Aslına bakarsanız basın mensuplarının olmadığı, bir topluluğun kendi kendine toplanarak, adına basın açıklaması dedikleri metni okuyup, yine kendi kendilerini alkışladıkları ve birkaç fotoğraf ile bu durumu ellerindeki iletişim adreslerine servis ettikleri açıklamaları yazılarıma konu almak adetim değildir.
Ancak bu durum biraz farklı, zira bahsettiğim biçimde hakkında basın açıklaması yapılan mesele, dün akşamdan bu yana hem Bursa’yı hem de sosyal medyayı sallıyor. Dolayısıyla üzerinde durulması gereken bir durum var ortada. Sırf bu nedenlerle hiç hazzetmediğim biçimde tarafıma iletilen basın açıklamasını da katacağım yazımın içine.
Çünkü bu kez mevzu bahis kadınlar!
Öncelikle konunun ne olduğuna kısaca değinelim.
Birden bire, aniden, ‘erenlerin hikmetinden sual olunmaz’ misali, karar perileri gelip akıllara oturduğundan olsa gerek, Büyükorhan ilçesine bağlı Karaağız Köyü’nde düğün cemiyetlerinde kadınlar ile erkeklerin ayrı oynamasına ilişkin bir kural getirilmiş.
Deniyor ki;
“Düğünlerimizde, kınalarımızda sünnet cemiyetlerinde, asker eğlencelerinde kadın erkek karışık oynanması dinimiz açısından ve köy halkımızdan gelen şikayetler üzerine uygun olmadığı görüşüne varılmıştır. Kadınlarımızın cumartesi günü düğün sahibinin belirlediği bir saate kadınlara özel eğlence düzenlenmesi uygun görülmüştür. Bu alınan kararlara köy halkımızın önemle uyması rica olunur”
Kararın alınma sebebi olarak köy muhtarı Arif Yılmaz şöyle diyor:
“Başka yerlerden düğünlerimizi izlemek için gelenlerden kadınlarımız rahatsız oluyordu. Kadınlarımızın kızlarımızın videolarını çekiyorlardı. Kararı bu nedenle aldık. Zaten kadınların düğünlerde oynaması için iki saat süre tanıdık.”
Tüm bu açıklamaların doğruluğunu ve haklılığını kısa bir süre için de olsa kabul edelim. ‘Yaş ortalaması 60 civarında olan köyün eğlencelerini izlemek için etraftan neden insanlar geliyor?’ diye sorgulamayalım misal. Eğlenceleri izlemeye gelen ve videolar çeken bu gizemli kişilerin kimler olduğunun neden açıklanmadığını da merak etmeyelim. Koyalım bu soruların hepsini bir kenara. Yine de karar kendi içinde ciddi bir çelişki taşıyor…
Oynamalarının izlenmesinden rahatsız olan kadınlar, bütün bir yaz düğünlerde oynayacaklar, düğünlere kadınları izlemeye gelenler de yine gelecek ve hatta iddia edildiği üzere kadınların ve kızların videolarını çekecek…
Çünkü karar 2024 yılı itibariyle yürürlüğe giriyor!
Eee… Kış mevsiminde de düğün yok…
Şimdi 2023 yılında iddia edildiğine göre kadınların şikayet ettiği bu durumdan kadınları ancak 2024 yılı yazında mı korumaya başlayacaksınız?
Çok saçma değil mi?
Madem ortada büyük bir şikayet konusu var, neden hemen müdahale etmiyorsunuz?
Kararla ilgili çıkan haberlerin ardından pek çok yerde açıklamasına rast geldiğim Karaağız Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Sönmez de şöyle demiş:
“Kararın resmiyeti yok. Büyükorhan’ın 40 tane köyü var. 30’unda zaten kadınlar ve erkekler ayrı eğlenir. Köydeki kadınlarımız bir senedir söylüyorlardı. Biz de öneri amacıyla, bağlayıcılığı olmayan bir karar aldık.”
İyi de aldığınız kararın sonuna ‘Köy halkımızın önemle uyması rica olunur’ yazmışsınız. Onu ne yapıyoruz bu durumda?
Yazımın en başında yaptıkları basın açıklamasına bir ton laf söylediğim Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları da ilettikleri metinde;
“Bu çağdışı, kararı alanlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin Çağdaş, laik ve demokratik bir ülke olduğu gerçeğini yok saysa da buna izin vermeyeceğiz. Kadınları karanlığa hapsetmek sizin ne haddinize, bu kararınızdan derhal vazgeçin!
Bizler CHP Bursa İl Kadın Kolları olarak, halkımızın yaşam tarzına karşı yapılan bu saldırıyı kabul etmiyor, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı ve bu duyurunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz” demişler.
Suç duyurusu iyi fikir, ancak oturduğunuz yerden uyguladığınız politikalarla halka ulaşamadığınız konusunun bir kez daha altını çizmek isterim. Bu açıklamayı zahmetinize acımayıp Karaağız köyüne giderek, oradaki kadınlarla yan yana yapsaydınız, ayakta alkışlanmayı hak ederdiniz bence.
Son olarak şunu da belirtmeden geçemeyeceğim; kadınların erkeklerle birlikte eğlenmesini yasaklayan, hatta eğlenceye saat sınırlaması koyan Karaağız köyü 2018 yılında başlattığı çevre direnişi ile akıllara gelen bir yerdi aslında.
Karaağız köylüleri yapılması planlanan biyokütle enerji santralının afişleri ilçedeki reklam panolarına asıldığı günden itibaren Türkiye gündemine oturan bir direnişe imza atmışlar,
‘Sahip oldukları güç ve bilincin yanı sıra asil direnişlerinin çevre savunucularına örnek olması nedeniyle’ cümlesi ile tanımlanarak, ÇGD Bursa Şubesi Çevre Ödülü’nün sahibi olmaya da hak kazanmışlardı.
Nerdeeennnn nereye…
2018 yılında Türkiye’ye mal olan bir çevre direnişi başlat, 2023 yılında kadınların eğlencesine getirdiğin kısıtlamalarla bir kez daha Türkiye gündemine otur…
Karaağız köyü ülkenin özeti gibi…
Nedense hep geri, hep geri…