Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Lojistik Park iddiaları dikkat çekici!

Bursa’nın sürekli sanayi bölgeleşmesi konusunda ciddi endişeler taşıdığımı her fırsatta dile getiriyorum. ‘Sanayi bölgeleşmesi’ diyorum, zira konu sanayileşmekten farklı bir noktaya gider oldu. Biz sanayileşmek, güncel üretim teknolojilerini şehrimizdeki sanayi üretimlerine uygulamak, daha küçük alanlarda daha temiz bir sanayiye yönelmek yerine dev sanayi bölgeleri oluşturmayı tercih ediyoruz.

Deve kuşunun başını kuma gömdüğünde saklandığını sanması gibi, yeni sanayi bölgeleri oluşturduğumuzda sanayileştiğimizi, kendimizi sanayi kenti olarak konumlandırabileceğimizi sanmamız da cabası.

Deve kuşunun masumiyetiyle sanayi bölgeleri oluştururken kente hoyratça davranmaktan çekinmeyenleri birbirinden ayırmak lazım elbette.

Masum olanla olmayanı birbirinden ayıranlar grubunda bir tek ben yokum tahmin edeceğiniz gibi. Bu işlerin kitabını yazmış, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’ni uzun yıllar başarıyla temsil etmiş bir isim olan İnşaat Mühendisi Necati Şahin sosyal medyasında konuyla ilgili ‘BTSO-TEKNOSAB-TEKNOSAB LOJİSTİK PARK!!!’ başlıklı bir paylaşım yaptı.

Yazılanları olduğu gibi aktarıyorum;

“Üye sayımızın 55 bin 276’ya ulaştığı BTSO’nun 45 yıllık üyesiyim. Meslek üst kuruluşumuz olan BTSO’dan sürekli olarak ısrarla TEKNOSAB LOJİSTİK PARK’a ortak olmamız ile ilgili davet aldık.

Toplantılardan birisine katılma şansım oldu.

Yıllardır sadece aidat ödediğimiz BTSO’muzun yüzünü üyelerine döndüğünü düşünmüştüm. Neticede inceledikçe; ‘olmaz, olur mu, hayret…’ sözcüklerini gayri ihtiyari söylediğimin farkında bile değildim…

Tespitlerimi Bursa kamuoyuna ve BTSO’nun değerli meclis üyelerine arz ederim…

1-100’de 100 sermayesi BTSO’ya ait olan ve ekte belgesini sunduğum BTSO LOJİSTİK A.Ş. 2020 tarihinde yine BTSO’ya ait bir başka şirket olan BTSO MESLEKİ YETERLİLİK SINAV VE BELGELENDİRME MERKEZİ A.Ş. ile birleştirilerek faaliyetine son vermiştir!

2-BTSO ve TEKNOSAB ile isim kullanma dışında hukuki hiçbir bağı olmayan, sadece BTSO yönetim kurulundaki 5 üyenin kurduğu ‘TEKNOSAB LOJİSTİK PARK’ adlı şirket kurulmuştur!

3-Sonrasında BTSO ve TEKNOSAB ile hiçbir hukuki bağı olmayan ‘TEKNOSAB LOJİSTİK PARK’ şirketinin kurucu 5 ortağı ile ilave 3 şahıs ile birlikte bu lojistik firmasına fon sağlamak üzere ROTA PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. de yeni bir oluşum gerçekleştirilmiştir!

4-Küçük bir sermaye ile kurulan bu şirketlerin kurmayı planladıkları LOJİSTİK PARK ile ilgili yerlerin tapuları şirket üzerine kayıtlı değildir!

5-Sıradan herkesin kurabileceği bu iki şirkette BTSO ve TEKNOSAB ismi kullanılarak yatırım yapılması istenmesi bana gayet manidar geldi!

6-Bir başka manidar konu da BTSO yönetim kurulunun aldığı 18.11.2024 tarih ve 2182/B karar ile BTSO ile hukuki hiç bağı olmayan ROTA PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. adlı şirkete 55 bin 276 kişinin alın terinden toplanan paradan 200 milyon TL. yatırım yapmak üzere bugün BTSO meclis üyelerinden yetki talebinde bulunulacaktır!

Saygıdeğer Meclis Üyelerimizin bu konuda sağduyulu davranacaklarını düşünüyorum.

Netice olarak;

BTSO’muzun yönetimi,

**2015 yılında kurdukları TEKNOSAB ile Çevre Düzeni Planımızda verimli tarım toprakları olarak görünen 8.5 milyon metrekaresini Bursa’da yerel yönetimlerimizin ve Bursa’nın haberi olmadan sanayi bölgesine çevirerek değerlendirdiler!!!

**TEKNOSAB’ta 9 yılda 170 sanayi parselimizin sadece 30 civarında yatırımcıya tapularını verebildiler!!!

**9 yılda sadece %11’lik bölümünü faaliyete sokabildiler!!!

**Bu gidişle onlarca yıl sürecek TEKNOSAB’ımızın inşaat halindeki vaziyetine acil lojistik bir park ihtiyacını öncelediler!!!

**Bursa’nın can suyu olan, 2050 yılına kadar Bursa’nın içme suyu ihtiyacını karşılaması, Mustafakemalpaşa Ova sulama suyu temini, Uluabat Gölünün ekolojik dengesinin korunması için can suyu olarak verilmesi için planlanan Çınarcık Barajı’nın yıllık 140 milyon m3 kapasiteli suyunun önüne 2 adet regülatör konularak kendisi için planlanmayan 70 milyon m3’ü TEKNOSAB’a yönlendirilerek değerlendirilmesinin yanı sıra, yönetimimiz şimdilerde BTSO üyelerinin yastık altındaki birikimlerini değerlendirmek istemektedirler!!!

Çalışmalarında kolaylıklar diliyoruz.

Ayakları taşa değmesin diyoruz…”

Daha ne kadar açık anlatılırdı durum bilemiyorum.

Konuyla ilgili rahatsızlık duyan tek üyenin Necati Şahin olduğunu düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz.

Bursaport muhabiri Pelin Akdemir geçtiğimiz ay düzenlenen meclis toplantısında konuyla ilgili yapılan bir konuşmayı haberinde şöyle aktarıyor;

“BTSO Meclisi’ndeki konuşmasında bu durumu gündeme getiren üyelerden Irmak Aslan, ‘5 kişinin sahip olduğu bir şirketten bahsediyoruz. Biz bu fona para yatıracağız, ama bu yatıracağımız fon 5 kişinin TEKNOSAB içerisinde yapacağı yatırımı finansa etmek için planlanıyor. Bu şirket 5 kişinin sahip olduğu TEKNOSAB’ın içerisinde yatırım yapma imtiyazı olan bir şirketin yatırım finansmanı için çıkartılıyor’ diyor.

10 yıllık fonun 2 yıl geri ödeme süresini kapsadığını belirten Aslan, burada yapılacak olan yatırımla en iyi ihtimalle paranın korunacağını ifade ediyor. Aslan, ‘Kira belli değil, nasıl verileceği, nasıl işletileceği belli değil. Sizin soru sorma hakkınız bile yok’ diye konuşuyor!”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve yönetimdeki 3 kişinin hem BTSO hem TEKNOSAB hem de şirket yönetim kurulunda bulunmasının ve lojistik merkezi imtiyazını ihalesiz olarak kendi şirketlerine vermelerinin ‘görevi kötüye kullanma suçunu’ gündeme getirebileceği iddiaları da var!

HABERLER