Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İMO Bursa kolları sıvadı

Akademik Odaların Bursa’nın dertleri ile dertlenen, sadece dertlenmekle kalmayan, aynı zamanda bu dertlere çareler de arayan ve konuya kendi iş disiplinleri çerçevesinden bakan topluluklar olduğunu her daim vurguladım. Bu inancım doğrultusunda, özellikle şehirle ilgili atılacak adımlarda odalara danışılmasını da çok kıymetli buldum.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi şehirle ilgili yapılacak işlerdeki danışılacak merci olma konusunu bir adım ileriye taşıma kararı ile hareket ettikleri önemli bir projenin ilk toplantısını yaptı bugün.

Biz bugünkü toplantıda şehrin sorunlarının ana başlıklar halinde ele alındığı bir basın açıklaması dinledik, bundan sonrasında ise sorunların tek tek ele alındığı, her sorunun çözümü ile birlikte bir dosya olarak incelendiği aylık basın toplantılarında buluşacağız İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin çalışma grupları ile.

Gelelim bugün düzenlenen toplantıda neler konuşulduğuna…

İMO Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem’in benim kulağıma gelen en çarpıcı cümlesi ile başlayalım; “Biz İMO olarak Bursa’nın dar bir çevre tarafından dizayn edilmesine karşıyız ve tüm gücümüzle karşı durmaya devam edeceğiz!”

Bu demek oluyor ki, aklı selimin söylediğine İMO da katılıyor ve Ankara’dan gelen planlar, pek çok oldu bitti, ben yaptım oldu biçimli tutumların artık sonunun gelmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Şimdiye kadar yapılan yanlışların, ilki hatalı iliklenen düğmelerin, delik deşik edilen 2020 Çevre Düzeni Planına uymamanın yarattığı tahribatın ve şehir olarak bir türlü özümseyemediğimiz, tamamen yanlış anladığımız Kentsel Dönüşüm konusunun hatalarının tamamının bir gecede, sihirli değnekle dokunularak yok olmasını beklemek elbette safdillik. Yine de bir yerden başlamak lazım ki, adım atılabilsin. Aksi halde sadece şikayet eden ve şikayetleri dinleyenler olarak yıllar geçirebiliriz daha önce de olduğu gibi.

Bursa’da belediye başkanlıklarının el değiştirmesi, dolayısıyla bakış açısında bir farklılık oluşacağına yönelik umutlar, yeni beklentileri de beraberinde getiriyor. İMO’nun bu noktada altını çizdiği çalışma ise şehrin yapı envanterinin çıkarılması. Norm Haber’i ziyaretinde de altını çizmişti Atilla Erdem bu konunun. 80-90 kişilik bir ekiple yaklaşık bir yılda yapıların durumları ile ilgili bir envanter çalışması yapılabiliyor. Böylece JICA tarafından yapılan zemin etüdüne ek olarak binaların deprem halinde nasıl davranacaklarına yönelik de bir fikir sahibi olabileceğiz. Elbette bu çalışmanın yaratacağı en önemli fayda Kentsel Dönüşüm süreçlerine nerelerden başlamak gerektiğine yönelik fikir vermesi olacak.

Şehrin önemli sorunlarından biri de kaçak yapılaşma. Üstelik bu kaçak yapılaşmanın artık gariban vatandaşın derme çatma bir yer yaparak başının üstünde bir çatı oluşturmaya çalışması meselesinden giderek uzaklaştığını, işin bu kısmının da rantın göbeğine düştüğünü, dolayısıyla artık kaçak yapılaşmayı garibanın değil de fabrikatörün ve zenginin yaptığını söylemek lazım.

İMO Bursa Şube Başkanı Erdem; “Öncelikle üzülerek belirtmek isterim ki, Bursa’da kaçak inşaat kültürü oluşmuştur. Günümüzde ve Bursa özelinde konutların yanında ayrıca kaçak sanayileşme sorunu da vardır. Bunların yanı sıra bir de insanların deprem korkuları istismar edilerek ya da doğayla buluşma tutkuları bahane edilerek turizm adı altında yeni bir kaçak yapılaşma modeli ortaya çıkmıştır. Bunlar yetmiyormuş gibi bir de Bursa’mızda hukuksuz kaçak konut ruhsatları ve kaçak imar afları ile uğraşıyoruz” sözleri ile günümüzdeki kaçak yapılaşma meselesini son derece kapsamlı bir biçimde özetledi bizler için.

Bursa’nın şu koskoca ülkede en gariban en biçare bırakılmış şehirlerden biri olduğu, bir lobisinin olmaması nedeniyle AK Partili belediyelerin ağırlıklı olduğu dönemde de doğru dürüst bir hizmet alamadığı, şimdilerde ise hizmet vermemek adına özellikle ulaşım konusundaki yatırımları bir top misali oradan oraya paslayarak, sapılabilecek her türlü yola sapılmamaya çalışıldığı konularını da bendeniz kendi cebimden eklemek isterim.

Kentsel Dönüşüm çalışmalarında mahalle bazlı dönüşüm prensibinin benimsenmesi ve bu şekilli çalışmaya da Altıparmak semtinin Merinos bölgesine kadar olan bölümünü de içine alacak şekilde bir çerçevede başlanması ile ilgili Alinur Aktaş döneminde imzalanan protokolün Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile de imzalandığını, daha doğrusu protokolün tazelendiğini daha önce belirtiştik.

Yaptıkları değerlendirmeler sonucunda İMO Bursa Şubesi de bahsi geçen bölgenin kentsel dönüşüm konusunda öncelikli bölgeler arasında yer alması gerektiği kanaatini taşıyor. Protokolün imzalanmasının ardından ise henüz bir toplantı düzenlenmemiş görünüyor.

Gelişmeleri yakından takip edeceğiz elbette.

Sonuçta başka Bursa yok…

 

HABERLER