Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Duşa girerken kum saati kullanacaksak…

Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile sit alanlarının imara açıldığı, ormanlık alanlarda yapılaşmaya izin vermenin yollarının araştırıldığı, ülkenin dört bir yanında doğal güzelliklerin katli için adeta bir yarışın olduğu günümüzde Nilüfer Belediyesi çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ toplantısı…

Günümüzde sıcak gündem öylesine yoğun ki, aslında hepimizin hayatını yakından ilgilendiren ve sıcak gündemlerin bir bölümünün de ana kaynağı olan böylesine önemli konular hep bir kenarda kalıyor. Oysa burada bir kişinin ölümünden, birkaç kişinin yaralanmasından bahsetmiyoruz. Burada bahsedilen dünyanın ölmesi, insanların topluca yok olması

Belki konunun ne kadar önemli olduğunu biraz olsun özetlemiştir buraya kadar aktardıklarım. Gelelim toplantı ile ilgili izlenimlerime.

Her şeyden önce seçilen mekan bence son derece anlamlıydı, zira doğadaki sürdürülebilirliğin en büyük savaşçılarından olduğunu düşündüğüm Bursa Akademik Odalar Yerleşkesi bu mücadelenin kalbinin attığı yer bence.

Öyle tumturaklı, şaşalı bir toplantı canlanmasın gözünüzde. Evet Cumhuriyet Halk Partisi’nin üç Genel Başkan Yardımcısı ve çeşitli il ve ilçelerden belediye başkanları vardı konuşmacılar arasında, ancak ana tema sürdürülebilirlikti, müsriflik nasıl yapılır konusu giriş dersi değildi.

İstiklal Marşı ve oda müziği dinletisinin ardından yapılan açılış konuşmaları dahi bu konuda ne kadar içler acısı durumda olduğumuzu bir kez daha anımsattı bana.

Ev sahibi Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği konularında neler yaptıklarını anlattı. Dikkatle dinledim; ata tohumundan, Nilüfer Bostan projesinden, kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesinden, yenilebilir enerji üretim kooperatifi kurulmasından, belediyenin 2 binasının çatısına kurulan enerji santrali ile enerji ihtiyacını karşılamaktan bahsetti.

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan artık insan kanında plastik madde kalıntılarına rastlanmaya başladığına dikkat çekti.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu karbon ayak izini küçültmek adına ikinci el kıyafetlere yönelimin önemine dikkat çekti.

Tam böyle sakin bir tonlama ile ve iyi niyetli temennilerle devam ederken, konuşmacı olarak CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın geldi kürsüye. Büyü bozuldu.

Çünkü Aydın konuşmasında, “Peki biz ülke olarak neler yapıyoruz?” sorusunu sordu, cevabı da kendisi verdi.

Geçen yıl son anda Paris İklim Anlaşmasını onayladık. Güneş enerjisini teşvik etmemiz gerekirken ‘fazla üretim olursa biz bunu hibe olarak alacağız yani el koyacağız’ dedik!”

Gerçekten de büyük başarılara imza atmışız hükümet olarak.

CHP Enerji ve Altyapı Çalışmalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın konuşmasının arasına siyasi mesajlar da sıkıştırarak;

Bugün seçim olsa yarın iktidardayız. Hemen akabinde biz arkadaşlarımızla birlikte hazırız. Sürdürülebilir bir dünya için yapılması gerekenleri bir terzi edasıyla titizlikle çalıştık, kamuoyu ile paylaştık. İktidar ise verimlilik ile ilgili bir belge açıkladı, 2007 yılı ile aynı. Bir gram ileri götürmemişler. Sarayın ışıkları sabaha kadar yanıyor. Vatandaşa kemer sıkmayı öğretiyor, öneriyorlar!” dedi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’un dikkat çektiği nokta benim için de hassa bir konu aslında. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın neden sürekli olarak konut projeleri açıklayıp yeşil alanları imara açtığına ilişkin duyurular yaptığını hep merak eder dururum.

Çevre ile iklim aynı bakanlıkta olmaz!” dedi Öztunç. Çok doğru. Aynı bakanlıkta olunca tam bir kıyım, tam bir talan oluyor çünkü.

Ormanı odun, çevreyi rant olarak görüyorlar. Orman, sahil, koy, kıyı gibi önemli yerlerimizi 5’li çeteye peşkeş çekmeye çalışıyorlar. İktidara geldiğimizde çevreye büyük zarar verenler bedelini ödeyecek. Kim olursa olsun, bizim arkadaşlarımız da olsa izin vermeyeceğiz!”

Veeee… Bir siyasi mesaj da Öztunç’dan geldi;

Kimse umutsuzluğa kapılmasın. 13. Cumhurbaşkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile yürüyeceğiz. Geliyor gelmekte olan!” Bir ‘6’lı masanın adayı Kılıçdaroğlu mu?’ sorusuna gönderme daha…

Burada aktardıklarım açılış konuşmalarının bir bölümü sadece. Sürdürülebilirlik, iklim, çevre ve temiz enerji alanında neler yaptıklarını ve neler yapılabileceğini bir arada konuşacak 7 belediye başkanı ve 7 öğretim görevlisi tam dört panel gerçekleştirmekte şu anda.

Konu başlıklarına ilişkin nasıl çözümler bulunur, nasıl projeler ortaya koyulur bu yazımda belirtmem mümkün değil, zira ben yazımı yazarken konuşmacılar daha uzun ömürlü bir dünya için derin tartışmalar içerisindeydiler.

Ancak ben vatandaş olarak şunu biliyorum ki, sorumluluğumun farkında olmalı, gereklerini yerine getirmeli, daha tutumlu, karbon izi daha küçük bir varlık olmalıyım.

Peki enerjinin çok daha büyük bölümünü kullanan, kirliliğin çok daha büyük bölümünü yaratan sanayici de benimle aynı olgunlukta mı?

Duşa girerken kum saati kullanacaksak, bu bir tek sade vatandaşın görevi olmamalı!

HABERLER