Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Kapatma kararı var, uygulama yok!

Kartalkaya’da yaşanan felaketin ardından gözümüzü Uludağ’daki otellere çevirmiştik. Pek çoğu farklı ruhsatlarla, hatta bazıları umumi tuvalet izinleriyle başlayan inşaatlara eklemeler yapılarak çoğaltılan ve her konaklama gecesi için bir servet ödenen otellerin hangi denetimlerden geçtiği, ne eksiklerinin olduğu, Alan Başkanlığının gözetim ve denetiminde kimin elinin nereye erdiği bir muamma halini almadan ve Bursa’da benzeri bir facia yaşanmadan önlem alınsın istedim tüm meslektaşlarım gibi ben de.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in düzenlediği Mart ayı değerlendirme toplantının açılış konusu elbette Uludağ’da bulunan Kervansaray otelde çıkan yangın, bu yangında hayatını kaybeden iki kişi ve ağır yaralı bir kişiydi.

Toplantıya yangın alanından gelen Bozbey üzgündü yaşananlardan.

Durumu özetlerken, “Otelin kapatıldığına dair bilgiler var. 12 kişinin neden orada kaldığı araştırma konusudur. Yaşanan olay ve 2 kişinin hayatını kaybetmesi hepimizi derinden üzdü” dedi.

Bursa Valiliğinden yapılan açıklamaya göre 02.01.2025 tarihinde konaklama izni iptal edilen işletmede yangının çıktığı gün 12 personelin bulunması dikkat çekici bir gerçeklik.

Başkan Bozbey, toplantıda, Uludağ’da yanan oteli denetlediklerini, eksikliklerle ilgili raporu yetkililere ilettiklerini söyledi ve ekledi; , “Sezon kapandıktan sonra böyle bir olayın olması aslında bir faciayı önlemiş oldu. Sezonda o otelde toplam 400 kişinin bulunduğunu düşünün. Bir facia olurdu!”

Olurdu gerçekten de, ancak benim baktığım pencereden hali hazırda eksikleri bildirilmiş, konaklama izni iptal edilmiş bir otelin tamamen kapatılmaması da bir facia gibi görünüyor.

Gelelim işin denetleme kısmındaki gelişmelere…

Basın mensuplarına verilen bilgilere göre Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tahsis iptali sonrasında 2 Ocak 2025 tarihinde Kervansaray Otelin basit konaklama belgesi iptal ediliyor.

27.01.2025 tarihinde Osmangazi Belediyesi’ne İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı (İAÇ) iptali için yazı gönderiliyor. Osmangazi Belediyesinden işlemin yapıldığına ilişkin yazı ise 02.02.2025 tarihinde bildiriliyor.

Ancak otel, idare mahkemesine başvuruyor ve mahkeme tarafından İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının iptali işlemine yürütmeyi durdurma kararı veriliyor.

Bunun üzerine Osmangazi Belediyesi, 10.02.2025 tarihinde ruhsatı yeniden ihya ediyor.

Bunlar olurken bir yandan da Uludağ Alan Başkanlığı, belediyeye başvurarak otelin yangın raporu açısından kontrol edilmesini istiyor. Bahsedilen talep üzerine 27.01.2025 tarihinde yangın raporu belediye tarafından düzenleniyor, yangın konusunda tespit edilen eksiklikler raporda bildiriliyor.

Yangın raporundaki eksiklikler nedeniyle Osmangazi Belediyesi Yürütmeyi Durdurma kararına itiraz ediyor ve yasal işlem başlatıyor bir yandan.

Sürekli bir eksiklerin tespit edilmesi, tamamlanması için süre verilmesi, verilen sürenin sonunda eksiklerin tamamlanmadığının tespiti ve kapatma kararı döngüsü var aynı otelle ilgili. Sonra belediyelerin verdiği tüm kararlar idare mahkemesine gidiyor. Yürütmeyi durdurma kararı çıkıyor büyük ölçüde…

Eldeki bilgiler kısaca şunu gösteriyor; otel sahibi idare mahkemesinin belediye karalarına yönelik verdiği yürütmeyi durdurma kararları sayesinde pek çok eksiğine rağmen ve bu eksiklerini tamamlama gayreti göstermemesine rağmen tüm sezon boyunca otelini açık tutmayı başarmış.

Nasıl demişti eski ve çok kıymetli bir meslektaşım; ‘zenginin malı dağı aşarken yoksulun malı düz ovada şaşar diye, o hesap’

Görünen o ki, bu noktada Osmangazi Belediyesini ya da Bursa Büyükşehir Belediyesini itham edecek bir durum yok. Herkes üzerine düşeni yapmış. Üzerine düşeni yapmayan, eksiklerini gidermemek için mahkeme mahkeme dolaşmayı göze alan otel sahibi konunun tek muhatabı…

Valiliğin otelin kapatma kararı olduğuna dair açıklamasının altına kapatma kararı olduğu halde otelde turist olarak konakladıklarını yazan pek çok kişi varken, bir yandan bu kişilerin her biri karşı karşıya kaldıkları risklerin tazmini için haklarını arama yoluna gidebilirler, diğer yandan devletin yetkili kurumları verilen kapatma kararının hangi gerekçe ile uygulanmasının durdurulduğunu araştırabilir…

Aksi halde ülkede kural var, kurala uygun denetim mevcut, fakat kurala uyulup uyulmadığının kontrolü yoksa en baştaki kuralın bir anlamı kalmaz…

Bir de ivedilikle Uludağ’da kaç otel bu durumda kamuoyunu bilgilendirmek lazım ki, bir biçimde konaklama ihtiyacı duyanlar nerede konaklayabileceklerini bilsinler…

 

HABERLER