Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ı nasıl bilirsiniz diye sorsam sanırım pek çok kişi; ‘Çalışkanlığı ile proje insanı olması ile aklına koyduğunu yapana kadar çabalaması ile istediği hedefe ulaşana kadar pes etmemesi ile tanırım’ der.
Doğrusunu isterseniz kendisini böyle yakından tanımıyor olsam dahi size tüm bu söylediklerinizde sonuna kadar katılırım. Çünkü görüyorum ki, Bursa’nın ticaret hayatına arzu ettiği yönü verene kadar pes etmeyecek bir yönetici kendisi. Üstelik oluşturduğu projeleri her ne pahasına olursa olsun sonuçlandırmakta da kararlı.
Dikkat ettiyseniz ‘her ne pahasına olursa olsun!’ cümlesini kullandım son olarak.
Neden mi?
Elime yakın bir zamanda ‘BTSO’dan Organize Konut ve Ticaret Bölgeleri Hamlesi’ başlıklı bir açıklama ulaştı da ondan.
Bu konuyu daha önce de farklı bir varyasyonu ile yazmıştım köşemde. O zamanki varyasyon Kestel İlçesi’nde yapılması planlanan ikinci TEKNOSAB Bölgesi ile alakalıydı ve sadece benim değil Akademik Odalar, Kestel Belediye Başkanı, sivil toplum kuruluşları ve muhalefet partilerinin de karşı çıktığı bir projeydi bahsettiğim.
Konuyla ilgili çok fazla karşı ses yükseldiği için mesele biraz soğusun diye kenarda bekletiliyor zannımca.
Şimdiki varyasyon ise bize BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak tarafından duyuruluyor ve şöyle deniyor açıklamada;
“Sektör temsilcilerinin katılımıyla kurulacak kooperatifler vasıtasıyla konut ve ticari alan üreteceğiz. İnşaat ve gayrimenkul sektörüne hareket kazandırmanın yanında çalışanlara uygun koşullarda konut edinme imkanı da sağlayacak projemiz için odalara yetki verilmesi konusunda girişimlerimizi sürdürüyoruz.”
Bu cümleleri duyunca bir tek benim mi tüylerim diken diken oluyor ve ‘yine hangi tarım alanı ya da yeşil alan imara açılacak acaba?’ sorusu sadece benim beynimde mi yankılanıyor?
Merak ediyorum doğrusu.
Daha dün sürdürülebilir bir dünya için neler yapılması gerektiğinin detaylıca konuşulduğu bir toplantıdan çıkmışken, bugün şehrin kalan bir avuç boş alanının hunharca kullanılacağı hissiyatına belki de hassasiyetten kapılmışımdır, kim bilir?
Açıklama şöyle devam ediyor;
“Sektör temsilcilerimizin bir araya gelerek oluşturacağı kooperatifler vasıtasıyla hazine arazilerinde ucuz konut üretebiliriz. Organize Sanayi Bölgelerine benzer bir kurguda Organize Konut Bölgeleri oluşturabiliriz. Odalara, kamu ve yerel yönetimlerin desteğiyle belirlenecek arazilerde konut ve ticari alan üretme yetkisi almak için Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın İbrahim Burkay’ın liderliğinde Bakanlıklar nezdinde girişimlerimiz sürüyor. Bu proje ile inşaat ve gayrimenkul sektörümüze hareket kazandırırken, çalışanlarımıza da uygun koşullarda konut edinme imkânları sunmayı hedefliyoruz.”
İyi de TOKİ yapıyor ya bunu!
Şunu anlamıyorum; neden hazine arazileri, konut üretip satsın diye birilerine verilsin ki? Araziye para vermeyeceksiniz, yani halka ait araziyi ücretsiz olarak almış olacaksınız, sonra da ucuz konut ürettik diyerek yine o konutları bu halka satarak kar edeceksiniz! Garip bir alışveriş doğrusu…
Şöyle de devam ediyor açıklama;
“Sırada Organize Ticaret Bölgeleri var. Hepimizin bildiği gibi inşaat malzeme üretimi ve satışı yapan firmalarımızın depolama ve yer sorunları had safhada. Sektör temsilcilerimiz şehir içinde sıkışmış durumda. Firmalarımızı lojistik avantajları ve altyapısıyla güçlü bölgelerde bir araya getirerek rekabet güçlerini artırmanın yanı sıra uygun maliyetlerle yer sahibi olmalarına imkan sağlayacak yeni yatırım alanlarını Bursa’ya kazandıracağız.”
Efendim bunun için de OTOSANSİT var elimizde, bitmemiş de olsa ÇATALTEPE var. Yenisini yapmak yerine var olanı kullanmak daha mantıklı değil mi?
Yani illa hazineden arazi alıp, imara açtırıp, üzerine binalar yapmak mı gerekiyor ekonomiyi harekete geçirmek için?
Kısacası, ikinci TEKNOSAB out Organize Konut Bölgeleri in…