Herkesin dikkati Cumhurbaşkanlığı yarışına kilitlenmiş durumda, ancak hatırlatmak gerekir ki, perdenin arkasında yapılan pazarlıkların bir bölümü de TBMM’deki sandalye sayısı ve Parti Grubu kurup kuramamak üzerine yoğunlaşıyor. Hatta bir siyasi partinin genel başkanlığına soyunduğu iddia edilenler dahi var.
Hiç şaşırmayın…
Kulislerin ağzı torba değil ki, büzesiniz…
Lafı dolandırmadan doğrudan konuya gireceğim. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesinin önemli gündemini İnce’nin parti grubu kurma isteğinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği oluşturacak söylentisi şu sıralar çok yaygın. Söylenti Ankara’dan yola çıkmış, Bursa’ya kadar gelmiş, genç gazeteci arkadaşlarımın kulaklarına dahi gitmiş. O kadar yaygın anlayacağınız. Bakanlık talebinden daha mantıklı bir strateji gibi de düşünmedim değil hani…
Bir diğer kulis de İYİ Parti içindeki rahatsızlığını uzun süredir dile getiren, partinin Şahin kanadının ağır abisi Yavuz Ağıralioğlu’nun gözünün aslında BBP Genel Başkanlığı’nda olduğu. İYİ Partililere sorduğunuzda pek mümkün görünmediği söylenen bu iddialı kulis bilgisi de öylesine çok dile getiriliyor ki, neredeyse ‘kırk kere söylersen olur’ diyeceğim noktaya ulaştı.
Kulisin anlamlı bağlantısı ise BBP ve Yavuz Ağıralioğlu’nun Alperen Ocakları kültüründen geliyor olmaları. Kulisi aktaranlar ‘Eğer böyle bir şey olursa Yavuz Ağıralioğlu özüne dönmüş olur’ diye dillendiriyorlar konuyu.
Ankara’nın mini mini siyasi dedikoduları bunlar, peki ya Bursa’nın siyasi arenasında neler var?
Bursa’nın siyasi arenasında liste savaşları var malum. Bir süredir pek çok gazeteci arkadaşım kaleme aldı aday adaylarını.
Ben de bugün ‘kulislerde neler konuşuluyor?’ meraklandırmasından yola çıkarak İYİ Parti’nin olasılık hesaplarını aktaracağım…
Başlayalım;
Selçuk Türkoğlu’nun İYİ Parti İl Başkanı olmasına kadar ve olduktan sonraki sürecinin tamamında milletvekilliği hayali olduğunu bilmeyen yok. Hatta bu hayaline koşarken siyaset oyununu çok sert oynadığı için İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in en yakınındaki isimlerden İsmail Tatlıoğlu’nu ve partinin uluslararası arenada en başarılı sözleri söyleyen ismi Ahmet Erozan’ı karşısına aldığını da biliyoruz.
Türkoğlu elbette bunun böyle olmadığını söyledi hep, birlik ve beraberlik mesajları verdi, ancak siyaset bir ayrılıp bir barışmaktan, daha çok da rekabetten ibaret…
Bu arada İYİ Parti İl Başkanlığı kapısından ilk girdiği günden itibaren takip ettiğim (O gün orada ne aradığımı anlatmayı ve izlenimlerimi aktarmayı başka bir bahara bırakıyorum) Ahmet Erozan’ın uluslararası ilişkiler kapsamında bakanlık ya da müşavirlik gibi bir görevi üstlenme ihtimalini kenara koyalım.
Hemen şunu da hatırlatalım; CHP ‘bakanlık isteyenler milletvekili adayı olmasın’ uyarısında bulunmuştu. Mevzu Meclis’te sandalye kaybetmemek elbette. Aynı uyarı, dillendirilmese de İYİ Parti içinde de geçerli.
Dolayısıyla böyle bir göreve talip olanları, yani belki Ahmet Erozan’ı milletvekili listelerinde göremeyebiliriz.
Aynı durum İsmail Tatlıoğlu için de geçerli deniyor, ancak ben Tatlıoğlu’nun bir bakanlık peşinde koşmaktan ziyade partisini merkez sağa oturtmaya çalışan Meral Akşener’in görevlendirmesi ile Bursa’nın ağabeyi pozisyonuna yerleşmeyi tercih edeceğini düşünüyorum.
Şimdi efendim, gelelim ayrılıkların İYİ Parti Genel Merkezi’nde yarattığı sıkıntılara…
Malum İYİ Parti seçimlerden önce kongre sürecini tamamladı, Selçuk Türkoğlu da bu süreç doğrultusunda milletvekili olmak istediğinden, il başkanlığı görevine talip olmadı. Yerine yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen Osmangazi İlçe Başkanı Mehmet Hasanoğlu’nu aday gösterdi.
Yine sert oynadı, çatırtı da burada koptu…
Parti içindeki gerginliğe müdahale etmek isteyen İsmail Tatlıoğlu’na ise o dönemde izin verilmedi, ortalık daha fazla karışmasın diye. Türkoğlu’nun planı işlemeye devam etti, Mehmet Hasanoğlu İYİ Parti Bursa İl Başkanı oldu.
Şimdi sıra önseçimde…
Partinin 57 aday adayı var ve bu aday adaylarının büyük bölümü zaten listelerde yer almayacağını biliyor. Maksat ‘ben de buradayım’ demek.
Gelelim yarışın kızıştığı yere.
İYİ Parti’nin Bursa’dan sıksa, suyunu çıkarsa 5 milletvekili çıkarması bekleniyor. 3 vekil birinci bölgeden 2 vekil ikinci bölgeden.
Selçuk Türkoğlu birinci bölgeden aday. Birinci bölgedeki Türkoğlu muhaliflerinin yoğun olduğu Nilüfer ve Mustafakemalpaşa ilçelerinin oyları burada bir fren görevi görebilir. Ortalama 4 bin oydan bahsediyoruz.
Türkoğlu’nu kurtaracak olan ilçe ise 6 bin üyeli Osmangazi. Hep destek, tam destek diyorlar…
Tüm bu parti içi çekişmelere rağmen Selçuk Türkoğlu’nun ön seçimden birinci ya da ikinci çıkma ihtimali yüksek. Burada listenin en riskli tarafı ikinci sırasının kontenjan aday olacak olması. Türkoğlu eğer ön seçimden ikinci çıkar ve listede üçüncü sıraya düşerse milletvekili olmak için çok çalışması gerekecek.
Kendisine bunu daha önce söylemiştim, verdiği yanıttan; bu kez aracın arkadan çekişli değil de önden çekişli olmasını istediğini biliyorum, ama işte kısmet…
İkinci bölgede ön seçim yarışı birinci bölgedeki kadar alevli değil. Hasan Toktaş’ın birinci çıkma ihtimali yüksek görünüyor.
Bir de İYİ Parti’nin kadın aday adayları var, hepsi birbirinden güçlü ve parti için uzun süredir emek veren isimler. İşin bu kısmını da bir sonraki yazıya bırakalım…