Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursaray’dan geçtim, otobüslere bakalım

Bursa’nın bitmeyen çilesi trafik yoğunluğunun önüne geçmenin en kısa vadeli çözümü elbette vatandaşı toplu ulaşıma yönlendirmek. Son derece mantıklı, aslında olması ve çoktan yaygınlaşması gereken bir iş…

Ancak hali hazırda var olmayan bir durumu vatandaşlar arasında alışkanlık haline getirmek için bir dizi önlemlerin, özendirici hallerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Yoksa insan neden arabasına binip tek başına konforlu bir yolculuk gerçekleştirme fikrinden vazgeçsin ki…

İşin mantıklı kısmı için elbette toplu ulaşımla daha hızlı, belki bir aktarma yaparak, ancak bu aktarma sürecinde de zamana çok takılmadan varışı vadetmek gerekiyor. Özendirici kısım ise elbette daha ucuz bir ulaşım imkanı olmalı.

Şimdi bir de Bursa’daki duruma bakalım…

Şehrin gelişiminin çok iyi gözlemlendiğini, yoğunlukların nerelerde oluştuğunun çok iyi saptandığını, dolayısıyla buna yönelik doğru hat tespitine girişildiğini söylemek zor.

Çalı yolu ile Ataevler Bulvarı arasında halen bir otobüs hattı yok mesela… Gerek okul bölgesi olarak, gerekse yerleşim alanı olarak son dönemlerde ciddi yoğunlaşma yaşayan Yunuseli bölgesinin de toplu ulaşım açısından sıkıntı çektiğini biliyoruz.

Daha önce toplu ulaşım gemisinin başında olan Levent Fidansoy’un konuyla ilgili;

“Otobüs konusuna gelince, her hat heykele çıkar mantığından bir ölçüde vazgeçildiği ve hatların buna göre düzenlendiğini görüyoruz. Ancak hala uzun hatlarda 20 kişilik, üstelik çok rahatsız araçlarla taşımacılık yapılmaya inatla devam ediliyor. Yolcular araca binemiyor, binebilenler pişman oluyor. Bursaray 7 yılda sadece %12 artmış. Buna bağlı olarak toplu ulaşımda otobüslerin payının artığını söylemek mümkün. Ancak hala otobüs tercih edilmiyor.

Neden?

Rahatsız, çok dolaşıyor, zamanında gelmiyor, aktarma çok pahalı vs…

Tüm otobüs hatlarının sil baştan optimizasyon yapılarak tanımlanması, yolcu durumuna göre aynı hatta gün içerisinde farklı araç ve zaman çizelgesi olması gerekir. Otobüslerde de checkin/out sistemi çıkış validatörleri ile kilometreye göre ücret sistemine uzun hatlardan başlanmalıdır…” şeklindeki uyarıları mevcut.

Bu uyarıları yaparken hataların özellikle son 7 yılda yoğunlaştığını, dolayısıyla eleştirilerin bir partiyi gözeterek yapılmadığını, Bursa’nın iyiliğine yönelik olduğunu ısrarla belirtiyor Fidansoy.

Şimdilerde bir düzenleme yapılmaya çalışıldığının farkında olmamak mümkün değil. Fakat konunun vatandaşa yansıyan yüzü; sıklıkla kullandıkları, yoğun yolcu taşıyan hatların iptal edildiği, bu hatların yerine alternatif hatlar ya da alternatif ulaşım çözümlerinin koyulmadığı şeklinde.

Özellikle okul ve iş çıkışlarında otobüs kullanımı yoğunlaşan bölgelerin yeterince iyi tahlil edilmediğini söylemekte yarar var. Bazı otobüs hatlarının Acemler, Küçüksanayi gibi ana duraklarda neredeyse yarım saate varan bekleme süreleri ile bir kayıp yaşattığı ortada.

Tüm bunların üzerine şunu da eklemek lazım; maksadımız Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in sıklıkla dile getirdiği gibi gece de yaşayan bir Bursa yaratmaksa, vatandaşın iş çıkışında koşarak evine girdiği ve bir daha dışarıya çıkmadığı geceleri ölü bir şehir imajından kurtulmaksa, otobüs seferlerinin gece vardiyalarının da yeniden düzenlenmesi elzemdir.

Zira kendimden biliyorum, en çok kullanılan otobüs hatları dahi gece saat 22.00’dan sonra geçiş aralıklarını yarım saat gibi uzun sürelere bölebiliyor. Saat 22.00’den sonra hiç çalışmayan pek çok hat da mevcut.

Şimdi ben tüm bunları niye yazdım?

Toplu ulaşımı uzun süredir ısrarla kullanan, hatta ulaşım konusunda başka alternatifi olmayan bir vatandaş olarak tespitlerim bilinsin istedim. Zira aslında öncelikle kendim, sonrasında da artan benzin fiyatları nedeniyle pek çok kişi toplu ulaşımı kullanmaya çok kolay ikna edilebilir bu zamanda.

Tek yapılması gereken, hatların ayarlanması konusunda nüfusun yoğunlaştığı bölgeleri doğru tespit ederek, otobüs kullanıcılarının yoğunlaştığı saatleri doğru tespit ederek, kimin nereden nereye gitmek konusunda sıkıntı yaşadığını doğru tespit ederek ve bu doğru tespitleri bir araya getirerek hareket etmek.

Araç filosunun yenilenmesi falan bence sonraki işler. Önemli olan, aktarma aralıkları iyi ayarlanmış, araç geçiş sıklıkları iyi ayarlanmış, ücretlendirme politikası iyi ayarlanmış bir toplu ulaşım hizmetinin sunulması.

Zor iş farkındayım. Yıllardır el atılmamış bir konunun sihirli değnekle çözülmeyeceğinin de bilincindeyim, ama bir yerlerden başlamak lazım.

HABERLER