Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

CHP ya çalışacak ya dağılacak!

Milletvekili listelerinin açıklandığı tarihten itibaren siyasetle ucundan kenarından ilgisi olan herkes CHP listelerini konuşur oldu.

Kolay değil, bir listede tam beş siyasi parti…

Zoru kolay etmek için uğraşılar verilmiş de olsa Gelecek Partisi’ne iki, Saadet Partisi’ne bir kontenjan veren CHP Bursa listeleri, listenin seçilebilir noktalarında yer alan birkaç kişi haricinde kimsenin yüzünü güldürmedi.

Koskoca toplantıda, listeleri nasıl bulduğunu sorduğum bir kişi mi ‘listeleri beğendim’ demez arkadaş?

Herkes küçüklü büyüklü bir eleştiri yumağı koydu karşıma.

Önce listelerde yüzü gülenleri sıralayalım;

İkinci bölge birinci sıra adayı Hasan Öztürk listenin en çok gülen adayı oldu. Filler tepişirken aradan sıyrılıp listenin en başına oturan, bu konuda şansı çok yaver giden Öztürk’ün listenin birinci sırasını kendisinin de beklemediğini söylemek lazım. Balkan göçmenlerinin oylarını sürüklemesi ihtimali üzerinde durulan, aynı zamanda yurtdışında Balkanlardaki sandıkların CHP açısından hareketlenmesine de vesile olacağı düşünülen Öztürk, 28. Dönem meclisinin en şanslı vekilleri arasında da ilk beşi zorlar gibi görünüyor.

Yüzü gülen bir diğer isim Saadet Partisi Bursa İl Eski Başkanı Mehmet Atmaca. Birinci bölge üçüncü sıra adayı olan Atmaca’nın Temel Karamollaoğlu tarafından mecliste görmek istediği bir isim olduğunu, kendisinin Bursa tercihi nedeniyle üçüncü sıraya yerleştiğini söyleyebiliriz.

Listelerin mutluları arasında CHP Orhangazi Eski İlçe Başkanı Ender Teke’yi de saymak mümkün. Teke’nin mutluluğu sıralamasından ziyade kişiliğinin ana yansımasından kaynaklanıyor. Pozitif enerjisi ile günün en neşeli isimleri arasında olan bu genç siyasetçiyi önümüzdeki yerel seçimlerde CHP saflarından ilçesinin belediye başkan adayları arasında görürsem şaşırmayacağım. Zira gözü böyle bir mevkide gibi.

Gelelim listenin mutsuzlarına…

Listenin mutsuzları arasında CHP Bursa İl Eski Başkanı İsmet Karaca’yı sayabiliriz. En baştan söyleyeyim kendisinin asla böyle bir beyanı yok, ancak gerek salondaki hava, gerekse CHP örgütünün sesi, İsmet Karaca’nın listelerde Mehmet Atmaca’nın ardından dördüncü sırada yer almasını içine sindirememiş gibiydi bugün.

Karaca’nın özgeçmişi ve örgütün gençlik kollarından bugüne kadar sürdürdüğü siyasi mücadelesi göz önüne alındığında listedeki yerinin dördüncü sıra olmadığını ben de rahatlıkla söyleyebilirim. Hatta daha önce bu konuda yazdığım yazılarda da örgütün il başkanlarını listenin seçilebilir yerlerinde görmelerinin çalışma azmini tetikleyeceğini belirtmiştim.

Olmadı maalesef…

Bir kez daha anlaşıldı ki, CHP’de siyaset yapmak için, milletvekili listelerine girebilmek için sivil toplum kuruluşlarında ya da hemşeri derneklerinde oy karşılığının olması lazım. ‘Örgüt nasıl olsa bize oy veriyor’ zihniyeti ile tabandan gelenler hak ettikleri değeri görmüyor.

