2006 yılında İstanbul Çevre Düzeni Planı hazırlanırken şehrin arka bahçesi olarak Bursa düşünülmüş, dolayısıyla ekonomi ve finans dünyasının merkezi haline gelmeyi planlayan İstanbul’a ağır gelen tüm sanayinin kısacası işin en ağır, en hantal, en kirletici, en meşakkatli kısmının Bursa’ya yönlendirilmesi işleri daha o zamanlardan başlamıştı.
Bugün neredeyse 20 yıla yaklaşan bir sanayi yönlendirmesinden bahsediyoruz. Dolayısıyla aynı oranda göç almayı da yanında sürükleyen bir durum içinde bulunduğumuz.
Giresun Dernekler Federasyonu Başkanı Üzeyir Aktaş’ın; “3.155.287 Bursa nüfusunun, 1.567.072’si Bursa nüfus kütüğüne, 1.588.215’i Anadolu İllerine kayıtlıdır. Bursa nüfusuna kayıtlı 1.567.072 vatandaşımız, Bursa’nın yerlisi, Balkanlar’dan, Kafkaslardan, ve Anadolu’dan Bursa’ya göç eden vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Bu durumda göz önünde tutulduğunda Bursa’da yaşayan Karadenizli hemşerimizin sayısının TÜİK verilerinden daha fazla olduğu muhakkaktır” sözlerinden de durum gayet net anlaşılmakta aslında.
Bu denli göç alan Bursa’da siyasetin de ekonominin de yerel yönetimlerde söz söyleme çabasının da hemşeri dernekleri üzerinden yürütülen çalışmalarla gerçekleştirildiğini anlatmaya lüzum var mı bilmiyorum.
Hemşeri dernekleri de ne kadar güçlü olurlarsa o kadar temsiliyet sağlayabileceklerini düşündüklerinden ve bu konuda haklı da olduklarından önce güçlü derneklere, ardından güçlü federasyon ya da konfederasyonlara, en sonunda da güçlü platformlara dönüşme yolunu tercih ediyorlar.
Tıpkı çatısı altında Artvin- Kafkas – Ahıska- Batum Dernekleri Konfederasyonu, Bursa Bayburtlular Derneği, Bursa Giresun Federasyonu, Bursa Gümüşhaneliler Birlik ve Dayanışma Derneği, Bursa Ordulular Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Bursa Rizeliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Samsun Dernekleri Federasyonu ve Bursa Trabzon Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ni barındıran Bursa Karadenizliler Platformu gibi…
Katılımcı Dernekler bununla da kalmayacaktır, sonuçta hedef platformun olabildiğince geniş yer tutması, olabildiğince yoğun nüfusu temsil etmesi…
Tanıtım toplantısında “TÜİK verilerine göre Bursa’da yaşayan 500 binlerle ifade edilen Karadenizliler, temsil noktasında çatı bir kuruluş oluşturdu” denilerek lanse edilen BURKAP’ın Dönem Başkanlığını aynı zamanda Bursa Samsun Dernekler Federasyonu Başkanlığını da yürüten Temel Erkol yapacak.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Üzeyir Aktaş; “Bursa Karadenizliler Platformu olarak nüfus polemiklerine girmeden etkili bir nüfusa sahip Karadenizli hemşerilerimizin nüfusunu, nüfuslu hale getirmesinin mücadelesini vereceğiz. Bunun için sosyal, kültürel alanlarda önemli organizasyonlara imza atmış, ilini en iyi şekilde Bursa’da temsil eden Karadeniz STK’ları olarak bir araya geldik” diyerek anlattı gayelerini.
BURKAP Dönem Başkanı Temel Erkol “İş insanlarımız ve bürokratlarımız ile camiamızın yanında olacağız. Kurucu başkanlarımız camiasında güçlü olan isimlerdir. 8 il derneğimiz ile başladığımız süreç 20 ilimizin de aramızda olmasıyla devam edecektir. Herhangi bir bölücülük veya ayrıştırma içinde kesinlikle olmayacağız. Hemşerilerimiz ile ilgili her konuda çözümler üretmeye çalışacağız” sözleri ile kendi içlerinde siyasi ayrışmaya gitmeden yol yürüyeceklerinin altını çizmeye özen gösterdi.
Gerçekten de platformun içinde her siyasi görüşten temsilci mevcut desem yalan olmaz hani. Bir diğer taraftan, bu denli güçlü bir yapının tek bir siyasi partide temsiliyetle yetineceğini de düşünmüyorum.
20 milletvekilini meclise gönderebilecek olan Bursa’da Karadeniz bölgesinden gelen hemşerilerimize ne kadar kontenjan ayrılır, yaklaşık 500 bin oyu bu platform ne kadar konsolide edebilir tüm bunlar da seçim süreci yaklaştığında kulis bilgileri ile takip edilecek konular.
Söz söylemek için henüz erken. Bekleyip görmek lazım…