Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa bunu da mı görecekti! Boyner binası yıkıldı ama…

Bursa’nın vizyon projelerinden biri olan Tarihi Hanlar Bölgesi’ndeki dönüşüm tamamlandığında şehrin tarihle iç içe bir dokuya sahip olacağını, eski Bursa’yı günümüz olanakları ile yaşama şansını yakalayacağımızı düşünüyorsunuz değil mi?

Doğrusu, Bursa Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Proje Yarışması’nda birincilik ödülü alan projeyi gördükten sonra ben de öyle düşünüyordum, ama meğer bu salih düşünceler benim hüsnüniyetimmiş. Şantiye alanının etrafındaki yüksek duvarların ardında olan gerçekler hiç de umduğumuz gibi değil.

Birkaç gün önce görüştüğümüzde, “Şantiye alanında bir incelemeden geliyorum” diyerek sohbete başlayan TMMOB Bursa İKK Sekreteri ve Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek’in hazırladığı raporu beklemiştim konuyu yazmak için.

Rapor elime ulaştı.

Konuyu şöyle özetleyerek başlayalım anlatmaya:

Yıkıldı, yıkılacak, yıkılamaz… söylentileri ve tarafların başkanlık makamında kahve sohbetleri eşliğinde fotoğraflarının servis edildiği haberlerin ardından yıkılan Boyner binasının yerine mülkün büyük ortağı Torunlar GYO’ya bir bina yapma müsaadesi verilmiş.

Ama öyle böyle değil, pvc kaplamalı, çelik konstrüksiyonlu, projede olmayan bir yapıdan bahsediyoruz.

Nerede tarihi Hanlar Bölgesinin canım dokusu, nerede projenin tamamen dışında, aykırı imalat bu yapının görünüşü.

Boyner binasının yerine, Ankara’dan gelen talepler doğrultusunda (bu aralar şehrimize ilişkin tüm talepler Ankara’dan geliyor nedense) ve Büyükşehir Belediyesi’nin izniyle ya da göz yumması ile yapımı belli bir aşamaya gelmiş bina insana çeşitli sorular da sorduruyor.

Amacınız tarihi bir doku oluşturmak değil ise bunca esnafı neden yerinden ettiniz?

Yok, amacınız tarihi bir doku oluşturup şehri turistik açıdan bir cazibe merkezi haline getirmekse bu yapının böylesine var olmasına neden izin verdiniz?

Yazacaklarım bununla da sınırlı değil.

Pvc kaplamalı, çelik konstrüksiyonlu binanın meşru bir zemine oturması için ayrıca çaba da gösterilmiş.

Şöyle ki; paydaşlardan habersiz yeni bir proje hazırlanmış, içine bu bina da yerleştirilmiş ve Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna ulaştırılmış.

Onaylanırsa benim için çok şaşırtıcı olacak.

Çünkü, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun tarihi korumak gibi bir görevi olduğunu biliyordum ben sade bir vatandaş olarak.

Hatta şöyle söyleyeyim; rahmetli anneannemden kalma küçücük evimizi, tarihi yapı kabul edildiği için, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun talimatları dışında tamir dahi ettiremiyoruz. Hatta ve hatta, tamirini ve bakımın yaptırmaz ve binayı metruk halde bırakırsak da ayrıca bir sorumluluk alıyoruz.

Cezası var yani.

Biz sıradan vatandaşlar devletimize karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek ve yaşadığımız topluluk içinde bir mağduriyet oluşturmamak adına maddi ve manevi bunca çabanın altına girerken, şehre vizyon proje kazandırmak için çıkılan yolda pvc’li yapı için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan izin almak üzere ayrı bir proje üretiliyorsa vay halimize

Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin yaptığı inceleme sonrasında hazırladığı rapor çok açık.

“Bu bina, bu şekliyle, burada olmaz!..”

Talep şudur:

Eski Boyner binası yerinde yapılan izinsiz uygulamanın kentsel tasarım alanının tamamını ve Cumhuriyet Caddesi’nin de zaman içinde oluşmuş dokusunu bozacağı gibi yeni sorunlara da neden olmaması açısından inşai faaliyetin derhal durdurulmasını, yapılan imalatların kaldırılarak onaylı projesine uygun hale getirilmesini, ‘Bursa Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Yarışması’ projesi dışındaki farklı uygulamalara izin verilmemesini önemle bilgilerinize sunarız.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin talebinin hemen karşılık bulması elzemdir.

Yoksa adama sorarlar; Hanlar Bölgesi’ndeki bunca esnaf yarım asırlık dükkanlarından neden oldu diye?

HABERLER