İstanbul ile Bursa arası kaç saat?
Gidiş yoluna göre büyük değişkenlik gösteriyor bu sorunun yanıtı.
Eğer karayolunu kullanıyorsanız ve paralı köprülerden geçiyorsanız bir buçuk saat, otobüs tercih ediyorsanız, hele de trafiğin yoğun olduğu bir saatte yola çıktıysanız, şehir içinden çıkmak dahi en az iki saat.
Ulaşımım hem ekonomik hem de hızlı olsun diyorsanız, o halde mecbur feribot kullanacaksınız. Maksimum 2 saatte İstanbul’dasınız…
Yalnız böylesine konforlu, bütçe dostu bir ulaşım gerçekleştirmenin de bazı şartları var. Misal, rüzgarın şiddeti çok önemli bu noktada.
Neden?
Çünkü artık İDO’nun arabalı feribot seferleri yapılmadığından, yani bir senedir bu seferler iptal olduğundan, BUDO’nun deniz otobüsleri ile yaptığı seferler ise rüzgarın kuvvetli olduğu zamanlarda sıklıkla iptal edildiğinden, deniz ulaşımı doğrudan rüzgarın şiddetine bağlı Bursa’da.
Olay vuku bulduğunda, ‘BUDO ve İDO iskeleleri birleştirilebilir, hatta belki bu durum iki iskelenin tek elden idare edilmesiyle bir fırsata dönüştürülebilir, vatandaşın kış şartlarında mağdur olmaması için soruna ivedilikle bir çözüm bulunması gereklidir!’ çağrısı yapılmıştı İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından.
Hemen ardından da Bursa’nın CHP’li belediyeleri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya gelmiş ve meselenin nasıl çözülebileceğini konuşmuştu.
Anlaşılan o ki, yapılan çağrılar da görüşmeler de bizi bir çözüme götürmemiş. Yine kış geldi çattı. Yine BUDO seferlerinin iptal olduğuna ilişkin mesajlar sıklaşmaya başladı.
Denize kıyısı olan iki şehrin deniz üzerinden buluşması kış koşullarında adeta imkansız hale geldi.
İçinde bulunduğumuz yüzyılda denizlerin altına yollar yapılırken, iki feribotun bir kıyıdan diğer kıyıya yolucu taşıması bu kadar zor olmasa gerek!
MEMUR MAAŞLARI GÜDÜK KALDI!
20 yıllık AK Parti iktidarında nedendir bilinmez işçisi, memuru, emeklisi bir ayarda ilerleyemedi maaşlar konusunda. Aynı oranlarda zamlar alınamadı. Sanki hep bir taraf kayırıldı…
İktidarın ilk yıllarında, memurların maaş zamları asgari ücret artışlarına göre daha iyi rakamlara ulaşıyordu. Dolayısıyla memur olmak hayaliyle yanıp tutuşan bir nesil geldi geçti. KPSS’ye hazırlanırken ömrü çürüdü ülkem insanının.
Şimdilerde işler tersine döndü. Atamalar yapılmıyor, memur maaş zamları asgari ücret artış oranlarının çok gerisinde kaldı.
Konuya ilişkin en çarpıcı tespiti Eğitim İş Sendikası Bursa Şube Sekreteri Özkan Rona’nın sosyal medya paylaşımında okudum. Size de olduğu gibi aktarmak isterim;
“Öğretmenin emeği Türkiye’de en ucuz emek haline geldi! Yüksek vergiler nedeniyle öğretmenin 1 saatlik ek ders ücreti 33.74 TL’ye düştü.
Günde 8 saat çalışan bir işçi için hesaplanacak olursa, saat ücreti 33.74 TL’den günlük 270 TL, 30 günlük ücret ise 8 bin 100 TL’ye karşılık geliyor.
Asgari ücret 8 bin 500 TL…
Türkiye’de en ucuz emek öğretmenin emeği!”
Hak mıdır? Reva mıdır?
Elbette değil…
Asgari ücret artış oranı açıklandığından beri memurlar ve emekliler maaş artışlarının en azından asgari ücret artışı ile aynı oranda olmasını talep ediyor. Hatta emekliler açlıktan ölmemek için en düşük emekli maaşının en az 6 bin lira dolayına çekilmesi beklentisine çoktan girdi bile.
Benden söylemesi…
NOT: Bir süredir milletvekilliğine mi soyunsam, yoksa il başkanlığı için aday mı olsam sorusuna yanıt arayan, bu nedenle olsa gerek eskiden olduğu gibi yoğun bir tempo ile basının karşısına çıkmayan İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu yepyeni bir proje ile karşımızda.
Hatırlarsınız, Türkoğlu’nun 17 haftada 17 ilçe projesi vardı çok ses getiren. Kapı kapı dolaşmışlardı bu projede 712 köyü. Şimdi de ‘Çayınızı içmeye geliyoruz’ sloganıyla kahvehanelerde göreceğiz İYİ Partilileri. 3 bin kahvehaneye girmek hedef.
“Çay varsa umut var demektir…” diyor İYİ Parti Bursa İl Başkanı Türkoğlu.
Küçükken babamın kahvehanelerde yaptığı parti çalışmaları geldi aklıma…