Bu lojistik park meselesi hep kafamı kurcalayan, ancak neresinden tutacağımı pek de bilemediğim bir meseleydi. Neyse ki geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili ilk eleştirel paylaşımını yapan İMO Bursa Şubesi Eski Başkanlarından İnşaat Mühendisi Necati Şahin ile görüştüm de kafamdaki taşlar yavaş yavaş yerine oturdu.
Şahin’in paylaşımına yazımda da memnuniyetle yer vermiştim. Şimdi yeni bir paylaşımla işe mesleki açıdan değerlendirerek bakmış Necati Şahin. Ölçmüş, biçmiş, kime ne düşer, bu yerle ne yapılır, Bursa’ya katkısı ne olur, bahsedilen Lojiktik Park bahsedildiği kadar büyük bir proje midir tüm açıklığı ile aktarmış.
Paylaşımını geçen yazımda olduğu gibi hiç bozmadan aktarıyorum;
“BTSO–TEKNOSAB–TEKNOSAB LOJİSTİK PARK(2)
Üyesi bulunduğum, 55 bin 276 üyeli BTSO’nun önderlik yaptığı, ısrarla yatırım yapmamızı istediği TEKNOSAB LOJİSTİK PARK ile ilgili olarak geçen paylaşımımda yönetim ve finans yönetimi açısından ele almıştık.
Önümüzdeki günlerde BTSO meclis toplantısında oy çokluğu ile kabul edilen, üyelerin aidat paralarının 200 milyon TL’sinin bu yatırıma aktarılması konusu ciddi olarak tartışılacaktır ve sağ duyulu meclis üyelerinin bu konuyu idari yargıya taşıyacaklarını düşünüyorum.
Şimdi de analitik düşünen, matematik olarak bakan bir mühendis olarak, planlama açısından baktığımda şablonlara oturmayan konular var.
Şöyle ki;
1-) Bursa’da mevcut ve planlı lojistik alanlar toplamı 5 milyon 550 bin m2’dir
2-) Mülkiyeti kurulan lojistik şirkete ait olmayan 2 parseldeki toplam alan 193 bin 420 m2’dir.
3-) Düşünülen, ‘Marmara’nın en büyük lojistik parkı’ dedikleri alan, Bursa’daki toplam lojistik alanların %3,48’idir.
4-) TEKNOSAB’ın alanı 8 milyon 370 bin m2’dir. Bu lojistik alanı TEKNOSAB arsasının %2.31’idir.
5-) TEKNOSAB’da kime kaç m2 arsa tahsis edildiği BTSO meclis üyelerinden bile sır gibi saklanan 170 civarı sanayi parselinin ancak 40 civarında tapu devri olmuşken, BTSO’nun 55 bin 275 üyesine TEKNOSAB’dan %2.3’ü kadar yatırım yapmasına imkan tanınmaktadır.
Yani TEKNOSAB’ın %97.69’u 170 BTSO üyesine (kişi başına 50 bin m2) tahsis edilirken, %2.31’i 55 bin 275 BTSO üyesine tahsis edilmek istenmektedir.
Tüm BTSO üyeleri ortak olmaya çağırılmaktadır. Bütün üyeler ortak olursa her bir üyeye 3.49 m2 yer düşmektedir.
Anladığımız BTSO üyelerine bir mezar yeri kadar uygun görülmüştür.
6-) Bugün Bursa’da örnekleri var… Yıldırım Belediyesi Samanlı’da 183 bin 330 m2 bir alanda tek bir firma ile BTSO’nun yapmayı düşündüğü büyüklükte bir lojistik depo yaptılar. (Yer konusu tartışılır. Ova koruma alanında yapıldı!)
Sıradan bir lojistik depo için 55 bin BTSO üyesini harekete geçirmek, BTSO üyelerinin aidat paralarından 200 milyon TL’yi buraya aktarmak… İnşaat maliyetlerini bilen, getirecek kira gelirlerini bilen bir mühendis olarak bu işin matematiğinin olmadığını düşünüyorum.
Toplanmak istenen sınırsız para ve BTSO’dan ayrılan 200 milyon TL ile bu m2’de bir yatırımı teraziye getiremedim.
TEKNOSAB’da 9 yıl öncesinden başlayan yolculuğu, yer tahsisindeki ayrıcalıklar, belirli firmalar dışında diğer firmalara kapıların kapatılması, çatılardaki GES yatırımları, plan, proje, uygulama vb. teknik hizmetlerin özellikle bir Ege ilimizden alınması konularını Bursa tartışacaktır!
Çünkü mızrak çuvala sığmıyor…”
Necati Şahin ikinci bölüm olarak TEKNOSAB LOJİSTİK PARK projesini ölçeklendirmiş ve her şeyi tüm çıplaklığı ile gözler önüne sermiş bence.
Paylaşımın yorumları da en az paylaşım kadar etkili. Şehrin önemli isimlerinin yorumlar bölümünde kıymetli tespitleri var. Misal;
Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Bölgesi Eski Başkanı Engin Er’in; ‘Zeminle ilgili çalışmalar da Ege’deki bir firmaya verildi’ ibaresi mevcut.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanlarından Erdem Saker de yine aynı paylaşımın altına yaptığı yorumda; ‘Sadece TEKNOSAB’ın kapladığı alanı değil, onların tetikleyeceği kaçak yerleşim alanlarını da hesaba katarsak, tarımsal alanları yok etme katliamı işledikleri açıkça görülür’ diyor.
Engin Saban ise yaptığı yorumda rakam vererek; ‘Açılan 8.5 milyon m2 sanayi arazisinin üzerine bir 5 milyon m2 de konut imarına açıldı. Böylece sanayileşen kent tarım kentini taca atmış oldu’ uyarısında bulunuyor.
CHP Bursa İl Örgütüne geçmiş dönemde Başkanlık etmiş isimlerden Gürhan Akdoğan da konuyla ilgili sessiz kalınmaması gerektiğine vurgu yaparak; ‘Bursa kamuoyunu bilgilendirmek üzere bir basın toplantısı düzenleyelim, bildiklerimizi paylaşalım… Yakında unutulan Doğu TEKNOSAB’ı da patlak verecektir’ diyerek mücadeleye davet ediyor.
Ancak Akdoğan’a yanıt veren İnşaat Mühendisi Cengiz Duman, Doğu TEKNOSAB projesinin unutulmadığını, aksine meselenin Bakanlıklardan çözüldüğünü ve orada bir sanayi bölgesi kurma çalışmalarının sessiz sedasız devam ettiğini dile getiriyor.
Şimdi ben bunları neden hep başkalarının ağzından yazıyorum kısmına gelelim…
Kendi görüşlerini daha önce defalarca dile getirmiş bir gazeteci olarak bir kez de böyle bir yöntem üzerinden yürümeyi tercih ettim. Sürekli aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklemek yerine farklı şeyler yaparak farklı sonuçlara ulaşma yolunu seçtim de diyebiliriz.
Necati Şahin değerlendirmelerine bir bölüm daha ekleyecek diye biliyorum. Yeni değerlendirmeleri merakla bekliyorum…