Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa değişiyor: Altıparmak, Çarşamba, Yeşil Türbe

Geçtiğimiz hafta içinde Altıparmak bölgesinin Merinos’a kadar olan kısmını da kapsayan bir kentsel dönüşüm çalışması ile ilgili yeni dönemin ilk adımının atıldığını ve Alinur Aktaş döneminde imzalanan protokolün tazelendiğini yazmıştık.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesinin ilk protokol imzalandıktan hemen sonra işe koyularak, Altıparmak ve Çarşamba aksına yepyeni bir hikaye yazmak üzere kolları sıvadığını biliyoruz.

Hatta iş hikayenin biraz üstüne çıkmıştı bile denebilir…

Öncelikle hem fiziki olarak hem de demografik olarak bir çöküntü bölgesi haline gelen bu canım semtin gettolaşmadan ve depreme dayanıksız, tıkış tıkış binalardan kurtulması için neler önceleniyor ona bakalım…

Bölgenin hemen üst tarafında kalan tarihi dokuyla uyumlu bir hale bürünmesinin dışında hem ticaret alanlarının hem de konutların üretilmesi önemseniyor. Çünkü konut alanı olmayan bölgelerin ticaret alanlarının faaliyetlerini sonlandırdıkları akşam saatleri itibariyle ıssızlaştığı gerçeği göz önünde bulunduruluyor.

Altıparmak bölgesinin kentsel dönüşümün ardından, bir kez daha, geceleri güvensiz sokakları ile anılıyor olmasını kimse istemez sanırım.

Bölgede gençlerin de kendilerine yaşam alanı bulması da kritik faktörlerden, çünkü gençlerin olmadığı yerlerde gerçek bir hareketlilikten söz etmek mümkün olmadığı gibi kültürel ve sanatsal faaliyetlere de en çok gençlerin ilgi gösterdiği düşünüldüğünde konunun önemi daha iyi anlaşılıyor.

Bölgede hak sahiplerini de mutlu edecek küçük dükkan konseptlerinin de yer alacağını söyleyelim…

Bahsettiğim gettolaşma nedeniyle kentsel dönüşüm alanı içinde kalan yerlerde ev sahiplerinin çoğunlukla buradan ayrıldığını ve kira geliri olarak mülklerini tuttuklarını söyleyebiliriz. Dolayısıyla kendisine bir kira getirisi sağlayacak alternatifler hak ediş olarak sunulduğunda memnun olacak pek çok kesim mevcut. Bu çeşitliliği sağlamak açısından olduğu kadar ticari hayatı renklendirmek için de küçük dükkanlar iyi bir fikir gibi görünüyor.

Elbette yeşil alan, sosyal donatı alanları oluşturulması önemli, hatta vakti zamanında üzeri kapatılarak yok edilen dere yataklarının yeniden can bulması ile adeta Eskişehir’deki Porsuk çayının etrafındaki hareketliliğin Bursa’ya getirilmesi hedefleniyor.

İşin buraya kadar olan kısmı zaten yapılmış çalışmanın içinde hali hazırda mevcut. Hatta bölgedeki iki lokasyon için ülke çapında mimari tasarım yarışması açma fikri de gündeme gelmiş ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin bir önceki dönem yöneticileri tarafından kabul görmüş.

Gelelim bugüne…

Bursa çok sorunlu, Bursa çok sabırsız, daha doğrusu yılların birikimiyle sabır taşının çatladığı bir il olarak tarihe geçmek üzereyiz…

Dolayısıyla sorunların çözümü için derhal harekete geçilmesi beklentisi çok şiddetli.

Geçtiğimiz hafta tazelenen protokolün hemen ardından konuyla ilgili toplantıların yapılması beklentisi vardı Bursa kamuoyunda. Aldığım bilgilere göre henüz bir toplantı yapılmış değil.

Hazır kentsel dönüşüm protokolünün sürdürülmesi ile ilgili bir toplantı düzenlenmemişken ilave projeler üzerine bilgilendirme yapma görevimi de yerine getireyim diyorum…

Bursa’nın en kıymetli yerlerinden birinin Yeşil Türbe‘nin olduğu bölge olduğunu kimse inkar edemez sanırım.

Son zamanlarda, özellikle akşam saatlerinde gelen tenhalıkla birlikte hoş olmayan görüntülere de sahne olduğu kulağıma gelen bölge için Yıldırım Belediyesi harekete geçmiş bulunuyor.

Bahsettiğimiz bir kentsel dönüşüm çalışması değil, zira bölgede tescilli yapı sayısı hayli yoğun. Ancak lokasyonun tabiri caiz ise biraz toparlanmaya, yeniden hem gece hem gündüz yaşayan, tarihi dokusuna da şehirdeki kıymetine de uygun imajına kavuşmaya ihtiyacı var.

Yılların ihmal edilmiş Bursa’sının içinde en ihmal edilen merkez ilçe olan Yıldırım’ın yeni bir yüze kavuşması için elinden geleni yapıyor Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz.

Bahsettiğim yeni imaj oluşturma çalışması için bir yarışma açmak fikrindeler. Tüm Türkiye genelinde mimarların ve şehir plancılarının iştirak edebileceği bir yarışma ile hem yeni modern fikirlere açık olunacak hem de Bursa’nın şanına yakışır bir proje ile Yeşil Türbe civarı yeni yüzüne kavuşacak.

Müjdeleri vermesi kolay, uygulaması zor malum.

Bizde fikri takip en önemli mesele.

İşin devamını merakla bekliyoruz…

HABERLER