Önünde deniz, arkasında zeytinlikler uzanan, bu haliyle de Bursa’nın en gözde ve en sıkışmış ilçelerinden biri olan Mudanya’nın meşhur Güzelyalı İmar planları ile ilgili en son yazımı 2024 yılı Temmuz ayının ortalarında yazmışım.
Yerel seçimlerin üzerinden üç ay gibi bir süre geçtikten sonra Akademik Odalar kanalıyla aldığım bir müjdeye istinaden,
“Şimdilerde gazetecilik mesleğine masanın öbür yanından bakmayı tercih eden genç meslektaşım Onuralp Özalp’in bir yazısının sonunda; “Herkes biliyor ki, tüm bu planların düğümü Güzelyalı Altınkum Caddesi’nde bulunan bir otelin inşaatına bağlı. Fakat o düğümü hiç kimse çözmek istemiyor. O düğüm çözülmedikçe de Güzelyalı’da imar planları sürekli olarak açık kalamaz” diyerek meseleyi özetlemesi gibi bir cümleyi ben de ortaya koyayım.
Mudanya Belediye Başkanlığı’nın AK Parti’de olduğu bir süreçte izin alarak sahilin tam dibine yapılan otel pek çok yapının deniz görüşünü engellediği için vatandaş otelin yıkılması için dava açıyor, otel ise bu yapıyı izinli olarak yaptım diyerek kendini savunuyor. Dolayısıyla zeytin görüşü ve tarım görüşü, kıyı kenar görüşü sonrası ne otel yıkılıyor ne de vatandaşın istediği gerçekleşiyor. Böylece de yeni bir dava süreci başlıyor…
Şimdi bugün itibariyle güzel bir gelişme yaşandı planlar konusunda. Kapalı olan planların açılması adına Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Murat İlkme bir araya gelerek çözüm arayışı içine girecekler.
Bir biçimde otel sahipleri ile Mudanya Belediyesi arasında uzlaşı sağlanması beklentisi hakim oldu bende. Çünkü hem oda başkanları hem de Mudanya Belediye Başkanı planların açılması, işlerin tıkanmadan devam etmesi, mağduriyetin ortadan kalkması yönünde istekli görünüyor” demişim.
Fikri takip bizim işimiz…
Buradan herkese duyuralım, Güzelyalı İmar Planlarını kilitleyen meşhur otel için yıkım kararı verildi.
Geçmiş dönem Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ile yine geçmiş dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın üzerinde anlaşabildikleri tek konu olan, Güzelyalı İmar Planlarını kilitleyen otelin yıkım kararından bahsediyorum.
Şimdi otelin imar planlarıyla olan yakın ilişkisini de bir kez daha size hatırlatayım…
Otelin inşa edildiği iki parsel, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5000’lik planlarında günübirlik turizm alanı olarak işaretlenmişti, Mudanya Belediyesi’nin 1/1000’lik planlarında ise turizm alanı olarak görünüyordu. Günlük turizm alanı ibaresi tek katlı büfe, cafe… gibi yerlerin inşasına izin verirken, turizm alanı elbette otel inşasına müsaade ediyordu.
Uzlaşmazlığın otel inşaatının yapılabilmesi adına düzeltilmesi için Bursa Büyükşehir Belediyesi Plan güncellemesi yaptı ve sadece otelin bulunduğu iki parsele özgü turizm alanı ilanı gerçekleştirdi.
Oldu mu?
Olmadı tabi…
Otelin varlığının sakıncalarını da size sıralayalım…
Öncelikle otel kıyı kenar çizgisi olan 100 metre mesafesini korumuyor. Denize 30 metre mesafesi var bahsettiğimiz yapının. Yol cadde çizgisini de bozuyor. Şöyle ki, otel inşaatına kadar gelen yol, otel duvarı ile noktalanıyor. Sokaklardan denize inme yolu da otelle bozuluyor. İki parselden oluşan otelin iki parselinin arasından geçmesi gereken yol, iki parsel birleştirilerek parselin dışına kaydırılmış. Dolayısıyla yolun kenara kaydırılması hem sokakların çıkış yolunu hem de rüzgarı engellemiş.
Mahkemenin son kararının bizi en çok ilgilendiren bölümü şöyle;
“…Söz konusu planlar ile bu planlara dayalı olarak verilen yapı ruhsatlarının iptal edildiği, ruhsat iptali sonrasında ilgili idarelerce bölgede onaylanan imar planları ile planlama öncesindeki kısmi yapılaşma tespiti çalışmalarının da aynı şekilde iptal edildiği, parselin bulunduğu bölgede işbu kararın verildiği tarih itibariyle henüz bir uygulama imar planının mevcut olmadığı, düzenleyici işlem niteliğinde bulunan imar planı ile birlikte yapı ruhsatının da iptaline karar verildiğinden, ruhsat sahibi açısından planın iptaline kadar geçen süreçte yapılan inşai faaliyetlerin bir kazanılmış hak teşkil ettiğinden bahsedilemeyeceği, ruhsatın iptali kararının geriye etkili olarak doğurduğu sonuç nedeniyle esasen yapının ruhsatsız yapı statüsünde değerlendirilmesi gerektiği, ruhsatsız yapılara yönelik olarak yapılması gereken iş ve işlemlerin de 3194 sayılı İmar Kanunu’nun yukarıda aktarılan 32’inci maddesinde açıkça düzenlendiği hususları bir bütün olarak değerlendirildiğinde, davacılar tarafından 3194 sayılı İmar Kanunundan doğan yetkilerinin kullanılması ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesi maksadı ile davalı idareye yapılan başvurunun zımnen reddine yönelik olarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır”
Şimdi, gündeme gelen otelin yıkım kararı ile birlikte tüm bu sorunlardan kurtulmak, Güzelyalı İmar Planlarının doğru bir biçimde tertibi ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilmesi ve her iki belediyeden de onaylanması suretiyle Güzelyalı’da hasretle beklenen planlı gelişimin yolunun açılması mümkün.
Buradan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’a çağrımız olsun, en kısa sürede bahse konu olan yapıyı yıkarak Güzelyalı İmar Planlarının önünün açmanız mümkün…