Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Ekonomi pamuk şeker

Güne, tam da 15-20 gün öncesinden sipariş verildiği üzere servis edilen bir bilgiyle başladık.

TÜİK Haziran ayı enflasyonunu yüzde 78.62 olarak ilan etti. Ne hikmetse yine aynı TÜİK, üretici enflasyonunu yüzde 138 olarak hesapladı.

Yani şöyle diyebiliriz; öyle tatlış bir dünyada yaşıyoruz ki, üreticiler kendilerine yansıyan enflasyonun sadece yarısını ürünlerine yansıtıyorlar, kalan yarısını kendi ceplerinden ödüyorlar ve mutlu mesut yaşayıp gidiyoruz.

Neyse ki, bu periler, cüceler ve devlerle dolu sihirli dünyaya gerçekçi bir pencere açıp, bir süre önce enflasyon rakamı açıklamaları yasaklanmış olsa dahi hesaplamalarını sürdüren kurumlar da var.

Buna göre ekonomistlerin açıkladıkları ve benim de gerçek enflasyon rakamı olduğunu düşündüğüm oran yüzde 175,5.


Enflasyon rakamı önemli, çünkü işçi ve memur emeklileri ile memurlar enflasyon rakamı üzerinden maaşlarına artış alıyorlar. Dönen bunca fırıldak da bir yandan vatandaşın gözüne perde çekmeye diğer yandan da kasadan fazla para çıkmasına engel olmak için.

Açıklanan resmi rakamlar ışığında memur ve emekli memur aylıklarına yüzde 41,69, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına ise yüzde 42,35 zam yapılacak.

Daha şimdiden TÜİK’in açıkladığı rakamlara tepki göstermek üzere alanlara koşmaya başladı sendikalar. ‘TÜİK yalanlarıyla, talana devam…’ diyorlar slogan olarak.

Karınca misali, tarafımız belli olsun…

YATAK 800, KARPUZ 6.5 TL

Ne demiş büyüklerimiz, alacağında şahin gibi vereceğinde tavşan gibi ol…

Bu düsturu benimsemiş olan bir yönetim anlayışı var devlette anlaşılan. Çünkü vereceğine tavşan olan yönetim kademelerinin alacaklarına şahin kesilip, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun 2022 yurt ücretlerine yüzde 80 oranında zam yaptığı iddia ediliyor.

Gelen zamlardan telefonlarına gelen mesajlarla haberdar olan öğrenciler, 2021 yılında en yüksek 600 TL olan yurt ücretinin 800 TL’ye çıktığını söylüyor.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, bir basın açıklaması düzenleyerek bu konudaki tabloyu özetledi;

Üniversitelerin tatile girmesinin üzerinden yalnızca birkaç gün geçmişken, öğrencilerimiz barınma sorunu kaygısı yaşamaya başladı.

Öğrenciler KYK yurtlarında yaşanan zamlar nedeniyle çaresizliğe terk ediliyor. 20 yıllık iktidarı boyunca gençlerin ve öğrencilerin sorunlarını görmezden gelen AK Parti, öğrencileri de ekonomik krize kurban ediyor.

Yurtlarda barınma imkanı bulamayan gençlerimizin alternatif olarak düşündüğü ev tutma fikri ise, artan kira fiyatları nedeniyle imkansız oldu.

Biz sürekli ‘Devlet yurtları yapsın’ derken, ‘Hayır devlet yapmayacak, cemaatlere, vakıflara bırakacağız’ şeklinde bir diretme söz konusudur. O zaman amaç, çocuklara barınma sağlamak değil de, çocukları siyaseten şekillendirmek midir? Eğer barınma sağlamak amaç olsaydı çocukların maksimum yararı dikkate alınırdı; ancak bu yapılmamaktadır!”

Ekonomimizin pamuk helvası gibi pembiş olduğu şu günlerde KYK Yurtlarında bir dilim karpuzun 6 lira 50 kuruşa satıldığını anımsatmakta yarar var!

Şimdiden barınma fiyatları yüzünden sıkıntı yaşayan üniversite öğrencilerinin okul kayıtları başladığında nasıl sorunlarla karşı karşıya kalacaklarını düşünmek dahi istemiyorum…

HABERLER