Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa’da tabipler kırgın, seçim süreci sancılı!

Akademik odaların güçlü duruşlarına, toplum ve kent yaşamı için verdikleri mücadelelere her daim büyük saygı duymuşumdur. İçinde bulunduğumuz, daha doğrusu içinden çıkmaya çalıştığımız pandemi sürecinde bu dik duruşun en önemli örneklerinden birini elbette Bursa Tabip Odası sergiledi.

Uzun bir aradan sonra iki adaylı bir seçimle başkanını seçecek olan Bursa Tabip Odası’nda bunu bir demokrasi şenliği olarak mı görmek lazım, yoksa Çağdaş Hekimler Grubu’nu destekleyen doktorların ortak söylemi şeklini alan ‘Bakanlık Bürosu Tabip Odası arzulamak’ biçiminde mi değerlendirmek lazım, işin o kısmı tartışmaya son derece açık.

Genel kuruldaki konuşmasında pandemi süreciyle iyice gün yüzüne çıkan sorunlara değinen Bursa Tabip Odası Başkanı Alparslan Türkkan’ın konuşmasından başlıklar şöyle:

1-Dünya Bankasının projesi olan sağlıkta dönüşüm 2003 yılında başladı ve o günden bu güne kadar sağlık alanında yaşadığımız sorunlar katlanarak büyümeye devam ediyor. Sağlıkta dönüşüm programıyla daha önce fiziksel olan kuyrukların sanal hale geldiğini ve çok uzadığını biliyoruz.

2-Bu kötü bir sistem! Derinleşen ekonomik kriz nedeniyle vatandaşlarımız genel sağlık sigortası primlerini ödeyemez hale geldi.

3-Pandemi sürecinde sağlık sistemindeki çöküşü hep birlikte gördük. Sistem kitlendi. Üstelik sürecin bütün olumsuzluklarını göğüsleyen sağlık çalışanları ve hekimler emeklerinin karşılığını da alamadı.

4-Hakkımızı alamadık. Hakkımızı alamadığımız gibi hak etmediğimiz şiddete ve siyasilerin olumsuz söylemlerine maruz kaldık. Dünyadaki ülkeler arasında en fazla iş yüküne sahip hekimler bizleriz, dünyadaki en az ücreti alarak çalışmak zorunda kalan hekimler de bizleriz.

5-Mecburuz beş dakikada bir hasta bakmaya, ama tüm hekimler şunu biliyorlar ki; beş dakikada muayene olmaz!

6-Oransal olarak sağlıktaki şiddetin çok hızla arttığını, engellenmediğini biliyoruz. Günde 80’den fazla sağlık çalışanı şiddete uğruyor şu anda Türkiye’de!

7-Covid 19’un hekimler için bir meslek hastalığı olduğunu tüm dünya kabul ederken bizim ülkemiz kabul etmedi!

8-Suçu vatandaşa, sorumluluğu da hekime yıkan ve pandemiden başarı çıkarmak için uğraşan bir veri madenciliği var. Ben de şunu sormak istiyorum: ‘Dünya nüfusunun yüzde 1’ini oluşturan Türkiye’de neden dünyadaki bütün Covid 19 vakalarının yüzde 3’ü, Covid 19 ölümlerinin yüzde 4’ü görülüyor?’

9-Son 20 ayda Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışırken istifa eden hekim sayısı 9 bine ulaştı. Erken emekli olan hekim sayısı 3 bin!

Türkkan’ın sıraladığı bu sorunlar ışığında gidilen seçimin iki adaylı gerçekleşmesinin altında başka nedenler aranması gerektiğine dikkat çekmiştim yazımın başında. Mevcut Başkan Alparslan Türkkan’ın şu sözleri de beni doğrular gibiydi:

“Sizler eğer gönüllü değilseniz ve sizler eğer birilerini kıramayarak buraya geliyorsanız o zaman size şunu sorarlar: ‘Peki başka nelerini kıramazsınız o insanların? Kıramadığınız insanlar sizi nasıl yönetecekler? Hangi düzeyde isteklerini yapacaksınız kıramadığınızda?’

Bakın arkadaşlar, Tabip Odası’na zarar vermeyin! Gönüllüyseniz, gerçekten çalışacaksanız bu yola çıkın, ben sizin yanınızdayım. Bu oda hiçbir zaman hiçbir kurumun, kişinin ya da kuruluşun arka bahçesi haline getirilemez. Bu niyetle yola çıkılmaz!”

Hani, benim öküzün altında buzağı aradığım düşünülürse bu sözlere dikkatle kulak kabartılmasını öneririm.

Demokrasiyi kendi lehine kullanmak isteyenlerin, pandemi sürecinde sesi daha gür çıkan, çünkü sorunlar yumağı giderek büyüyen hekimleri susturma yöntemi, kendi yönetimlerini yaratmak olabilir! Bu sayede akın akın ülkemizi terk eden hekimlerin varlığının kıymetini, yokluğunun yarattığı sıkıntıları ancak hasta olduğumuzda fark ederiz.

O zaman da iş işten çoktan geçmiş olur.

Seçimleri Dr. Tufan Kumaş başkanlığındaki Çağdaş Grup mu yoksa Dr. Soner Cander başkanlığındaki Güçlü Hekimlik için Güçlü Tabip Odası grubu mu kazanacak pazar akşam saatlerinde belli olacak.

Tabiplere yaptığı konuşmada;

“Hakkınızı ödeyemeyiz demiyorum, hakkınızı en yakın zamanda ödeyeceğiz!” diyen CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun vaadini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini görmek için ise biraz daha zamana ihtiyaç var.

 

 

 

 

HABERLER