Seçim heyecanı sadece yerel yönetimler için yaşanıyor sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Şehir yönetiminde önemli söz sahibi olduğunu ve olması gerektiğini düşündüğüm akademik odaların da seçim takvimleri aynı zamana rast geldi bu kez.
En büyük akademik odalardan biri olan İnşaat Mühendisleri Odası yine iki grupla giriyor seçim sath-ı mailine…
Çalışma Grubu ve Çağdaş Grup sandıkta mücadele edecek.
Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu kez de büyükçe bir salonda aday tanıtım toplantısı düzenleyen Çalışma Grubu İMO Oda Başkan Adayı olarak Serdar Atilla Erdem’in ismini öne çıkardı.
Geçtiğimiz dönem yaşanan seçimin ardından geleneklerinde bir değişiklik yaparak aday tanıtım toplantısında Yönetim Kurulu Üyelerini de açıklayan Çalışma Grubunun elindeki en büyük argüman geçtiğimiz iki yılda Çağdaş Grubun elinde bulunan yönetime dair eleştirileri.
Türkiye ekonomisinin kalkındırıcı lokomotifi görevini 20 yılı aşkın süredir sürdüren, ancak içinde bulunduğumuz koşullarda gittikçe daha da zora düşen inşaat sektörünün sorunları da çözümleri de yapılması gerekenleri de belli aslında.
Oda yönetimine talip her iki grubun yapması gerekenler de ortada dolayısıyla. Mesleğini seven, aklı selim herkesin bu yapılması gerekenlerde ortak fikirde olacağına eminim.
Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Başkan Adayı olarak konuşmasını yapan Serdar Atilla Erdem’in;
“Gelinen noktada mesleğimizdeki itibar kaybı öyle bir hal almıştır ki; bırakın sektörün omurgası, ülke medeniyetinin teminatı olmayı, birçoğumuz geçim sıkıntısı nedeniyle evlerinin direği olamaz hale gelmiştir. Bu hale gelinmesinde sayıları kontrolsüzce artmasına rağmen eğitim kalitesi giderek azalan üniversitelerin etkisinin yanında, sermaye sahiplerinin piyasa üzerindeki kuralsızlaştırma gücü ve meslek alanımızın halen 1938 ve 1954 yıllarından kalma kanunla düzenleniyor olması vardır” sözleri dahi inşaat mühendislerinin içinde bulunduğu durumu özetlemeye yetiyor.
Az değil, neredeyse her 500 kişiye bir inşaat mühendisi düşüyormuş şanlı şerefli ülkemde. İyi güzel de bu mühendislerin büyük bölümü işleri ile ilgili yeterli donanıma sahip olmadan mezun oldukları okullardan çıkınca asgari ücrete talim iş aradığında işin hiçbir esprisi kalmıyor.
Çalışma Grubu prensip olarak temsil yetkisini aşmamayı ön plana koymuş bir gurup. Dolayısıyla rakipleri olan Çağdaş Grubu;
“Temsil yetkisi olan alanlar dışında çokça konuşmak zorunda kaldıklarından, mesleğimize dair söylenen her söz laf kalabalıkları arasında kaybolmaktadır” cümlesi ile eleştiriyor.
Elbette meslek odalarının görevlerinin başında kendi meslektaşlarını koruyup kollamak, bu noktada da oda aidiyetini artırmak geliyor. Odaların kuruluş amaçları mesleği ve meslektaşları korumak neticede.
Fakat özellikle Bursa gibi yönetilmesi sırasında hep bir takım aksaklıklar çıkan şehirlerde yapılan işlerin nasıl yapılıp neden yapılmaması gerektiğine dair fikirlerin yine odalardan, yani kar amacı gütmeyen sadece şehirden ve vatandaştan yana tavır alan yerlerden çıkması gerektiğini düşünürüm. Hatta Çalışma urubu üyesi inşaat mühendisi Cengiz Duman’ı bildirdiği görüşler açısından, özellikle bir şehir dertlenicisi kimliği ile son derce değerli bulurum.
Malumunuz İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi geçtiğimiz dönem Çağdaş Grup tarafından kazanılan seçimle birlikte Ülkü Küçükkayalar başkanlığında yönetilmişti iki yıl boyunca. Odanın yönetim biçimine yönelik eleştiriler içerisinde;
“İMO Bursa Şubesi, itibarını kaybetmiş, pasif, hatta diğer meslek odalarının alt komisyonu gibi çalışmıştır” sözleri de yer aldı. Odanın tekrar eskiden olduğu gibi sözü dinlenir, itibar edilir hale gelmesi, öncelikle inşaat mühendisliği mesleğinin hak ettiği noktaya taşınması için yetki istendi.
Pazartesi günü de Çağdaş Grubun aday tanıtım toplantısı var. Şimdiden söyleyeyim Çağdaş Grup seçime bir kez daha Ülkü Küçükkayalar ile giriyor.
Geçtiğimiz dönem olduğu gibi bu dönem de İMO’da çekişmeli bir yarış bekliyorum. Her şeyden önce meslek kazansın ki, insan kazansın, ardından da şehir kazansın derdindeyim…