Yerel seçimlerin ardından oturduğu belediye başkanlığı koltuğunda şikayet etmeden doğrudan hizmet üretmeye başlayan nadir isimlerden biri Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın.
Artık görevi devredenin kerametinden midir, görevi devralanın nezaketinden midir bilinmez, ama yaşadığımız gerçeklik ortada.
Erkan Aydın başkanlık koltuğuna oturduğu andan itibaren kimseyle polemiğe girmeyeceğinin sinyallerini vermiş ve ‘Enkaz edebiyatı yapmayacağız, iş yapacağız’ diyerek koltuğu devraldığı Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile birlikte objektiflerin karşısına geçmişti.
Tam da siyaset sahasında görmek isteyeceğimiz hareketler…
Seçimden kısa bir süre önce kendisini Norm Haber stüdyolarında ağırlama fırsatı bulmuştum. Doğrusunu söylemek gerekirse o zaman konuştuğum Erkan Aydın ile bugün, mazbatasını aldıktan 50 gün sonra tekrar kameraların karşısına geçerek yaptıklarını ve yapacaklarını anlatmak üzere basın mensuplarını Halk Lokantasında ağırlayan çiçeği burnunda başkan arasında bir fark göremedim.
Bu önemli, zira herkesin dilinde olan türküyü bir kez de ben çağırayım ve ‘AK Parti’yi kibri bitirdi…’ özlü sözünü yineleyeyim. Vatandaşın artık kendisinden yüz çeviren ve küçük dağları ben yarattım edasıyla dolaşan yöneticilere tahammülü sınırlı.
Bunun yerine halkla iç içe, işin başında koyduğu mesafeyi hiç bozmayan, sorun değil icraat üreten insanlar görmek istiyor herkes karşısında.
Eldeki doneler bir araya getirildiğinde, Erkan Aydın’ın seçim sürecinde koltukla arasındaki mesafenin ne olduğunu ölçmek konusunda en zorlandığımız, koltuğa oturduktan sonra ise bu makama en hazır bulduğumuz isim olduğunu söyleyebilirim.
Daha şimdiden halk lokantası, Çirişhane Spor Kulübü Lokali, 80 çocuk kapasiteli bir kreş, 144 kız öğrencinin yararlanacağı Bağlarbaşı’nda yapılması planlanan kız öğrenci yurdu ve kent meydanında yapılması planlanan ‘genç kafe’ projesi için kollar sıvanmış.
Bursa yakın bir süreçte ‘Bursa Düşün Dergisi’ adında bir yayını da bağrına basacak Osmangazi Belediyesi sayesinde.
Bugünkü toplantıda ne Osmangazi Belediyesine yapılan atamalar tartışıldı ne de işten çıkarmalar…
“Kadromuzu kendi içimizden derlemeyi tercih ettik. Liyakatli olduğu halde hak ettiği yerlere gelememiş personelimizi de değerlendirdik. Çok yakın süreçte tüm ekibimizi kuracağız” diyen Aydın’ın en ilginç ekibi ‘Proje ekibi’ olacak bence. Bir fabrika gibi çalışacağı ve toplumun dezavantajlı kesimleri başta olmak üzere tüm alanlara hitap eden projelerin üretileceği bir birim olacak burası. Ben çıkacak sonuçları merakla bekliyorum.
Elbette merak edilenler de var. Mesela; ‘belediyenin borcu ne kadar, bu borcun ne kadarı yeni yapılan meydana ait, belediyede kaç kişi çalışıyor’ gibi spesifik sorular soruldu elbette.
Öncelikle şunu belirtelim, belediyenin borcu bütçesinin üçte biri kadar olduğundan ve bu borç uzun vadeli bir borç olduğundan Erkan Aydın pek de şikayetçi değil durumdan. ‘Bir biçimde çeviririz, yapılmayacak iş değil’ diyor.
Gelelim rakamlara…
Osmangazi Belediyesi’nin bir milyar liraya yakın borcu bulunuyor. Borcun ağırlıklı kısmını da yeni yapılan kent meydanı oluşturuyor.
5 yılda tamamlanmış olan meydan o günün rakamları ile 650-700 milyon liraya mal olmuş.
Meydanla ilgili eski Belediye Başkanı Mustafa Dündar için hep şöyle bir ifade kullanılırdı, ‘Belediyenin parasını betona gömdü…’
Yapılan her işin bir kamu malı olduğunu, eskiyi yıkıp yeniyi yapmaya kalkmanın da bir kamu zararı oluşturacağını belirten Erkan Aydın’ın meydanla ilgili şikayet ettiği tek şey yaklaşık 2 bin araçlık otopark için yapılan masraf.
Şöyle bir kıyaslama ile konuyu daha net anlatabilirim. 230 dükkanın bulunduğu Kent Meydanı AVM’nin 330 araçlık otoparkı bulunuyor ve Başkanın verdiği bilgiye göre bu otopark sadece bazı hafta sonları tam dolu oluyor. Gelin görün ki, 8 dükkanın bulunduğu meydanda 2 bin araçlık otopark var ve en büyük masraf kalemi de bu otoparkın yapılması için harcanmış.
Şimdi bir de meydanın ikinci etabı var gündemde. Bir ihtimal akademik odalarla ortaklaşa bir proje ya da yarışma ile daha çok yeşil, daha az beton, sıfır dükkan planı var bu bölge için.
Tüm Bursa’da olduğu gibi Osmangazi’de de kentsel dönüşüm en önemli konu ve Altıparmak, Çarşamba aksının dönüşümü ile ilgili akademik odaların hali hazırda yürüttükleri bir proje çalışması da mevcuttu geçmiş dönemde.
Erkan Aydın, kentsel dönüşümde ağırlığı garaj altı bölgesine vermeyi düşünüyor, zira burada toprak yapısı çarpan etkisi ile depremin etkisini katlayacak gibi görünüyor. Fakat Altıparmak, Çarşamba bölgesinde de hem eski hem de yüksek katlı yapı yoğunluğu fazla.
Hasılı kelam, aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık bir hali var kentsel dönüşüm konusunda Osmangazi’nin. Sonuçta bir yerden başlamak lazım. Anlaşılan o ki, projesi üzerinde çalışılan kısımdan başlanacak işe. Bu konuda akademik odalara da daha hızlı hareket edilmesi konusunda talepte bulunulmuş.
Sadece benim değil pek çok kişinin şimdiye kadarki belediye başkanlık performanslarına bakarak en çok etkilendiği başkanlardan biri Erkan Aydın. Dakikliği, sadeliği, işe yoğunluğu ve bence geleceğin yükünü şimdiden sırtlanan başkanlar olduklarının farkındalığı var üzerinde.
Elbette süreç uzun, basın olarak kendisini yakından takip etmeye devam edeceğiz…