Birkaç gün önce şehrimizi ziyaret eden CHP Esnaf ve Sanatkârlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Son gelen zamların ardından iddia ediyorum TÜİK ne yaparsa yapsın enflasyonu yüzde 80’den daha aşağı bir rakam olarak açıklayamayacak!” dedi.
Maalesef, Ağbaba’nın öngörüleri tutmadı, TÜİK muhteşem bir hesaplama yapıp hepimizin beynini yakarak, yıllık enflasyonu yüzde 73.5, mayıs ayı enflasyonunu yüzde 2.9 olarak açıkladı. Buna karşılık ENAG, yıllık enflasyonu yüzde 160.7, mayıs ayı enflasyonunu yüzde 5.4 olarak koydu önümüze.
TÜİK ve ENAG arasındaki makas giderek açılırken ve açıklanan rakamlar her ay daha fazla tartışma yaratırken, TÜİK’ten üst düzey bir istifa haberi geldi.
Bloomberg’den Beril Akman’ın haber kaynaklarına dayandırdığı habere göre, TÜİK’te tüketici fiyat endeksini hesaplayan birimin başındaki isim olan Mustafa Teke, birkaç gün önce istifa ederek görevinden ayrıldı! Teke’nin yerine Yelda Ayaz’ın getirildiği öğrenildi.
TÜİK konuya dair yorum yapmazken, aynı kurumdan iki hafta önce de Fiyat İstatistikleri Daire Başkanı Cem Baş’ın istifa ettiği hatırlatıldı.
Eee… Biz boşuna atmadık o başlığı.
Ekonomi ayna, çal çal oyna…
İbremizi, enflasyon rakamları ile çalıp çalıp oynayan TÜİK’ten, serbest piyasanın eli en kanlısından bir vuruşmaya sahne olduğu konut sektörüne çevirelim biraz da.
Zira işin bu kısmı ‘ayna’ olan bölüm. Piyasaların yansıması bu sektörde görünüyor.
İnsanoğlunun temel ihtiyaçları sıralamasında beslenmenin hemen ardından ikinci sıraya yerleşen ‘barınma ihtiyacı’nı ülkemizde karşılamak giderek zorlaşır oldu.
İş öyle bir noktaya geldi ki, Çarlık Rusyası’ndaki oda oda kiralanan büyük evlerin akıbetine uğruyor İstanbul’un bazı semtlerindeki 3 oda bir salon evler dahi.
Çok şükür daha Bursa’da böyle bir vakaya rast gelmedik, ama böyle giderse eli kulağındadır bence.
Hükümetimiz bu konuda da çözümlerden geri durmuyor elbette. TÜİK meselesinde olduğu gibi ‘çalıp çalıp oynamak’ mümkün değilse de, ‘ayna’nın üstünü örtmek mümkün görünüyor.
Resmi Gazete’nin 1 Haziran tarihli sayısında yayımlanan vergi usul kanunu genel tebliğine göre, menkul-gayrimenkul sitelerine satış ve kiralama bilgilerini Gelir İdaresi Başkanlığı’na verme zorunluluğu getirildi. Buna göre online emlak platformlarına ilan veren vatandaşların kişisel bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığı ile paylaşılacak.
Uygulamanın amacı sahte ilan veren ve gayrimenkul piyasasında spekülatif amaçlı fiyat artışlarının engellenmesi ile vergi kaçağının minimalize edilmesi olarak açıklandı.
Peki, ne oldu?
Uygulama başlar başlamaz konut ilanlarının yer aldığı internet sitelerinden kaldırılan ilan sayısı 2’ye katlandı. Uygulamanın konut fiyatlarında bir nebze de olsa fiyatları düşüreceği ancak talep artışı ve enflasyon nedeniyle kira artışlarının devam edeceği düşünülüyor.
Kiraların artışını böyle engellemeye çalışan iktidar, ev almaktan ümidini kesen vatandaşa da ayrı bir çözüm buldu malumunuz. Ev almak için maddi gücü yeterli olmayan vatandaş uygun fiyata hazine arazisi alıp üzerine kendi evini yapabilecek.
Şimdilik neyin, nerede, nasıl ve kaça satılacağı hiç belli olmayan, ancak satışına ağustos ayında başlanacağı, hatta altyapı çalışmalarının şimdiden başladığı belirtilen hazine arazilerinin satılacağı illerden biri de Bursa.
Ancak şehrimizde akademik odalar da dahil olmak üzere, sektör bileşenlerinden konu hakkında tam ve donanımlı bilgi sahibi olan kimse yok gibi.
Hazine arazilerinin ihtiyaç sahibi vatandaşlara satılarak vatandaşın konut sahibi yapılması bir ana başlık halinde duruyor. Başlığın altındaki metin bölümü boş.
Hoş o bölümü doldursalar da arazi alıp üzerine kendi evini inşa edebilecek kadar maddi gücü olan kimseye ‘ihtiyaç sahibi vatandaş’ denmiyor. Zira en sevimlisinden yapılan açıklamalarda dahi 100 metrekarelik inşaatın maliyetinin bir buçuk milyon liraya çıkacağı söyleniyor. Buna bir de arsa bedelini koyunca yine orta halli bir daire alabilecek paraya ulaşıyorsunuz. Yani orta halli bir ev alabilecek parası olan vatandaşa hazine arazisi satma projesi yapmış oluyorsunuz.
Peki, neden hazine arazilerini böyle bonkörce satışa çıkarıyorsunuz?
Tekrar söylüyorum, biz boşuna atmadık o başlığı…
Ekonomi ayna, çal çal oyna…