Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Gaziakdemir’de kentsel dönüşüm oluyormuş, haberiniz var mı???

Bayramdan hemen önce yazdığım bir yazımda küçücük girişi yaptığım konunun altını üstüne getireceğim bu kez.

Efendim mevzu şudur;

Bir arkadaşımın bölgede oturması dolayısıyla bayrama üç beş gün kala Gaziakdemir Mahallesi’nde bir kentsel dönüşüm ofisinin açılmak üzere hazırlandığını, kentsel dönüşüm planlarının da askıya çıktığını işitmiş, çok büyük de şaşkınlık yaşamıştım.

Bu konularda kulağım deliktir malum, hiç duymamıştım böyle bir plan üzerinde çalışıldığını.

Sorduk, soruşturduk, konuyla ilgili ve konu hakkında bilgisi olması gereken kurumların da projeyi benden işittiklerini ve araştıracaklarını öğrendiğimde daha da bir şaşırdım.

Akademik Odalar ile düzenli olarak toplantılar yapan ve güya şeffaf bir yönetim anlayışı benimseyen Bursa Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm konusunda şehrin tüm paydaşlarının bir araya gelerek bütüncül planlar yapmasını ve bu yönde ilerlemeyi alkışlar içinde kabul ederken, meğer saman altından yürüyormuş bazı sular…

Bahsettiğim Gaziakdemir Mahallesi Kentsel Dönüşüm Planları da bu saman altından yürüyen sulardan biri…

Akademik Odalar ile neredeyse her hafta bir araya gelen belediye yetkilileri ‘Gaziakdemir bölgesinde de çalışıyoruz…’ diye laf arasına yuvarladıkları cümlenin içinden koskoca bir kentsel dönüşüm planı çıkarıp koymuşlar mahallelinin önüne…

Biz şehrin bileşenleri ortaklaşa çalışıyor, konuları masaya yatırıp ‘ortak akıl’ kavramını işletiyor diye düşünürken, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu yaptığı, akademik odaları işine geldiği konularda adeta konu mankeni gibi kullanmaya giriyor bana kalırsa.

Gelelim planın detaylarına…

Efendim şimdiki kanunlara göre kentsel dönüşüme giren mülkünüzün yüzde 45 gibi bir oranını sosyal donatı alanları oluşturulması adına kamuya terk ediyorsunuz. Sonrasında kalan metrekare de sizin hak edişiniz oluyor.

Geniş ve ferah yolları, yeşiliyle parkıyla huzurlu bir ortamda yaşamak herkesin hakkı.

Buraya kadar mutabıkız.

İşin garip yanı bundan sonra başlıyor. Vatandaş mülkünün yüzde 45 gibi bir oranını terk ederken, kentsel dönüşüm projesini yürütenlerin de kişi başına 22 metrekare yeşil alan ve sosyal donatı alanı bırakması gerekiyor.

Peki, bahsettiğim Gaziakdemir Mahallesi Kentsel Dönüşüm Planında bu alanlar için kaç metrekare bırakılmış dersiniz?

6 metrekare!

Vatandaştan kesintiyi yaparken yeni kanunları işleten, planı yaparken eski kanunlara göre donatı alanı bırakan Bursa Büyükşehir Belediyesi arada kalan metrekareleri nasıl değerlendiriyor bilemiyorum…

Bölgenin uzun zaman tabakhanelerin yoğun olarak bulunduğu bir nokta olduğunu hatırlamak da yapılaşma planı yaparken çok önemli. Tabaklama işlemi sırasına kullanılan kimyasal maddeler nedeniyle bölgede ciddi bir toksik birikimin olduğunun altını çizelim.

Akademik odalar bu detayın altını çizmişler, fakat kendilerine danışan olmadığından bilgilerini paylaşma fırsatı bulamamışlar. Şimdi bu toksik birikimin etrafında ya da üzerinde bir yapılaşma mı planlandı? İncelenmesi gereken bir diğer önemli konu da bu…

Bütüncül bir kentsel dönüşüm planı ile karşı karşıya kaldığımızı ve planın tek iyi tarafının da bu olduğunu söylemek de yiğidin hakkını vermek olur herhalde. Hiçbir odaya ve hiçbir kuruma danışılmadan hazırlanan planın bundan başka da iler tutar yanı yok zaten.

Aynı bölgede bir başka yapılaşma faciası daha yaşanıyor biliyorsunuz. Şehrin sıcak su kaynaklarının üzerine termal turizm köyü yapılacakken bir de baktık TOKİ konutları dikme kararı alındı. Sanırım iki yıl kadar oluyor…

Akademik odalar 2-3 aydır yapılacak olan projenin detaylarını incelemek için projeleri ve zemin etüdlerini talep ediyorlar.

Peki, alabiliyorlar mı?

Alıp incelemiş olsalar ya sonuçlar hakkında yazardım ya da bu bölümü hiç yazmazdım, öyle değil mi???

Mimari projeden tutun da statik projesine, yer altı etüdlerine kadar pek çok konuda soru işaretleri var…

Koskoca mimarlara üç tane blok resmi koyduğunuz fotoğrafı gösterip ‘işte bunu yapıyoruz’ derseniz samimiyetinizi sorgulamak da bize düşer elbette.

Üstelik Sıcaksu bölgesindeki zemin etüdleri büyük önem taşıyor şehrimizin sıcak su kaynakları açısından. Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Bölge Temsilcisi Engin Er, proje başlamadan çok önce yaptığı açıklama ile yanlış bir sondaj çalışmasının Bursa’nın sıcak su kaynaklarını tamamen kurutmaya bile neden olabileceğini açıklamıştı.

Ancak Bursa Büyükşehir Belediyesi ne planlarla ilgili detaylar ne de zemin etüdlerinin sonuçlarını nedense bir türlü açıklayıp paylaşmıyor…

Şimdilik konunun altını üstüne getirme işini burada bırakalım ve Akademik odaların Gaziakdemir Mahallesi Kentsel Dönüşüm Planına donatı alanlarının yetersizliği nedeniyle itiraz edeceklerini belirterek noktalayalım.

Benim, bu yangından mal kaçırırcasına yapılan çalışmalardan anladığım kısma gelecek olursak, Bursa Büyükşehir Belediyesi toplantı masalarında verdiği ‘ortak akılla yürütülen bütüncül planlar’ sözünü tutmaya pek niyetli değil. Daha ziyade hızlı ve kar odaklı çalışan planlar gözetiyor gibi…

NOT: Planın belediye meclisinde oybirliği ile geçmiş olması da çok manidar. Belediyenin muhalif meclis üyeleri en azından elinize gelen planları akademik odalara danışıp oyunuzu öyle kullanmayı deneseniz daha iyi bir kent savunuculuğu yaparsınız kanaatimce…

HABERLER