Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Cargill planları iptal!

Bursa’nın belki de en uzun süredir, en etkin yürütülen sivil toplum kuruluşu mücadelesi Cargill’e karşı verilen mücadeledir.

Bu mücadelede zor da olsa bir basamağın daha atlanması Bursa Barosu, TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve DOĞADER tarafından yapılan bir açıklama ile duyuruldu Bursalılara.

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Gürkan Altun‘un da katıldığı toplantıda açıklamayı Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun yaptı.

İşin insani boyutunu bir yana bıraktığımızda tamamen teknik terimlerden oluşan açıklamada ilk olarak kalplerimize hitap eden söylemleri size aktaracağım.

Öztosun’un açıklamasından can alıcı paragraflar şöyle:

1990 tarihli İznik Gölü Çevre Düzeni Planı şimdiye kadar hazırlanmış en iyi plan olmasına rağmen bu plandan sonra çıkarılan planların iptal nedenleri yetkisizlik ve plan hazırlanmasındaki yetersizliklerdir.

– İptal edilen bu plan değişikliklerinin altında ranta dayalı imar anlayışı var. Doğal değerlerin korunmasından vazgeçme var. Zaten sanayi baskısı ve kirliliği altındaki bölgeyi yeni sanayilere açma isteği var!

– Çevre mücadelesinin yapıldığı bazı davalarda, avukatlarımıza yöneltilen gerçek dışı beyanları ve dava dışı kişilerce avukatlarımız hakkında araştırma yapılmasını şiddetle kınıyoruz!

– Binlerce kişiye istihdam sağlama bahanesinin arkasına gizlenerek, doğayı ve insan yaşamını, karlarını artırmak uğruna hiçe sayanların niyetlerinin farkındayız!

Peki, karar ne söylüyor:

Bursa İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi’nin 05.03.2009 tarihli, 1/25000 ölçekli İznik Gölü Çevre Düzeni Planı Revizyonu, usul yönünden yetkisizlik nedeniyle;

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 29.12.2015 tarihli 1/25000 Ölçekli İznik Gölü Nazım İmar Planı hazırlık aşamasındaki yetersizlikler, planın kendisindeki belirsizlikler ve üst ölçekli plana aykırılıklar nedenleriyle iptal edilmiştir.

Güncel dava konusu plan da, yetkisizlik nedeniyle iptal edilmiştir!”

Böylece Cargill için hazırlanan planlar rafa kalkmış oluyor.

Şimdi hamle sırası karşı tarafa geçti, çünkü on yıllardır süren mücadelede bir satranç ustalığı sergiliyor her iki taraf da.

Bu noktada DOĞADER Başkanı Sedat Güler’e kulak vermek lazım:

“DOĞADER olarak sürekli söylüyoruz, iklim değişikliği ile beraber artık meteorolojik kuraklık yaşamaya başladık. İlerleyen dönemde su ve gıda krizi yaşayacağız. Bizim şiddetle su koruma programları yapmamız gerekiyor!” diyor Güler.

Son derece haklı.

Açıklamada yer alan Mimarlar Odası Başkanı Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, BAOB Sözcüsü, Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin de çevre mücadelesine destek vermeyi sürdüreceklerini vurguladılar.

Toplantıda konu edilen bir diğer önemli husus da zeytin alanlarının madenciliğe açılmasına dair yönetmelikti.

“Geçtiğimiz günlerde zeytin alanlarının madenciliğe açılmasına dair bir yönetmelik çıkarıldı. Yönetmeliklerle yasaların değiştiği bir zamana geldik. Ortada Zeytin Yasası hala dimdik ayakta dururken, bir gece ansızın çıkan yönetmeliklerle zeytinliklerimizden de olabiliyoruz. Bu hukuka da Anayasaya da uygun bir davranış biçimi değil” diyen Öztosun, bu alanda da mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Doğaya karşı kazanılmış küçücük bir zaferin mutluluğu üzerimde…

HABERLER