Biz siyaset sahnesinin büyüsüne kapılmış milletvekilliği listelerini, ittifaklar arasındaki birleşmeleri ve ayrılmaları, hangi partilerin hangi partilerin listesinden seçime gireceğini ya da girmeyeceğini, kimin kimin lehine çekildiğini ya da aleyhine konuştuğunu yazıp çize duralım; gerçek gündem akıp gidiyor.
Hem de öyle bir akış ki, yine hep bilindik üslupla, yine algı oluşturularak, yine ‘mış gibi’ yapılarak, yine bildiğini okuyarak…
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan ‘Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Sonuçlarının Tüm Yönleriyle Araştırılması, Depreme Dirençli Yapı Stokunun Oluşturulması ve Kentsel Dönüşüm Uygulamalarının Etkinliğinin Artırılması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’ olduğunu biliyorsunuzdur mutlaka.
‘Adına da bin maşallah…’ diyeceğimiz uzunluk ve kapsamda olan, adından da anlaşılacağı üzere bölgede yaşanan depremin öncesinden sonrasına ve yapılması gereken her şeye yönelik geniş kapsamlı bir çalışma öngören bir komisyondan bahsediyoruz.
Daha doğrusu komisyon bu amaç uğruna çalışadursun, zaten kararlar doğrudan ve bir imza ile alındığından çalışmanın anlamı kalmıyor.
Adı hayli uzun, etkisi ise bence son derece kısa olan komisyonun, 4 Nisan 2023 tarihli toplantısına Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu da katıldı. Muhcu’nun katılım amacı elbette bölgede yaptıkları çalışmalar doğrultusunda hazırladıkları ‘Mimarlar Odası 6 Şubat 2023 Depremleri Tespit ve Değerlendirme Raporu’nu üyelere sunmaktı.
Ayrıca, kentleşme ve mimarlık politikaları, afetler ve afet sonrası süreçlerin yönetimine dair politikaların yanı sıra, yapı üretim ve denetim sürecine ilişkin Mimarlar Odası görüşleri paylaşıldı.
Buraya kadar her şey olması gerektiği gibi ilerliyor gördüğünüz üzere. İşin iç yüzü bir ertesi gün çıkıyor zaten meydana.
5 Nisan 2023 tarihinde, 7033 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Hatay İli, Antakya İlçesi’nde 307 hektarlık, tarihi kent merkezini ve Kurtuluş Caddesini de içeren alan 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli alan ilan edildi.
Mimarlar Odası Genel Merkezi’nin konuyla ilgili karşı açılamasını olduğu gibi aktarıyorum;
“Arkeolojik ve Kentsel Sit Alanı olan ve pek çok anıtsal yapının yanı sıra bir kısmı tescilli olmak üzere bölgeye özgü pek çok sivil mimari yapı örneklerini, tescilli taşınmaz kültür varlıklarını barındıran Antakya’da 6 Şubat 2023 tarihli depremlerde yaşanan yıkım gerekçe gösterilerek dönüşüm uygulamaları gündeme getirilmektedir.
Riskli alan ilan edilen tarihi kent merkezinde; konut alanlarının boşaltılarak ticaret ve finans merkezi olarak kurgulayacak yeni yapılaşma programları kent merkezinin kamusal alan olmaktan çıkmasına, yerine iskanı sağlanamayan yurttaşların kentin çeperlerine gitmek zorunda kalmasına neden olacaktır.
Çok sayıda kültür varlığına ev sahipliği yapan Antakya kent merkezinin, riskli alan uygulamasına konu edilmek yerine korunması gerekmektedir. Antakya kent merkezi ve çevresi tarihi, kültürel ve mimari birikimiyle evrensel bir öneme sahiptir. Rant amaçlı proje ve uygulamalar, riskli alan ve acele kamulaştırma kararlarıyla yaşam alanlarının o bölgede yaşayan yurttaşların elinden alınması sadece mülksüzleştirme değil, Antakya’nın geleneksel dokusu ve mimari mirasının yok olması anlamına gelmektedir.
Kent merkezinde depremler nedeniyle ortaya çıkan tahribatın incelenmesi, yapısal hasarların tespit edilmesi, kentsel sit alanındaki yıkım ve sonrasındaki imar faaliyetlerinin izlenmesi ve bölgenin kültürel değerlerinin korunması amacıyla mesleki ve bilimsel çalışmalar yürütmekte olan meslek odalarının ve uzmanlardan oluşan teknik heyetlerin bu süreçte bölgeye girişlerinin izin alınmasına bağlanarak engellenmesi söz konusu olacaktır”
Kısaca deniyor ki; yine rantsal çalışmalar peşindesiniz ve bu çalışmalar sayesinde Antakya’nın merkezinde konutları olanların ellerinden konutlarını alarak onları kentin dış kısmına konumlandıracaksınız. Kent merkezine de işyerleri yaparak kar etmek amacı taşımaktasınız. Ancak bu biçimde Antakya’nın ruhunu öldüreceksiniz. Üstelik uzmanların ve teknik heyetlerin artık şehre girişlerini de izne tabi hale getireceksiniz.
Biz siyaset konuşurken birileri yine yolu tutmuş…
Böylesi bir yıkımın altında böylesine bir rant bulmak…
Doğrusu gözüm korktu…
NOT: Bugün Norm Haber ekranlarında yayınlanan Normal Sorular programını Norm Haber Sorumlu Haber Müdürü Furkan Kahraman ile birlikte yaptık. Program konuğumuz İYİ Parti Bursa Milletvekili Aday Adayı ve İYİ Parti Eski İl Başkanı Selçuk Türkoğlu idi. Türkoğlu’nun tek bir cümlesini aktarmak istiyorum; “AK Parti seçimi çoktan kaybetti. Şimdi Bursa’da 11 milletvekili var. Önümüzdeki seçimlerde 6, belki zorlarlarsa 7 vekil anca çıkarırlar…”
Bence bu programı izleyin. Selçuk Türkoğlu’nun çok cesurca kurulmuş pek çok cümlesini bulacaksınız.