Önümüzdeki bir ay seçimle yatıp seçimle kalkacağımız şimdiden belli olduğundan haftalık programım ‘Ortak Akıl’ın konuğu ile ilgili tercihimiz de siyasi bir isimden yana oldu. İYİ Parti Bursa İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu’nu ağırladık bugün programda.
Listelerini hazırladıktan sonra neredeyse hiç şaşkınlık yaşamayan, adaylarına sahip çıkıp seçim çalışmaları için derhal kollarını sıvayan İYİ Parti’nin liste kavgasını temayül yoklamasından önceki çalışmaları sırasında verdiğini ve ardından çıkan sonuca da razı olduğunu söylemekte yarar var.
Ben listelerde en çok temayül yoklamasının doğrudan yansımasını görmekten memnuniyet duydum, demokrasiden yana bir tutum olarak ve bu yansıma ile birlikte özellikle seçilecek noktalarda kadın adayların varlığı beni çok mutlu etti.
Bugün itibariyle Seçim Koordinasyon Merkezlerini açıp sahaya inecek olan ekipler görüyorum ki, çok heyecanlı ve istekliler. İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu, Bursa birinci seçim bölgesinde birinci parti olacakları iddiasını koyuyor ortaya.
Bu iddia ile birlikte AK Parti cephesinde neler olduğuna da bakmakta yarar görüyorum.
AK Parti’nin Çarşamba günü itibariyle sahaya inip çalışmalara başlayacağını biliyoruz.
Bunun öncesinde, her seçim döneminde olduğu gibi yine büyük ve görkemli bir törenle sahneye çıkan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin seçim mottosunu “Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar” olarak lanse etti.
Yine her zaman olduğu gibi iddialı bir söylem tercih edilmiş gördüğüm kadarıyla. Ben tam da, ‘yine içi boş algı yönetimi sözler mi dinleyeceğiz?’ sorusunu sorarken kendime, AK Parti’nin 2018 yılında resmi web sitesinde yayınlanan ve birçoğu gerçekleşmeyen 2023 hedeflerinin tamamı yayından kaldırıldı.
Silinen vaatler arasında; ‘Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek’, ‘Kişi başına düşen milli gelirin 25 bin dolar olması’, ‘Bir milyon işsize iş bulunması’, ‘500 milyar dolar ihracat hedefi’ yer alıyordu.
Tabii vaatlerin yerine yenisini koyunca eskisini kaldırmak normal de bu vaatlerin geldiği son noktanın acı bir tablo oluşturuyor olması pek normal değil.
Çünkü canım ülkem dünyanın en büyük 20. ekonomisi arasında yer alma mutluluğuna Kasım ayı verileriyle ancak ulaştı. Yanlış hatırlamıyorsam bu konuda 22. ülke düzeyine kadar gerilemiştik.
Kişi başına düşen milli gelirimiz ise 2022 yılında 10 bin 655 dolar olarak açıklanmış ve bu rakamla 2013 yılı verilerinin de gerisinde kalmıştı. Üstelik bahsedilen bu ortalama gelir her geçen gün daha da adaletsiz bir şekilde dağıtıldığından, ülkenin büyük bölümü gözlerini kocaman açıp, ‘10 bin dolar mııııı!!!’ diye bağırıyor olabilir şu an.
İhracat rakamları ise 2022 yılında 254 milyar 172 milyon dolar oldu. Bu, AK Parti’nin 2023 hedeflerinin yarısına ancak denk geliyor.
Yani ben olsam ben de yeni vaatler açıklarken gerçekleştiremediğim vaatleri yayından kaldırtırdım.
Tebrikler, çok iyi bir strateji…
Benim asıl merak ettiğim, milletin aklından son yıllarda yaşadıklarını da silebilecek misiniz aynı kolaylıkla?
Eski vaatler meselesi böyle, gelelim yeni vaatlere…
Bu noktada da Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı vaatlerle örtüşen bir tablo görüyoruz. Hatta bir an kendimi Kılıçdaroğlu’nu dinliyor gibi hissettim diyebilirim.
Ne diyorlar misalen;
-Kamuya işe alımlarda, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasını baz alacağız deniyor.
Çok biliyoruz sınav birincilerinin mülakatlarda elendiğini ve işsizlikten süründüğünü…
Kamuya sürekli kayırmacı yaklaşımla adam almak için kullanılan bu taktiğin liyakatli kadrolar oluşturmak konusunda sıkıntılı olduğu ve sistemin başarı odaklı ilerleyeceği, zaten Kılıçdaroğlu tarafından söylenmişti.
Geçiniz…
Başka ne deniyor;
– Gelir tamamlayıcı aile destek sistemiyle hiçbir hanenin gelirinin belirli bir seviyenin altına düşmemesini temin edeceğiz. Aile Koruma Kalkanı Programı’yla, ev hanımlarının emekliliğine destek vermekten, her ailede en az bir çalışan olmasını sağlamaya kadar pek çok uygulamayı başlatacağız.
Eee… Bu sistem de daha önce pek çok detayı ile birlikte Kemal Kılıçdaroğlu tarafından uygulanacak sistem olarak açıklanmıştı.
Anlaşılan makarna ve kömür dağıtımlarına burada son veriyorlar…
Daha başka ne deniyor;
– Yükseköğrenimdeki gençlerimize bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlayacağız, ayrıca aylık 10 GB ücretsiz internet vereceğiz.
– 5 milyon öğrencimize verilen ücretsiz öğle yemeği desteğini devlet okullarımıza yaygınlaştıracağız.
– Gençlerin üç temel alanda beceri kazanmalarını sağlayıcı, okul içi ve dışı programlar uygulamaya koyacağız. Bu çerçevede, en az bir müzik enstrümanını kullanabilmeyi, bir yabancı dil konuşmayı ve bir spor dalında lisans sahibi olmayı destekleyeceğiz.
– Yaşlı bakım sigortası uygulamasını hayata geçireceğiz.
Tamamını daha önce Kemal Kılıçdaroğlu’ndan duyduğumuz vaatler bunlar. İlginçtir, bu vaatler açıklanırken sürekli sorulan bir soru vardı hani; ‘Kaynağı nereden bulacakmış? Bunlar ekonomi bilmez! Sizin sırtınızda küfe yok!…’ gibi sözler…
Hatırladınız mı?
Daha geçen gün ‘100 bin öğretmen ataması’ diye bağıran genç öğretmene böyle seslenilmemiş miydi?
Peki, ne değişti de kaynak yarattınız bu projelere…
Bir de adama sormazlar mı, ‘Yirmi yılı aşkındır iktidardasın, madem yapılıyordu niye yapmadın?’ diye.
Sözün özü; yeni şarkılar söylenemiyor artık, hatta başkalarının şarkı sözleri çalınıyor.
Son olarak Erdoğan’ın Bursalılara seslenişini irdelemek isterim.
“Açılış mitingine geldiğimizde gördüğümüz Bursa neyse inşallah sandıklarda da bu Bursa’yı görmek istiyoruz.”
İnsanın ne dilediğine dikkat etmesi gerekiyor diyenler haklı olabilirler. Çünkü AK Parti’nin kalesi Bursa’da son yapılan mitingde AK Partililerin dahi onayladığı bir katılım düşüklüğü vardı. Aynı durumun sandığa yansımasını istemek, dilek hakkını çok kötüye kullanmak olur kanaatimce…