Muhalefette kulisler hareketli de iktidar ortakları boş mu duruyor?
Elbette hayır…
Özellikle bugün haber merkezlerine düşen, AK Parti ve MHP’nin 30 ilde ortak adayla seçmen karşısına çıkacağı açıklaması tüm hesapları bir anda alt üst etti.
Çünkü mevut belediyeler arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi de var!
Gerçi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi gibi önemsenmek, önemsenme gibi kıymetli bir hissiyata arada bir vakıf olan Bursa için pek kutlu, pek mutlu bir his olsa gerek, ancak aday belirleme sürecinin nasıl ilerleyeceği soru işaretleri şimdiden kafalarda oluştu…
AK Parti ile aralarında gerginlik olduğu iddialarına; “Hemen hemen mutabakat sağladık. Karşılıklı anlayış, dayanışma ve saygıya dayalı temaslar Türkiye’nin önünü açacak. Uzlaşamayacağımız bir şey de yok” diyerek yanıt veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu sözlerini kendi adıma bazı il ve ilçelerin MHP’ye bırakılacağı biçiminde yorumlamıştım.
Aslında iktidar için son derece mantıklı olan ortak adayla seçmen karşısına çıkma projesinin Bursa için de uygulanacağını hiç düşünmemiştim.
Buradan iki sonuç çıkarabiliriz…
İlk sonuç, amiyane tabirle ‘Tarzan zorda’ şeklinde özetlenebilir. Muhalefet açısından sevindirici bir durum olsa da, CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey’in anket sonuçlarındaki oy oranına göre kazanıyor görünmesi durumunda, MHP’nin de kendisini işin içinde göreceği isimlere ağırlık vererek Bozbey’in kazanma şansını düşürmeye çalışmak yolu izlenerek sandık zorlanıyor olabilir…
İkinci sonuç ise aslında zaten AK Parti’nin kalesi olan Bursa’nın yine AK Parti tarafından kazanılıyor olmasına rağmen, işi şansa bırakmamak için seçmeni her iki koldan kucaklama çalışması içine girmek olarak yorumlanabilir…
Her iki durumda da kulislerde hali hazırda konuşulan mevcut isimlerin yeniden gözden geçirileceği ve belki de yapılan anket çalışmalarının yeni isimler üzerinden tekrarlanacağı düşüncesi hakim bende.
Artık hepimiz öğrendik değil mi, AK Parti’nin anket yapmadan adım dahi atmadığını…
Aslında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarından çıkarılan sonuç da büyük bir değişim beklentisini doğruluyordu. Dediğim gibi ben bu işin içine başka bir siyasi partinin dahil olacağını düşünmemiştim sadece…
Hali hazırda AK Parti’nin şu anda en güçlü aday isimlerinden biri olan, hem mevcut belediye başkanı olmasının avantajlarını sonuna kadar kullanan hem de Genel Merkez ile ilişkilerini her daim sıcak tutmaya çalışmasının ekmeğini yemek isteyen Alinur Aktaş’ın ismi değişir mi mesela?
Bursa Büyükşehir Belediyesi için ciddi bir talip olan AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan’ın MHP’liler tarafından kabulü mümkün olur mu? Duyumlarımız Efkan Ala’nın Gürkan’ı desteklediği yönünde, peki MHP kanadında bu desteğin karşılığı ne olur?
İş sadece Büyükşehir ile de bitmiyor elbette. Mevcut belediye başkanının 3 dönem kuralı nedeniyle görev süresinin dolduğu hesap edildiğinden, 14 ismin başvuruda bulunduğu Osmangazi’de de hatlar karışabilir.
Gerçi bu başvuruların bir bölümünün aslında başka görevlere talip olmak ve dolaylı yoldan ‘beni görün’ çağrısında bulunmak olduğunu artık herkes öğrendi. Siyasette bir müdüriyete, bulunduğunuz makamdan daha üst makama başvurmanın yeni raconu bu…
Fakat yine de dağ yöresinden yoğun göç alan, dolayısıyla bir ayağı şehrimizin dağ köylerinde olan, köken itibariyle de milliyetçi ülkücü görüşü benimseyen seçmene nasıl bir alternatif sunulacağı benim açımdan büyük merak konusu oldu.
Yıldırım için MHP ile ortak bir aday belirlenecek dahi olsa mevcut Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın bir dönem daha seçilmek üzere aday gösterileceğini tahmin ediyorum. Çünkü Yıldırım’da milliyetçi tabandan gelen bir nüfus yoğunluğundan daha ziyade doğu bölgesinden gelen mütedeyyin kesimin yoğunluğu mevcut.
Dağ yöresindeki isimlerin nasıl değişeceği ya da daha doğrusu değişip değişmeyeceği bu kararın ardından ayrı bir karışıklık yaratabilir gibi…
MHP’ye bırakılması muhtemel ilçeler arasında Mustafakemalpaşa’yı sayabiliriz. Mevcut başkan Mehmet Kanar’ın adaylık için zaten pek de gönüllü olmadığı konuşuluyor kulislerde.
MHP’nin gönlünün Gemlik’te de olduğunu biliyoruz.
Hali hazırdaki belediye başkanlarının değişeceği yolunda sinyaller veren İnegöl, Karacabey, İznik, Orhangazi, hatta çok bastırılırsa Kestel ve Gürsu dahi farklı isimlerle gidebilir seçime…
Bu isimlerin bazılarının MHP’ye bırakılacağını bundan sonra tahmin etmeye çalışmak zor değil sanırım.
MHP ve AK Parti’nin nasıl bir harman yapacağı, özellikle Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak seçeceği ismin kim olacağı ileriki günlerde kulak kabartacağımız kulislerde daha yoğun konuşulmaya başlanır…
Bakalım kimlerin isimlerini duyacağız, en önemlisi de konuşulan isimlerde MHP kendi karşılığını bulabilecek mi?