Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Kurtuluş Savaşı’nı bitiren Mütareke

Mudanya Belediyesi’nde seçim hazırlıkları gibi bir siyasi manevra olmadığı halde düzenlenen toplantıların tadını özlemişiz doğrusu. Şimdiye kadar genelde siyasi gerilim atmosferlerine tanıklık eden ilçede bu kez Mudanya’nın tarihi öneminin tüm Türkiye’ye hatırlatılmasına yönelik bir çalışmanın tanıtımı için toplandık.

102. yılını kutlayacağımız Mudanya Mütarekesi’nin yıl dönümü çerçevesinde ‘Kuruluşta imzamız var’ sloganıyla yola çıkan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, etkinliklerin tanıtım toplantısında;

“Mudanya, tarihte barışın, diplomasiyle gelen zaferin ve bağımsızlık mücadelesinin adıdır. Mudanya Mütarekesi, 11 Ekim 1922 tarihinde imzalanarak Kurtuluş Savaşı’nı fiilen sonlandıran bir barış anlaşmasıdır. 102 yıl önce bu topraklarda atılan diplomatik adım, Türkiye Cumhuriyeti’nin yolunu açmış, bağımsızlık mücadelemizin barışla taçlandığı önemli bir dönemeç olmuştur!” diyerek başladı konuşmasına.

Mudanya Mütarekesinin 102. yaşının kutlanacağı etkinlikler tam 9 gün sürecek çünkü 1922’deki görüşmeler tam 9 gün sürmüş.

Adeta bir kenarda bırakılmış olan mütarekenin önce Türkiye’ye sonra da dünyaya mal olması için çalışacaklarının altını çizdi Dalgıç. Şöyle bir düşününce Kurtuluş Savaşı’nın sona erdiği vesika olarak tarihe geçen bir anlaşmanın imzalandığı yerin ve anlaşmanın öneminin çoktan hak ettiği değeri görmesi gerekirdi.

Bizim tarihini parça parça satmaktan çekinmeyen, kazılarda çıkan eserleri ‘kırık dökük çanak çömlek’ olarak niteleyen hoyrat yapımıza bakarak Mudanya Mütarekesi’nin olması gereken yerde neden olmadığını anlamak mümkün aslında.

Bu yıl düzenlenecek olan etkinlikler kapsamında Mütareke günlerinde yaşanan büyük diplomatik başarı ve barışa giden yol vatandaşlara hatırlatılmaya çalışılacak.

Etkinlikler kapsamında; mütareke imza töreninin canlandırılmasından, Mudanya Mütarekesi Barış Yolu Ödülleri’nin takdimine, tarihsel gezilerden kültür sanat faaliyetlerine kadar pek çok anlamlı program yer alacak.

Bu yılki Mudanya Mütarekesi Barış Yolu Ödülü Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Ayşe Yüksel’e takdim ediliyor. Başkan Dalgıç, “Geçen yıl ödüle layık görülen, ancak maç takvimlerinin yoğunluğundan ötürü programa katılamayan Kadın Milli Voleybol Takımı da bu yıl ödüllerini alacak. En azından maç takvimi uyuşan kadın sporcularımızla bir araya gelmek için yoğun görüşmelerimizi sürdürüyoruz. 11 Ekim’de Mütareke Meydanı’nda düzenleyeceğimiz bu törende CHP Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel de bizlerle olacak ve bu büyük anmaya katılarak tarihi mirasımıza sahip çıkacak” dedi.

CHP’de kongre süreci…

CHP’de haberler bitmiyor elbette. Ekim ayı içerisinde Karacabey ve Kestel ilçeleri olağanüstü kongreye gidiyor.

Parti’nin Genel Merkez düzeyindeki bölünmüşlüğünün yerelde de yansımaları olacaktır elbette. Seçimlerin ardından güçlenen CHP’nin erken seçime hazırlandığı şu günlerde herkes kendisine bir köşe başı kapmaya çalışırken olağanüstü kongrelerin huşu içinde geçeceğini pek sanmıyorum.

Her zaman söylüyorum, CHP konuşulan, konuşulabilen bir siyasi partidir, dolayısıyla her türlü fikir kendini ifade imkanı bulur, bulmalıdır. Hal böyle olunca özellikle kongre süreçleri CHP için son derece çekişmeli zamanlar olarak tarihe geçer.

Sonrasında bir süre süren ayrılıklar özellikle seçim dönemlerinde unutulur, eller yine kenetlenir, parti yine bir bütün olarak, yek vücut halinde çalışmaya döner.

En azından benim umudum bu yönde. Demokrasilerde işleyişin böyle olması beklenir…

Karacabey Olağanüstü İlçe Kongresi’nin 8 Ekim günü saat 11.00’da Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde, CHP Kestel kongresi’nin ise 13 Ekim saat 13.00’de Kestel Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirileceğini hatırlatalım ve CHP Mustafakemalpaşa önceki dönem İlçe Başkanı Serda Tandoğan Kuru’nun olağanüstü kongre süreci ile ilgili sosyal medya paylaşımına yer verelim…

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı sert açıklamaları ile meşhur olan değerli hemşerim Tandoğan Kuru, Mustafakemalpaşa’nın atanmış CHP İlçe Başkanı Gökhan Demir’in her platformda kongre yapmak istediğine, ancak il başkanlığının buna engel olduğuna vurgu yapan açıklamalarını hatırlatarak;

“Buradan kendisine son kez sesleniyoruz, Sen seçim kazanmış bir ilçe başkanısın. Sen olmasaydın bu seçim kazanılmazdı ya! Örgütüne güveniyorsan kongre kararını al. Haaa… Ben alamam, koltuk tatlı diyorsan, biz gerekeni yapacağız bilgin olsun!!!” şeklinde bir paylaşımda bulundu.

Bundan sonra gözümüz Mustafakemalpaşa’nın üzerinde olmalı anlaşılan…

Bir olağanüstü kongre kararı da Mustafakemalpaşa’dan gelebilir…

HABERLER