Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Elde kaldı turizm!

Bursa’nın çok yönlü bir şehir olduğundan bahseder şehrin yöneticileri her konuşmalarında. Tarımıyla, sanayisiyle, tarihi ve turistik önemiyle her açıdan öne çıkan bir şehir denir Bursa için.

İşin tarım kısmını tüm ülkede olduğu gibi Bursa’da da önemli ölçüde baltalamış durumdayız. Zaman zaman yazarım ve karşı durduğumu da açık yüreklilikle belirtirim, yine de tarım alanlarına inşaatlar yapmayı daha mantıklı buluyoruz Bursalılar olarak.

Sanayi konusunda geldiğimiz noktayı ise geçtiğimiz günlerde yazdığı bir yazı ile Norm Haber Köşe Yazarı Feridun Eyüboğlu şöyle özetliyor:

“...Ama Bursa’nın eski formundan uzaklaşması çok da yeni bir gelişme değil! Son yıllarda Türkiye ortalamasına göre negatif ayrışma yaşanıyor kentin ihracatı adına.

BTSO’nun meşhur mottosu ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ de tarih oldu bu nedenle.

İhracat liginin ikinciliğini de Kocaeli’ne kaptırdık bu süreçte.

Ve arkamızdan da doludizgin İzmir geliyor son aylarda!…

Peki, elde ne kaldı?

Turizm

Bu konuda neler yapılmakta, yapılanlar neden yetmemekte sorularının yanıtlarını bulmak için bir süre daha beklemek durumundayız, çünkü Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu seçim sürecindeydi.

İlgi alanıma giren konulardaki gelişmeleri yerinde ve yakından takip etmeyi tercih ederim. Yine öyle yaptım ve basının davetli olmadığı TÜRSAB seçimlerini izlemek için yerimi aldım.

Küçük bir notla belirtmek isterim; basın her yere davetle gitmek durumunda değildir. TÜRSAB önemli bir kurumdur ve başkan değişikliği süreci ile ilgili olarak halkı bilgilendirmek adına o salonda bulunmamız bir davete icabet ile değil gazeteci refleksleri ile alakalıdır.

Şöyle düşünün bir cinayet işlenmeden önce basına davet mi gönderiliyor? Hayır! Ancak cinayetle ilgili halkı bilgilendirme görevi basına aittir öyle değil mi? Bu gazeteci refleksidir!

Bu bakışla gidişimizin pek çok noktada aydınlatıcı olduğunu da söylemem gerekiyor. Mevcut başkan Murat Saraçoğlu ve İsmail Kalkandeler arasındaki yarış hayli gergin geçti zira.

Kabul etmek lazım ki, turizm açısından son derece talihsiz bir döneme rast geldi Murat Saraçoğlu’nun başkanlığı. Malum pandemi süreci en çok turizm sektörünü sekteye uğrattı. Bu nedenle gerek faaliyet raporunu sunarken gerekse kürsü konuşmasında başladıkları projeleri sonlandıramadıklarından bahsetti sıklıkla Saraçoğlu.

Rakibinden aldığı en ağır eleştiri ‘ben yaptım oldu’ mantığı ile hareket ediyor olması ve çok katılımlı bir yaklaşım sergilememesiydi.

Eksiğimiz neydi? Acente ziyaretlerimizi tam manasıyla yapamadık. Sadece yeni kurulan acentelerimize gittik ve aramıza hoş geldiniz dedik. Şimdi bakıyorum daha bir hafta önce acente açan arkadaşlarımız TÜRSAB yönetimine soyunmuş. Bu da güzel bir şey” diyerek rakibinin tecrübesizliğine de gönderme yaptı, kendisine yöneltilen eleştirilere karşılık verirken.

İsmail Kalkandeler ise demokratik olmayan bir yarış içinde olduğunun altını çizdi ve “Projeleri değil, şu an adayları seçiyoruz. Bu şekliyle demokratik bir seçimden bahsedemeyiz!” açıklamasında bulundu.

Saat 14.00’da kapanan sandıktan çıkan sonuçlara göre, Murat Saraçoğlu toplamda 149 oy ile TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu’na yeniden başkan seçildi. İsmail Kalkandeler ise 54 oy aldı.

375 üyesi bulunan TÜRSAB’da seçimlere ilginin yoğun olmadığını belirtmek lazım.

Başkan Saraçoğlu’nun önümüzdeki dönemde tüm TÜRSAB üyelerini kucaklayıcı projeler geliştirmesi ve daha demokratik bir ortam yaratması Bursa turizminin de hayrına olacaktır düşüncesindeyim.

GEÇMİŞTEN OBJEKTİFE

Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti olması vesilesiyle gerçekleştirilen etkinliklerden çok kıymetli bulduğum bir tanesi hakkında bilgilendirmek istiyorum sizi.

Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği Kadın Fotoğrafçılar Proje Grubu çektikleri fotoğraflarda kültürümüzün geçmişten gelen, bugüne az da olsa ulaşabilen, belki de yarınlarda hatırlanmayacak mesleklerini yansıttıkları bir sergi açıyorlar 10 Ekim Pazartesi günü.

Bursa’da Zanaatın İzleri’ isimli sergi Tayyare Kültür Merkezinde olacak.

Bıçakçılıktan sedefkarlığa, ipekçilikten hamam kültürüne kadar kültürümüze dair pek çok mesleğin objektif yansımalarını izleyebilirsiniz.

 

 

HABERLER