Bundan yaklaşık altı ay önce, ‘Hamitler Çöplüğündeki vahşi depolama alanının ömrü iki yıl içinde dolacak, şehre acilen bir katı atık entegre tesisi daha kazandırmak lazım’ diyerek yola çıkılmıştı Kayapa bölgesinde modern bir çöplük kurulması için.
Hemen vurgulayalım, şehrin çöpünü vahşice depoladığımız Hamitler çöplüğünün bugün itibariyle bir buçuk yıl ömrü kaldı!
Konuyla ilgili partilerin ve akademik odaların görüşlerini dile getirdiğim, nedenleriyle meseleyi açıkladığım pek çok yazı yazdım. Kısa da bir özet geçmek isterim:
Kayapa’da bir katı atık entegre tesisi kurulması fikrinin kabul görmemesindeki en önemli neden konut bölgesine çok yakın oluşuydu. Bir diğer önemli nedense özellikle Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesinin altını kalın kalın çizdiği biçimiyle söylemek gerekirse bölgenin doğal koşullarının uygunsuzluğuydu. Kalkerli toprak yapısı nedeniyle atık suların kaynak sularına karışması endişesi bir yana eğimli bölgelerde katı atık entegre tesislerinin kurulmasının uygun olmaması gerçekliği de vardı gündemde.
Biliyoruz ki, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ‘Kayapa’da çöplük istemiyoruz’ diyen vatandaşın sesine kulak verdi ve projeyi durdurdu. Bu kısım güzel, ancak bundan sonrasında artık doğru adımların atılması lazım ki, Hamitler’deki çöplüğün ömrü dolmadan yeni bir depolama alanı var edilebilsin.
Kayapa bölgesinde bir katı atık entegre tesisi oluşturmak için sürecin 4-5 yıla yayıldığını, ÇED Raporu ve diğer bürokratik işlemlerin hayli uzun sürdüğünü biliyoruz.
Oysa Bursa’nın öyle bir vakti yok!
Halen kadroların oluşturulması ile ilgili çalışmalar sürerken, bertaraf etme tesisi ile ilgili bir adım atılmadığını ve akademik odalarla bu konuda bir görüşme yapılmadığını biliyor, durumu da anlayışla karşılıyorum, yine de belirtmek gerek, süremiz giderek daralıyor!
Zaman darlığı kısmını burada bırakıp daha önemli bir konuya daha geçmekte fayda var.
Entegre tesisinin yerinin belirlenmesi dışında proses meselesinin de yabana atılmaması gerekiyor. Çünkü yer belirlenmesi kadar önemli olan konuların başında tesisin doğru biçimde kurulup işletilmesi ve denetlenmesi geliyor.
Aslında bu entegre tesislerini yerleşim yerlerinden uzakta istememizin ve atık sularla ilgili endişe etmemizin önemli bir nedeni var; biz çöplerimizi yerinde ayrıştıramıyoruz, sonrasında ise yapılan ayrıştırma çalışması için hem bir maliyet kalemi daha eklememiz gerekiyor tesisin işletme hanesine, hem de bu ayrıştırmadan da iyi verim alamadığımız için oluşan sorunları bertaraf etmek adına bir tesis daha kursak yeri olacak durumda çalışmayı göze alarak devam ediyoruz kör topal depolamaya…
Hasılı kelam, istiyoruz ki Avrupa ülkelerinde gördüğümüz şehir içinde olduğu halde varlığı belli olmayan bertaraf etme tesisleri bizim ülkemizde de olsun, fakat olmuyor, olamıyor, çünkü işin başından yanlış ilikliyoruz düğmeleri.
O halde bir yandan yeni modern çöplüğün nerede olacağını, nasıl bir prosesle ilerleyeceğini konuşurken, diğer yandan gerçekten kaynağında ayrıştırma için neler yapılacağını da ivedilikle masaya yatıralım.
Her şeyden önce kaynağında bir ayrıştırma istiyorsak, ‘Kağıtları şu gün, plastikleri bu gün, camları ertesi gün topluyoruz…’ minvalinden işlerin yanlışlığını dürüstçe koyalım masaya. Bu yöntem çok az sayıda zamanı olan ve yüksek çevre bilinci olan, yine aynı düzeyde sabrı olan ve tüm bunlar için yeri müsait olan kitlenin dönüşüme katılmasını sağlar. Bu kitlenin sayısının ne kadar az olduğunu tahmin edersiniz herhalde.
İlk adım için siteler son derece uygun noktalar olabilir bence. Buralardaki çöp konteynerlerini ‘Plastik, cam, kağıt ve biyolojik atık’ olarak bölümlere ayrılmış biçimde dizayn etmek gerekiyor. Site görevlileri ve yöneticileri ile eğitimler yapıp vatandaşın çöplerini yerinde ayrıştırmasını sağlamak, her gün alınan çöpleri evlerden ayrıştırılmış olarak almak ve sitelerin çöp kutularına yine ayrıştırılmış olarak atmak yerinde ayrıştırma için harika bir adım olabilir.
Hazır önümüzde kentsel dönüşüm gibi bir süreç varken, alanları buna göre planlamak, vatandaşları, site görevlilerini, yöneticileri bu konularda eğitime alarak entegre tesislerinin gerçekten entegre olması adına yerinde ayrıştırmayı özendirecek projeler geliştirmek sorunumuzu büyük ölçüde çözer diye düşünüyorum.
Eee… Şimdilik bu kadar proje önerisi yeterli.
Tüm belediyeleri bu konuda göreve davet ediyorum…
Yankı İçöz Kültür AŞ. Genel Müdürü
Kadrolaşmalar halen devam ediyor dedik, gerçekten de öyle. Hem meslektaşımız hem de CHP’nin gerçek emektarlarından Yankı İçöz, CHP İl Kongresi’nde, Nihat Yeşiltaş’ın listesine girerek siyasete adım atmış, partinin Basından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı olmuş, bizim işimizi de kolaylaştırması açısından çok iyi çalışmalara imza atmıştı.
Yerel seçim sürecinde basın ile olan ilişkileri yönetmedeki becerisi ön plana çıktığından Mustafa Bozbey’in çalışma ekibinde yer aldı, seçim sonrasında ise İBB TV’den örnek alınarak projelendirilecek olan BBB TV’nin başına getirildi.
Bizler BBB TV’nin işlerini izlemeye başlamışken yeni bir görevlendirme ile Yankı İçöz, Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden Kültür AŞ. Genel Müdürü oldu.
AK Parti döneminde alanının çok dışında kullanıldığı sürekli dile getirilen Kültür AŞ. bundan sonra Yankı İçöz’ün yönetiminde olacak. Eminim ki, çok yakında da Kültür AŞ. nin içinde nelerin döndüğü ortaya çıkacak…