Listenin bir mutsuzu da bence Gelecek Partisi Bursa İl Eski Başkanı Alpaslan Yıldız oldu. Yıldız da tıpkı Karaca gibi kan kustu kızılcık şerbeti içtim dedi, mutsuzluğunu dile getirmedi. Ancak listelerde Cemalettin Kani Torun’un ikinci bölge ikinci sıradan aday gösterilerek banko seçilecek isimler arasına girmesi ve kendisinin daha önceki vekillik deneyiminden de hatırlanacağı üzere; ‘Bursa’ya uğramayan isimlerden’ olması tepkilere neden oluyor.

Elbette son olarak listenin mutsuzları arasında Orhan Sarıbal’ı sayabiliriz. İkinci bölge üçüncü sıra adayı Sarıbal, uzun süredir Bursa’yı mecliste temsil ediyor. Bu kez seçilme ihtimali düşük bir sıralamada. Üstelik seçmende karşılığı olan bir isim Sarıbal. Tam da bu nedenle listenin mutsuzları arasında.

Gelelim günün notlarına…

Beş siyasi partinin temsil edildiği CHP listelerinin tanıtıldığı toplantı Saadet Partili kadınlar olmasa son derece sönük sayılabilirdi. Organizasyon iyiydi, ancak coşku düşük kaldı. Bir gazeteci arkadaşımın da söylediği gibi;

CHP’nin sarışın ablaları, Saadet Partisi kadınlarının coşkusuna ağzı açık bakakaldı…

Toplantıda tek bir isim konuştu, CHP Bursa İl Başkanı Turgut Özkan. Aslında Lale Karabıyık’ın da konuşması planlanmıştı, ancak Orhan Sarıbal’ın kürsüde konuşma talebi kabul edilmeyince çıkan tartışmayı yatıştırmak için olsa gerek Karabıyık’ın konuşması akıştan kaldırıldı.

CHP’nin emekçi Basın Danışmanı Tayfun Çavuşoğlu İl Başkanı Turgut Özkan için son derece iyi bir konuşma hazırlamış. Keşke bu konuşmaya salon da aynı coşkuyla katılabilseydi. ‘İktidara yürüyoruz’ sloganı ile yola çıkan bir partinin listelerinin açıklanması sırasında daha çok coşku bekledim bugün. Olmadı…

Coşku demişken şunu da söylemek lazım, İsmet Karaca’nın isminin anons edilmesi sırasında tezahürat yapmak isteyen gençlik kollarının ‘çok toz kaldırmayalım’ şeklinde engellendiğini duydum. Umarım doğru değildir. CHP örgütü Karaca’ya bir tezahüratı çok görmemiştir.

Listelerde yer almayan DEVA Partisi’nin Bursa’da çalışmayacağına, meşhur lokma dağıtımlarını durdurduğuna dair yazılar yazılıp çizildi. Doğru, lokma dağıtımları durdurulmuş, ancak DEVA Partisi sahada CHP listeleri için çalışmaya devam edecek. Yine de kırgın olduklarını, listelerde kendilerinden bir isim göremedikleri için şevklerinin kırıldığını ve bugün il başkanı düzeyinde salonda temsil edilmediklerini söylemekte fayda var.

CHP listelerinin en çok konuşulan kadın adaylarından Jülide Akköprü’nün salondan neredeyse hiç refleks almaması örgütün kendisine yönelik yaklaşımını bugün net biçimde ortaya koydu bence. Bakalım seçim çalışmalarında nasıl bir ekip oluşturulacak kendisi için.

Buraya kadar her şey tamamsa günün özetini de yapalım;

CHP hep bildiğiniz gibi, listeleri içine sindirebilir de bir araya gelebilirse kendilerini çalışırken de görebileceğimizi düşünüyorum. Yoksa herkes tepkisini dile getirip anlaşıp uzlaşana kadar çoktan seçim günü gelip çatacak.

Ancak unutmamak gerek, bu seçim sadece ülke için değil siyasi partilerin geleceklerinin belirlenmesi açısından da çok kritik bir seçim.

CHP ya çalışacak ya dağılacak!

İşin çalışma kısmını da vatandaşa inme kısmını da liste ortaklarından iyice öğrenip sokaklara çıkma vakti…

HABERLER