Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Çocuklarımız aç!

Ülkenin tarım politikaları ile ilgili sıklıkla yazmaya ve giderek varlığını daha üst perdeden hissettiren gıda krizine yönelişe dikkat çekmeye çalışıyorum zaman zaman.

Ancak biz ne kadar yazıp söylesek de;

‘Ülkede yatağa aç giren yok!’

‘Bazı besinleri almasak da olur…’

Şeklindeki söylemler bir anda insanı abandone ediyor ve şaşkınlıkla karışık kızgınlığı da beraberinde getiriyor.

Bu kez farklı bir yöntem denemek istiyorum. Bir süredir ülke gündeminde olan konulardan birini, yeterli beslenememe nedeniyle gelişimi bozulan bir neslin yetiştiğini anlatacağım size.

Yoksulluk ve yetersiz beslenme en çok çocukları etkiler. Çünkü çocukların gelişimlerini tam ve doğru olarak sürdürebilmeleri için protein bakımından zengin, vitamin ve mineral yükü yoğun gıdalara ihtiyaçları vardır.

Peki, nedir bu gıdalar?

Aslında bu kategoriye bizim şu anda almakta zorlandığımız tüm gıdalar giriyor.

Et, süt, süt ürünleri, yumurta, sebze ve meyveler

Peki, ben nasıl vardım çocukların yeterli beslenemedikleri kanısına?

Türk Aile Hekimleri Dergisi’nde yayımlanan ve üç hekim tarafından yapılan çalışmanın sonuçlarını sizinle paylaşınca daha iyi anlayacaksınız.

Yapılan çalışmaya katılan bin 49 çocuktan dörtte biri çok düşük kilolu. Hekimlerin çalışmasına göre, lise öğrencilerinin zayıf olma oranı yüzde 13,2. Bu oran ilkokulda yüzde 14,9’a, ortaokulda ise yüzde 19,8’e yükseliyor. Hekimler, çocuklarda kansızlık görülme sıklığını ilkokula gidenlerde yüzde 87, ortaokula gidenlerde yüzde 74,2, liseye gidenlerde ise yüzde 64,2 olarak saptadı.

Yine yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, ülkede kız çocuklarının yüzde 85,2’si, erkek çocuklarının ise yüzde 68,6’sı kansızlıkla mücadele ediyor.

Bu konuda CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın yaptığı açıklamalar çok çarpıcı!

“Ülkede en az bir milyon insan karnını hiç doyurmadan yatağa girmekte! 20 milyon insan ne yazık ki açlık sınırının altında yaşıyor. 50 milyon insan ise yoksulluk sınırında yaşamakta!” diyor Sarıbal.

CHP Bursa Milletvekili, “Kimse pazarlara kasaplara gidip yeterli meyve sebze ve et alamıyor!” diyerek çarşı pazarın tablosunu çiziyor.

Temel gıda ürünlerine peş peşe gelen zamlar yurttaşı adeta gıdasız bıraktı. Sadece karın doyurmaya çalışan yurttaşın ana besin kaynağı ekmek, patates gibi protein düzeyi düşük ürünler oldu. Son dönemlerde hastanelere başvuranların tahlillerinde ciddi protein eksikliği, kansızlık ve yağlanma olduğu da vurgulanıyor. Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi’ne göre, sağlıklı beslenmek için dört kişilik bir hanenin yapması gereken aylık harcama 4 bin 131 lirayı aşıyor.

Peki, TÜİK bizi şaşkına çeviren ürün fiyatlarına nasıl ulaşıyor?

“TÜİK yüz noktadan fiyat alıyor. Bazen özel firmalara ‘bu gece indirim yapın’ deniyor ve fiyatlar öyle alınıyor. Ayrıca gıda ağırlığı enflasyon sepetinde ciddi oranda azaltıldı. Böylece istenen rakamlara ulaşılmaya çalışılıyor.

Ancak ne yapılırsa yapılsın, Türkiye’de belirli bir zümre dışında yeterli ve dengeli beslenen hiçbir kitle yoktur!” diyor CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal.

ÇOCUKLARIMIZ BODURLAŞIYOR!

Türkiye’de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi Araştırma Raporu ise çok daha olumsuz veriler sunuyor. Bu araştırmanın sonuçları ülkemizde kronik açlık çeken bir kesim olduğunu net biçimde ortaya koyuyor.

Yaşanan bu kronik açlık nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki çocukların yüzde 3,5’i, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çocukların ise yüzde 5,4’ü bodur kaldı. Bölgede yaşayan erkek çocukların açlığa bağlı bodurluk oranı yüzde 6, kız çocuklarında ise yüzde 5,5 olarak belirlendi.

ÇOCUKLARDA ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ BAŞLADI!

Yapılan araştırmalar çocukların zihinsel gelişimlerinde de beslenmenin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Ülkenin kırsal kesimlerinden pek çok okulda yetersiz beslenme ve çocukların öğrenme potansiyelleri hakkında görüş bildiren eğitimciler; çocukların öğrenme güçlüğü çekmeye başladığının altını çiziyor.

Eğitim İş Bursa Şubesi de bu çarpıcı sonuçlar ışığında ara tatilin bitmesinin hemen ardından Bursa’daki okullarda yetersiz beslenmenin öğrenciler üzerindeki etkilerini ölçen bir araştırma yapacak.

HABERLER