakan’ın artık ağzından çıkanı kulağının duyması konusunda uyarıldığına ilişkin bilgiler almıştık daha önceden. Yine de kendisini tutamaz, biz Bursa basını için de adeta bir cevher niteliğindeki tanımlamalarından örnekler sunar demiştim; ama bu kez boğazındaki hırıltıdan, sesindeki kısıklıktan anladığım kadarıyla çok konuşmaktan ve sürekli değişen havalardan etkilenen Hazine ve Maliye Bakanı’nın benim için en kayda değer açıklaması, gerçeklerle örtüşmeyen değerlendirmeleri oldu.
Misal; “Özellikle son yıllarda artan tarımsal çeşitliliğe…” diye başlayan cümlenin sonrasını dinleyemedim bile, zira unun dahi kıtlığını çekmeye başladığımız, şeker, ayçiçeği krizi yaşadığımız şu günlerde, dün yazdığım pazar fiyatlarını ortaya koyan yazımın ardından, böyle bir çeşitlilikten bahsetmek çok saçma geldi bana.
Bakan, önüne koyulan rakamları elindeki teknolojide son nokta cihazdan okurken, geleceğe dönük bir tahmin yürütemediğinden olsa gerek zeytin üretimindeki, salça üretimindeki başarımızdan falan bahsediyordu da, zeytinci üretimi bırakalı çok oldu. Hatta o ağaçların altında maden arama izni çıkartıldığı için zeytinlikler sökülmesin diye sivil toplum kuruluşları ‘zeytinime dokunma’ eylemleri yapıyor şimdilerde.
“Turizm çeşitliliği açısından da yüksek potansiyel sahibi olan Bursa’mızda…” diye başlayan cümlede de öyle pek övülmeye değer gerçeklerimizin olmadığını bilmeyerek devam etti sayın bakan. Çünkü daha geçtiğimiz günlerde katıldığımız TÜRSAB değerlendirme toplantısında şehrimizde günlük konaklama oranının 1.2 gece olduğu belirtilmiş, ziyaretçilerin daha ziyade günübirlikçi olduğunun altı çizilmişti acı bir şekilde.
Bakan’ın söylediği tek bir sözde doğruluk payı vardı. “Bursa tam bir küçük Türkiye modeli olarak karşımıza çıkıyor” dedi Sayın Bakan.
Çok doğru…
Umutları giderek azalan Bursa, tam da bir küçük Türkiye modeli adeta…
“İki yıl süren salgın Türkiye’ye çok şey kazandırdı. Küresel bir merkez, tam bir üretim merkezi ve tüm tedarikçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak devasa yatırımların tamamlandığı ve her alanda cevap verebileceği bir imkanlar silsilesi içerisinde…”
Bu sözlerde tanımlanan ülkenin Türkiye olup olmadığı konusunda da ciddi endişelerim var.
Uzun uzun yabancı ülkelerin ekonomilerinden bahsetti ki, hiç derdimiz değil başka ülkelerin ekonomik sorunları, zira biz o ülkelerde yaşamıyoruz. Bize bizim ülkemizde durumun ne olduğu ve bu durumun düzeltilmesi için neler yapılacağı lazım değil mi?
Konuşması sırasında tam 7 kez içinde bulunduğumuz ekonomik çıkmazın nedeninin yaşanan pandemi süreci ve sonrasında komşularımız arasında çıkan savaş olduğunu belirtti Bakan Nebati. Yanlış değil aslında söyledikleri, ama vatandaşımız savaş halindeki Rusya’dan gelen ayçiçek yağı yüklü gemiyi sevinçle karşılayınca savaşın savaşan ülkelere dahi böyle bir etkisi olmadığı ortaya çıkmış oluyor gibi sanki.
Enflasyonun TÜİK verilerine göre yüzde 60’ın üzerinde olmasının sorun olduğunu kabul eden Hazine ve Maliye Bakanı, “Yıl sonunda enflasyonun makul bir seviyeye geldiğini hep beraber göreceğiz.
Piyasada işler iyi, piyasalar canlı, ticaret iyi, kapasite kullanım oranları iyi. Bundan sonra yapmamız gereken şey fiyatlarla ilgili davranış bozukluğu ile ve makroekonomik göstergelerdeki iyileşmelerle yatay bir geçişten sonra daha makul bir enflasyon sarmalından çıkacağımız döneme girmek” diyor.
Sonrasında da ekliyor: “Enflasyon davranışlarda bir bozukluğa sebep olmuştur, ama bunun atalet haline dönüşmesi noktasında beklentilerini enflasyon daha da yükselecek kurgusu üzerine kuranlar ve bunun üzerine fahiş fiyat uygulayan işletmeler takibimiz altındadır!”
Elbette ki stokçuluğun önüne geçilsin ve krizden fırsat yaratmaya çalışanlara engel olunsun. Buraya kadar söylenenlerde bir sorun göremiyorum, ancak;
“Sağlık sisteminde dünyaya örnek olacak sonuçlar elde edilmiştir…” sözüne benim de söyleyecek bir çift sözüm var: “Ve karşılığı öyle güzel ödenmiştir ki, tüm doktorlarımız Almanca kurslarına yazılmış, yurt dışında kendisine ikbal aramaktadır!”
Ekonomide büyük bir başarı elde edeceğimiz iddiasında Sayın Bakan ancak; “Öldük, bittik, yandık yaygarası yapanlarla değil…” diyor.
Bahsettiği kişi ben olabilir miyim diye düşündüm…
Efendim tüm dünyanın bizi ilgiyle ve kaygıyla takip ettiği ekonomik modelin adı “Türkiye ekonomik modeli” imiş. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, sistemin adını defalarca tekrarladı konuşmasında, sonra da işverenlere şöyle seslendi:
“İşletme sermayesiyle ilgili bir sorunla karşı karşıya kalırsanız bu konuda banka genel müdürleri dahil olmak üzere buradalar, Türk bankacılık sektörü sizlere kolaylıklar içiresinde ve çok düşük faiz oranları ile yol gösterici olacaklar. Önünüzü kapatan her türlü engelin savaşçısı biz olacağız. Yeter ki, siz kazanın, Türkiye kazansın!”
Peki, biz ne zaman kazanacağız Sayın Bakan?