Bursa’nın başına ne geliyorsa kervanı yolda düzme hevesinden geliyor. Bu cümleyi buraya koyayım, siz alın istediğiniz konu için kullanın.
Özellikle bu kervanların yolda düzülmeye çalışılması, biz yaparız olurculuk, plansız programsız, akademik oda desteği almadan yapılan kentsel dönüşüm projeleri hep başa bela…
İşte durumun en güzel, en nadide örneği…
Yaklaşık iki yıl oluyor Gaziakdemir bölgesinde oturan ve mahallelerine apar topar bir kentsel dönüşüm ofisi kurulmaya çalışıldığını bana haber veren arkadaşımın muştusunu alalı…
Elbette konu yakın markajımızdaydı o gün bugündür.
Bölgenin hemen komşusu olan Sıcaksu’daki hakikaten sıcak akan suların üzerine bir TOKİ projesi uygun gören akıllar komşu mahalle olan Gaziakdemir için de bir kentsel dönüşüm projesi planlamıştı.
Kentsel dönüşüm kavramına itirazım yok, hatta mahalle sakinlerinin de konuya büyük bir itirazları oluşmadı. Zira evler eski ve deprem tehlikesi kapıda. Mesele planın olması gereken gibi hazırlanmamış oluşundaydı.
Açıklayalım…
Dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın Gaziakdemir mahallesinde bulunan 15,30 hektar yüzölçümlü alan için uygun gördüğü kentsel dönüşüm çalışmasında; ‘Kişi başına düşen donatı alanı plan revizyonu ile 6.57’den 6.87’ye çıkarılmıştır’ denilerek ilginç bir algı yoluna gidiliyordu. Sanki kişi başına 6.57 metrekare donatı alanı bırakılması gerekiyordu da, belediye bu planla donatı alanını 6.87’ye çıkarmıştı.
Oysa Vehbi’nin kerrakesi hiç de öyle değildi.
Yürürlükteki güncel yönetmeliğe göre Osmangazi ilçesinde kişi başına 22.45 metrekare yeşil alan ve sosyal donatı ayrılması şarttı vardı.
Bizim planda nasıldı rakam?
6.87 metrekare!
Bundan bir buçuk yıl kadar önce yazdığım yazıda;
“Akademik odalar 2-3 aydır yapılacak olan projenin detaylarını incelemek için projeleri ve zemin etüdlerini talep ediyorlar.
Peki, alabiliyorlar mı?
Alıp incelemiş olsalar ya sonuçlar hakkında yazardım ya da bu bölümü hiç yazmazdım, öyle değil mi???
Mimari projeden tutun da statik projesine, yer altı etüdlerine kadar pek çok konuda soru işaretleri var…
Koskoca mimarlara üç tane blok resmi koyduğunuz fotoğrafı gösterip ‘işte bunu yapıyoruz’ derseniz samimiyetinizi sorgulamak da bize düşer elbette” demişim ve eklemişim;
“Akademik odaların Gaziakdemir Mahallesi Kentsel Dönüşüm Planına donatı alanlarının yetersizliği nedeniyle itiraz edeceklerini belirterek noktalayalım!”
Not olarak da şöyle bir parantez açmışım ki, bu parantez şu anda çok kıymetli bir argüman aslında…
“NOT: Planın belediye meclisinde oybirliği ile geçmiş olması da çok manidar. Belediyenin muhalif meclis üyeleri en azından elinize gelen planları akademik odalara danışıp oyunuzu öyle kullanmayı deneseniz daha iyi bir kent savunuculuğu yaparsınız kanaatimce…”
Buraya kadar hem konuyu hatırladık hem de daha detaylı anladık diye düşünüyorum.
Aradan geçen sürede Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mimarlar Odası Bursa Şubesi donatı alanlarının yetersizliği nedeniyle itirazını yaptı. Sonuçlar bekleniyordu. Bu süreçte belediyenin el değiştirdiğini, artık Bursa Büyükşehir Belediye Başkanının Mustafa Bozbey olduğunu dolayısıyla projenin sorumluluğunun da kendisine geçtiğini hatırlatalım.
Konu elbette birkaç kez daha ele alındı. Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden iyi niyet göstergesi olarak bütüncül bir planla donatı alanlarını uygun metrekareye getirecek bir planlama yapmalarını istedi.
Ancak karşılık görmedi.
Neticede devam eden itiraz sürecinin bilirkişi raporu tamamlandı.
Bilirkişi heyeti raporun sonuç kısmında;
“Sosyal donatı kullanımlarının alan büyüklüğü ile alandaki yapılaşma yoğunluğu arasında kurulan ilişkide Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin tablosundaki standartların dava konusu plan değişikliklerinde karşılanmadığı, alandaki ve dava konusu taşınmazdaki yapı yoğunluklarının olması gerekenden yüksek olduğu, bu çerçevede dava konusu plan değişikliklerinin planlama ilkeleri ve şehircilik esaslarına uygun olmadığı görüşüne ulaşılmıştır” diyor.
Bu sonuç, planın iptal edilmesinin uygun olduğunu gösteriyor bize. Elbette yargının işine karışmak haddimiz değil. Bundan sonrası da yargının işi. Ancak görünen köyün kılavuz istemeyeceği kadar açık bir gerçeklikle karşı karşıya olduğumuz ortada.
Sonuçta; altında ve hemen yan tarafındaki bölgelerde sıcak su kaynakları bulunmasından da kaynaklı olarak sıvılaşma oranı yüksek bir zemin üzerine kurulu olan Gaziakdemir’de toplam 650 adet bina, 1746 civarında bağımsız birim, 1690 hak sahibi bulunuyor. Hali hazırda ortalama 3 kat olan binaların yerine 8-9 katlı yapıların gelmesi planlanıyor.
Gelen Bilirkişi raporu ile birlikte Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin itirazının haklı gerekçeleri olduğu ortada.
Mahkeme kararının ardından elde kocaman, yönetmeliklere uymayan bir kentsel dönüşüm projesi olacak.
Belediyelerin yapılan her kentsel dönüşüm projesinden kendisine daire çıkarmaya çalışarak müteahhit mantığı ile hareket etmesinin sakıncalarını bir kez daha görüyoruz geldiğimiz noktayı incelerken.
Yapılması gereken şimdiye kadar yapılmamış olanı yapmak, yani Akademik Odalarla birlikte bölge için bütüncül bir plan oluştururken, belediyenin konuya ticari bakmadan sadece kamu görevini yerine getirmek amacıyla hareket etmesini netleştirmek olmalı.
Aksi bir çözüm elimizde metrekarelerce çözümsüzlük olarak kalır…