İYİ Parti’nin Yüksek Seçim Kurulu’ndan bir yetkili gözetiminde yapılmadığından, adına ön seçimden ziyade temayül denilmesi daha uygun düşen, milletvekili adaylık listesinde yer bulmaktan ziyade, parti içinde kimin daha güçlü olduğunu ispatlama yarışı haline dönüşen seçimlerini yakından takip etmeyi görev edindim.
Hele hele üzerine bu kadar yazı yazdıktan sonra, işin sonuyla ilgili de kalem oynatmasak olmazdı zaten.
İki seçim bölgesinden oluşan Bursa’da İYİ Parti ‘milletvekili listelerinde kimi görmek istersiniz?’ sorusuna İYİ Parti üyelerinin oyları ile yanıt vermeleri bekleniyor işin özünde. Partili üyeler bu yanıtı vermek için Bursa’nın 15 ayrı noktasında kurulan sandıklarda oylarını kullandılar.
Milletvekili aday adayları da kendi bölgelerine ait seçim noktaları arasında tüm gün adeta mekik dokudular.
Yazımı yazdığım süreçte yaptığım konuşmalardan, edindiğim izlenimlerden yola çıkarak, katılımın yüzde 30’lar seviyesinde olduğunu söyleyebilirim. Görüntüde düşük bir katılım, ancak seçimin üye bazında yapıldığını da göz önünde bulundurmak lazım. Seçim sonrasında ortaya çıkan, ‘listeler üyelerimizin gerçek kanaatini yansıtmıyor’ cümlesini kuranların iddiaları ne kadar haklı olur bunu ayrıca tartışmak gerekir.
İYİ Parti Bursa’da 1. Bölge listelerinde 33 aday adayı, 2. Bölge listelerinde ise 25 aday adayı bulunuyor. Oy kullanılan noktalardan Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu’nda; Birgül Yıldız Günay, Müberra Çakır, Yüksel Yılmaz, Özgür Şimşek, Vahap Yılmaz, Şeyda Şahin gibi isimler gözüme çarptı. Aday adayları arasında promosyon hediyeler yaptırıp seçmenlerinin gönlünü almaya çalışanlar dahi vardı.
Sandıklardan oy kullanma kabinlerine kadar her şey demokratik temayüllere uygundu. Seçimlerin de Çarşaf liste denilen yöntemle, yani tüm adayların bulunduğu listeden seçmenlerin en fazla 10 isim tercih etmesi ile yapıldığı söyleniyordu.
Buraya kadar işleyiş mükemmel, ancak bundan sonra hatlar biraz karışıyor.
Çocukluğumdan beri pek çok kongre ve genel kurula katılmış, hatta zaman zaman aday adayı olan babasının yanında yer almış bir isim olarak söyleyebilirim ki; işler asla çarşaf liste ile seçmenlerin hür iradesine bırakılarak yürümez. Mutlaka anahtar listeler dağıtılır, hatta bu anahtar listeleri de mevcut siyasi partinin içini dizayn eden isimler hazırlar.
İYİ Parti’nin temayül yoklamasında da anahtar listeler olduğunu biliyorum. Bazılarını gördüm, bazılarını duydum. Mevcudiyette birinci bölgede en az üç anahtar liste dolaşıyordu seçmenlerin elinde. Aynı durum elbette ikinci bölge için de geçerli.
Seçmen için kolaylık olsun diye hazırlandığı söylenen anahtar listelerin demokratik seçim hakkını sınırlandırdığı, en çok desteklediğiniz ismin yanında görmek istediği isimlere mecburen oy vermenize neden olduğu gerçeğini bilmek önemli.
Hatta kulağıma, seçmeni ikna etmek için başka şirin görünme yöntemlerine tevessül edildiği bilgileri de geldi ki, bana vakti zamanında SHP’nin genel kurullarında Ankara’da otel lobilerinde yapılan ikna çalışmalarını, ısmarlanan yemekleri, verilen sözleri hatırlattı.
‘Yok birbirimizden farkımız, biz Osmanlı Bankası’yız…’ diyen reklamı anarım böyle zamanlarda. Yaşım bu reklamları hatırlamaya yettiğinden olsa gerek…
En azından İYİ Parti’nin temayül yoklamasının sonuçlarının şeffaf bir biçimde açıklanacak olması sevindirici. Malum bazı siyasi partiler temayülü yokluyor, ama sonuçları açıklamaya gerek dahi duymuyor.
Daha önceki yazılarımda yapılan yoklamanın, listelerin seçilebilir sıralarında parti üyelerinin işaret ettiği isimlerin yer alması noktasında pek de işlevsel olmayacağını düşündüğümüz yazmıştım. İYİ Parti Eski İl Başkanı ve Milletvekili Aday Adayı Selçuk Türkoğlu birinci bölgenin birinci sırada çıkması kuvvetle muhtemel ismi olduğundan bu fikrimin doğru olup olmadığını kendisine de sordum.
Yaklaşık bir yıldır önseçim olsun ve listeler bu yöntemle hazırlansın diye ciddi bir mücadele veren ve teşkilatçılıktan gelen gücünü parti içinde de çok iyi kullanabildiği için temayül yoklamasından birinci çıkacağından neredeyse emin olduğum Türkoğlu, benim listelerle ilgili fikirlerime hiç katılmıyor elbette.
“Bence hiç sizin düşündüğünüz gibi olmayacak. Çünkü Genel Başkanımız en son gurup toplantısında hakim huzurunda yapılan ön seçim nasıl değerlendirilirse biz de bu yoklamayı öyle değerlendireceğiz dedi. Ben Genel Merkezin bu seçimin sonuçlarını göz önünde bulundurarak listeleri oluşturacağını düşünüyorum” diyor Selçuk Türkoğlu.
İşin bu tarafını bekleyip göreceğiz.
Beşer şaşar elbette…
Sandıklar saat 18.00’de açılacak. Ardından oylar sayılacak ve listeler hazırlanacak. Sonuçların açıklanması bu gece yarısını bulacak diye tahmin ediyorum. Akşamın ilerleyen saatlerinde de hangi isimlerin daha önde olduğunu öğrenebiliriz umudundayım.
Gönlüm İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de dahil olmak üzere, özellikle son dönemde, siyasette yer alan ve üzerlerinde adeta güç gösterisi yapılmaya çalışılan kadınların bu seçimde başarılı bir sınav vermesinden yana.
Seçim sonuçlarını yazımın sonuna not olarak iliştireceğim…