Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Kızılay’ın bağışları azalıyor mu?

Uzun süredir üzerindeki Ensar gölgesini kaldırmak için imaj düzeltme çalışmaları yapan Kızılay ne yazık ki, halen kendisini toparlayabilmiş değil.

Geçtiğimiz aylarda yapılan bir görev değişimi ile Kızılay Bursa Şubesi’nin başına geçen Prof. Dr. Murat Tutanç, her ne kadar sorumluluğunun kendi şubesi ile sınırlı kaldığına vurgu yapsa da, düzenlediği basın toplantısı, ‘kurban bağışları’ konseptinden hızla ‘Kızılay’a yapılan bağışlar azalıyor mu?’ sorusunun yörüngesine girdi.

Ve evet, hemen Kızılay Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Murat Tutanç’ın sözleri ile bu konuya açıklık getirelim;

İhtiyaç sahibi aile sayısı her yıl yüzde 10 ila 15 oranında bir artış gösteriyor. Kızılay’a yapılan bağışlarda da bir düşüş gözlüyoruz, ancak bu düşüşleri ekonomik krizle bağdaştırmak ne kadar doğrudur bilemiyorum!

Doğrusu bu soru benim kafamı da kurcalıyor fazlasıyla.

Aklıma takılan bir başka nokta da şu; Kızılay’ın bir aileye yardımda bulunması için kişi başına düşen aylık gelirin 800 liranın altında olması gerekiyor. Yani, eğer emekli iseniz ve emekli maaşınızla geçindirmek zorunda olduğunuz 4 kişilik bir aileniz var ise Kızılay’ın yardım alabilecekler listesine girme ihtimaliniz var.

O halde ülkenin önemli bir yüzdelik kısmı Kızılay’dan destek almaya hak mı kazanmaktadır? Emekli maaşlarındaki yetersizliği ve emeklinin çaresizliğini devlet eliyle onaylamış olmuyor musunuz böylece?

Elbette tek kriter kişi başına düşen aylık gelirin 800 lira olması değil. Yardıma ihtiyaç duyan vatandaşları 4 grupta değerlendiren kurum, gıda yardımından nakdi yardıma kadar çeşitli alanlarda ihtiyaç sahiplerine destek olmaya çalışıyor.

Ama Kızılay’ın 15 Mayıs tarihinde yapılan genel kurulunda konuşan ve yönetim kurulu üyeliği görevi sona eren Naci Yorulmaz’ın “Kızılay’ın hastanelerinin, gayrimenkullerinin şirketlere satılmasını doğru bulmamış ve şerh koymuştum. Seçilecek genel başkana yardımcı olmak adına onun her kararlarına boyun eğmeyin diyorum…” sözleri kulaklardan gitmedikçe Kızılay’ın zedelenen imajını düzeltmesi zor gibi görünüyor.

Malum, güven zor oluşturulan, kolay kaybedilen bir kartvizittir.

Kızılay vekalet bedellerini yurtiçinde 2 bin 475 TL, yurtdışında bin 475 TL olarak belirledi. Kurbanını Kızılay’a bağışlamak isteyenlere şimdiden Allah kabul etsin diyelim…

HEKİMLER İNSANCA YAŞAMIN PEŞİNDE

Hekimlerimiz bugün yine bir günlük Beyaz G(ö)REV eylemi ile gündeme geldiler. Zaten dertleri hiç gündemden düşmeyerek haklarını talep etmek ve sonunda da mücadelelerini kazanıp emeklerinin karşılığını almak.

Bir vatandaşın sosyal medyada bilgilendirme amaçlı yapılan G(ö)REV duyurusuna şöyle bir yorumda bulunduğunu okudum;

Böyle davranarak ne elde etmeye çalışıyorsunuz?

Çok açık değil mi? İnsanca yaşam hakkı elde etmeye çalışıyorlar. Böyle bir talebi olan herkesin yapması gerekeni yapıyorlar.

Evet, randevular aksıyor olabilir, hastanelerde yığılmalar oluyor olabilir. O halde siz de hastalar olarak doktorların yanında durup bir an önce insanca yaşam hakkına kavuşmalarına destek olabilirsiniz.

Çünkü verilen mücadele sizin sağlığınız için de veriliyor, çünkü bu mücadele verilmezse çok yakında bambaşka bir sağlık sistemi çıkmazından bahsetmeye başlayacağız.

Bakın bakalım ne istiyor doktorlar;

Yaşatmak için yaşamak istiyoruz! Yoksulluk sınırı altı ödemelere, bizleri ölümüne çalıştıranlara, sağlıkta şiddeti üretenlere karşı sözümüz var diyoruz.

Bugünkü G(ö)REV eylemimiz son değil. Bu bir itirazdır! Meclis’te yürütülen senaryoyu reddediştir! Hakkımız olanı alana kadar hep birlikte, sağlıksız politikalarınızın ve emek gaspınızın karşısında olmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz. Tüm Türkiye’de hakları için, mesleğinin onuru için bir araya gelen milyonlar olarak biliyoruz ki emeğimizin hakkını aldığımız, sağlıklı bir geleceği birlikte inşa edeceğiz!”

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş, Hekim Birliği Sendikası, Hekimsen, Kamu Diş Hekimleri Derneği (KADHED), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Tabip-SEN, Türk Diş Hekimleri Birliği ve Bursa Tabip Odası üyelerinin bulunduğu eylemi yürekten destekliyorum.

Hekimlerimiz, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” sözüyle kendilerine atfedilen değeri hak etmektedir!

Hekimlerimiz “Giderlerse gitsinler!” değildir!

HABERLER