Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa’nın en borçlu ilçesi Orhangazi!

Haberci olarak Orhangazi’ye en son geçen yazın sonlarında, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemesini yaptığı mesire alanı ve iskelenin açılışı için gitmiştim. O zamandan bu yana da aklımda takılıp kalmıştı, ‘sürekli çekilen sulardan geriye kalan kumların üzerine kurulan iskeleyi ve mesire alanının düzenlenmesi işlemlerini neden Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yapıyor olduğu konusu…’

Bu merakıma doyurucu bir yanıt almak bugünlere kısmetmiş.

İznik Gölü kıyısında artık ölü balıklara rastlamak yöre insanını şaşırtan bir durum olmaktan çıkmış. İki yıl içinde kıyıdan 3 metre kadar geriye çekilen gölün başladığı yerde de kirlilik öyle belirgin ki, göl canlıları oksijensiz kaldıkları için kendilerini gölün dışına atıyorlar!

İznik Gölü adeta can çekişiyor. Su kritik bir seviyede. Yaz geldi, su buharlaşmaya başlayacak. İnsanlar serinlemek için göle girmek istiyorlar, fakat pislikten giremiyorlar. İznik Gölü’ndeki su çekilmesiyle ilgili 2 yıldır gerek TBMM’de gerek büyükşehir meclisinde kamuoyu yaratmaya çalışıyoruz” diyen CHP Orhangazi İlçe Başkanı Ender Teke bu konuda çabaladıklarının altını çiziyor.

Ancak mesele muhalefet partilerinin meclislerde çabalamaları ile çözülecek cinsten değil.

Yıllardır üzerinde hassasiyetle durulan bir konu olan İznik Gölü’ndeki suyun bölgedeki iki büyük fabrika tarafından kullanılması ve bu nedenle göl sularının 2-3 metre çekilmesi meselesi çözüm için ciddi bir plan proje istiyor.

CHP Orhangazi İlçe Başkanı Ender Teke, Orhangazi ilçesinde yerel yönetimin vizyonu olmadığını vurgularken;

Turizm, sanayi ve tarım gibi alanlarda vizyonumuz yok. Orhangazi’nin turizm, sanayi ve tarım alanında öne çıkmadığı bir gerçek. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2030-2040 planlarında değerlerimizle yer almak istiyoruz!” diyor.

Fakat bunları yapabilmek için yerel yönetimlerin başında güçlü, çalışkan ve proje üreten insanlara ihtiyaç var.

Oysa benim Ender Teke’nin bize anlattıklarından anladığım çok başka bir profil.

Elindeki bütün gelir kaynaklarını bir biçimde Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devretmiş ve buraları işletme külfetine dahi katlanmamış, öte yandan yapılacak tüm hizmetleri de aynı biçimde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden bekleyen bir yerel yönetim profili var karşımızda.

Bursaspor Basketbol takımının final maçını izlemek üzere Bursa’nın birçok noktasına dev ekranlar kurulmuştu geçtiğimiz günlerde. Sadece Orhangazi’ye kurulmamış bu ekranlardan, çünkü talep dahi olmamış. CHP İlçe teşkilatı Bursasporlular Derneği ile iletişime geçtiğinde durum ortaya çıkmış ve partinin desteği ile ilçeye dev ekran kurulmuş.

Ne kolay bir iş aslında, ama ilgilenmek lazım haliyle.

Orhangazi ilçemizde, amatör spor kulüplerine destek olmayan, mahalle muhtarlarının internet aboneliklerini iptal eden bir belediye anlayışı var!” diyor CHP Orhangazi İlçe Başkanı.

‘Bu anlayışla nereye kadar yürünür?’ sorusu hiç sakil durmuyor hal böyle olunca.

Hizmetten böyle uzak olunmasına rağmen Orhangazi Belediyesi’nin ‘en borçlu belediye’ unvanını almış olması da ayrıca şaşırtıcı.

Orhangazi Belediyesi, Bursa’nın en borçlu belediyesidir. Bu olay çerçevesinde halk serzeniş içerisinde. Orhangazi Belediyesi kamu kurumu olmasına rağmen bu zamana kadar hiçbir şekilde yatırım yapmadı. Borcu döndürebilmek için gelir elde etmek gerekiyor. Belediyenin şu an 80 milyon küsur borcu biliniyor!” sözleri ile açıklıyor durumu Ender Teke. Gelir elde etmek için de kamu mallarının satışı yapılıyor sıklıkla.

Neyse ki, CHP İlçe yönetiminin baskıları ile belediyenin finanse ettiği mini bir askıda ekmek projesi hayata geçirilmiş ilçe halkının hayrına.

Tüm bunlar bir yana, Orhangazi’nin muhafazakar bir seçmen yapısına sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Hal böyle olunca ‘gençlik ve kadın çalışmaları ve buralardaki oyların yansımaları nasıldır?’ konusu en çok merak edilen noktalardan biriydi.

İlçe kadın kollarıyla ilgili soruları yanıtlayan Bursa İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı ve Orhangazi Kadın Kolları Sorumlusu Berna Çakır, “Dönem başından bu yana kadın üyelerimizi artırdık. Kadınlarımıza maddi manevi tüm desteğimizi veriyoruz. Ayrıca mahalle gezilerimizde kadınlarımızı dinleyerek, çalışmalarımıza devam ediyoruz” diyor.

Yani eskiden olduğu gibi kapıdan broşür uzatıp kaçmak yok!

Zaten CHP Kadın Kolları bu politikasını değiştireli bir süre oluyor, çünkü işlemiyor bu politika hatta daha çok tepki çekiyor.

CHP Orhangazi Gençlik Kolları Sorumlusu Vural Çetin de, yönetim olarak 20-30 yaş arası gençlerin gelecek kaygısı ve işsizlik gibi sorunlarının olduğunu söyleyerek, “Gençler kendilerini anlayan, kendilerini destekleyen yapıların yanında yer almak istiyorlar” diyor. Bu noktada bahsedilen ‘yapı’ hangi siyasi partiyi temsil etmekte işte burası çok kritik.

CHP Orhangazi İlçe Teşkilatı daha aktif ve daha iddialı bir yola girmiş görünüyor. Yakından takip edeceğiz…

HABERLER