Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

El birliği ile mi dönüşüyoruz, kafanıza göre mi?

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın adının, önümüzdeki yerel seçimlerde şimdilerde oturduğu makam için, doğal aday adayları arasında geçtiğini artık sağır sultan duyduğuna ve geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada bir dönem daha belediye başkanlığı yapmasının şehre çok yararlı olacağını bizzat Aktaş’ın kendisi söylediğine göre, yakın geçmişte atılan ve bundan sonra atılacak tüm adımları bir yerel seçim yatırımı olarak görebiliriz; öyle değil mi?

Böyle bir giriş yaptıktan sonra, son dönemlerde, Aktaş’ın şehrin tüm bileşenleri ile özellikle de Akademik Odalar ile görüş alışverişinde bulunarak, ortak projelerle ilerlediğinin altını çizen cümlelerini hatırlatmakta yarar var.

2040 Çevre Düzeni Planı ile ilgili çalışmalarla başlayan, ardından ‘kentsel dönüşümü de birlikte planlayacağız’ açıklamaları ile devam eden bu durumun gerçeği ne kadar yansıttığını sorgulayalım öncelikle.

Malumunuz 2040 Çevre Düzeni Planı benim aldığım duyumlara göre sanayi bölgeleri konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle, geçtiğimiz günlerde stüdyomuza konuk olarak Bursa’nın pek çok sorununa ışık tutan ve geleceğe yönelik projelerinin ipuçlarını veren CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey’in söylediğine göre ise fay hatlarının üzerindeki yerleşim planları nedeniyle rafa kalktı. Sebep nedir bilinmez, ancak şu bilinir ki; Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, ‘Biz bu planları yapamıyoruz!’ dedi.

Zaten Bozbey de birkaç kez planlarla ilgili görüşmelere davet edildiğini, fikirlerini beyan ettiğini, ancak diğer tüm davetlilerin de söylediği gibi, kendi görüşlerini planlarda göremediğini, nedeni sorduğunda ise ‘böyle yapılması gerekiyordu’ yanıtını aldığını söyledi.

Kısacası Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ‘yapamıyoruz!’ ifadesi malumun ilanı olarak geçti kayıtlara…

Gelelim şehrimizin kanayan yarası kentsel dönüşüm meselesine…

default

Beşyol’da yapılan kentsel dönüşümün Akademik Odaların istediği gibi bir dönüşüm olmadığını İKK Sekreteri ve Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek sık sık dile getiriyor zaten.

Sıcaksu bölgesine ise çoğunluğu kamulaştırılmış bir alan üzerine termal sağlık köyü yapılacak hayali kurulurken, TOKİ konutları ile burun buruna geldik. Neyse ki konutlardan kalan bir bölümde termal otel olacakmış.

Akademik odaların incelemek üzere projeyi ve zemin etütlerini talep ettiğini ve uzun süre beklediklerini biliyorum. Zira özellikle Sıcaksu ile ilgili olarak Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er’in şu sözü çok kıymetliydi; ‘Yanlış bir sondajda Bursa’nın bütün sıcaksu kaynakları yer dahi değiştirebilir!’

Gelelim Altıparmak Çarşamba kentsel dönüşümü konusuna…

Yakın geçmişte Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın bu alanla ilgili bir protokol imzalayarak Akademik Odalarla birlikte hareket etme konusunu imzaya bağladığını söylemekte fayda var.

Hemen ardından şöyle açıklamalar geldi kendisinden; ‘2023 yılının sonuna kadar Altıparmak Çarşamba bölgesinde kentsel dönüşüme başlıyoruz.

Oysa protokol ortağı Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek gayet net, ‘Biz daha o bölgenin hikayesini yazmadık. Bunun için bir akademik kurul oluşturuyoruz. Öncelikle Altıparmak Çarşamba bölgesinin şehirdeki rolünün ne olduğuna karar verip orası için bir hikaye yazacağız, ardından bu hikayeyi resme ve projelere dökeceğiz, kentsel dönüşüm için kepçe vurma meselesi çok sonrasında gelecek!’

Atladığım düşünülmesin, işin içinde bir de Gaziakdemir Kentsel Dönüşümü var. Hatırlarsınız Kurban bayramından hemen önce alel acele bir ofis de kurulmuştu bölgeye.

Sonrasında süreç şöyle işledi;

Söylemlerde dönüşümün malikler ve sivil toplum kuruluşlarına danışılarak hazırlandığı iddiasıyla yola çıkıldı. Maliklerin konudan planlar askıya çıktığında haberi oldu. Sivil toplum kuruluşlarına ise hiç danışılmadı zaten.

Planların askıda olduğu süreçte yapılan incelemeler Osmangazi İlçesi için belirlenen yeşil alan miktarının Gaziakdemir planlarında uygulanmadığını ortaya çıkardı. Planlara hem Mimarlar Odası hem de Şehir Plancıları Odası Bursa Şubeleri tarafından itiraz edildi.

Daha insanca bir yaşam için kentsel dönüşüm yapılacak alanda olması gerekenden az yeşil alan bırakmak akla zarar çünkü.

Sonuç; itirazlar reddedildi, fakat ‘akademik odalarla birlikte kentsel dönüşüm planları yapıyoruz’ söylemleri devam ediyor.

İtiraz edilen planlar üzerinden bölge halkı ile görüşmelere başlanmış bile. Kulağıma gelenlere bakılırsa bir kentsel dönüşüm trajedisini de Gaziakdemir’den beklemek gerekiyor.

Bölgede yaşayanlar da biliyorlar evlerinin yenilenmesi gerektiğini ve bunun için çoktan gönülleler aslında, ama hemen hemen her biri miraslı iki, üç hanenin yaşadığı evlerin dönüşümü elde rezerv yapı olmadan, ‘al bu parayı kalk git buradan’ diyerek ya da üç hanenin oturduğu bina sakinlerine tek bir daire vererek, o dairenin de ne zaman biteceği hakkında bilgi veremeyerek çözülemez, bu çok açık!

Bilimden akıl alınmadıkça, sadece günü kurtarma projeleri üzerinden hareket edildikçe, hem dürüstlükten sapılmakta hem de vatandaşın yarası daha da kanatılmakta…

Bu doğru bir seçim yatırımı hamlesi midir? Orası da çokça tartışılır…

HABERLER