Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

‘Millet bahçesi değil baraj yapın’ önerisi!

Bir önceki yazıma; ‘Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın; “Takdir edersiniz ki, bir sıkıntı sinyali var yine suda!” diyerek açılışını yaptığı akademik odalar ve üniversiteden temsilcilerin de yer aldığı geniş katılımlı toplantıda şehrimizin mevcut su durumu konuşuldu’ diyerek başlamıştım.

Evet, Bursa’nın ciddi bir su sıkıntısıyla karşı karşıya olduğu gerçeği vurgulandı bu toplantıda. Toplantının ardından sosyal medya paylaşımlarında, geçtiğimiz yıl bu zamanlar barajlardaki doluluk oranı yüzde 100 iken bu yıl yüzde 73 doluluk oranının ancak yakalandığını belirten uyarılar yaptı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve şöyle bir not düştü;

Şu an için suyumuz var hamdolsun. İlerleyen aylarda olumsuzluk yaşamamak adına su tasarrufu konusunda hassasiyet gösterelim. Su hayattır, ona sahip çıkalım.”

Yazımın hemen ardından İnşaat Mühendisleri Odası Çalışma Grubu Üyesi Cengiz Duman’dan bir uyarı ve bilgilendirme geldi Bursa Büyükşehir Belediyesine.

Her sabah aynı senaryo. FSM boylu boyunca yeşil alandan sızan sular ile kaplı!!! Su çok önemli diyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, destek ya da toprağın bordürden yüksek olduğunu görmüyor musunuz?” diyerek bir fotoğraf da paylaşan Duman öncelikli olarak uyarısını yaptı.

Ardından da hepimizin bilmesi gereken bir gerçeğe dikkat çekerek önerisini sundu:

Bursa’nın en çok konuşulan ve tartışılan konusu ‘BARAJ DOLULUK ORANLARI’ Bence konuşulması gereken konu ise ‘BARAJ KAPASİTELERİ’

Bursa şu an baraj kapasitesi olarak en kötü seviyede olan büyükşehirdir! Bursa’nın asıl problemi doluluk oranlarından ziyade mevcudun yetersiz olmasıdır!!!

Doğancı ve Nilüfer Barajlarının toplam kapasitesi 66.506.000 m3 iken yıllar önce bitmiş Çınarcık Barajı kendi başına 140-145 milyon m3 kapasiteye sahiptir.

İstanbul baraj kapasiteleri yaklaşık 870 milyon m3 ve hali hazırda 673.568.056 m3 suya sahiptir…

Ankara baraj kapasiteleri yaklaşık 1.740.000.000 (1 milyar 740 milyon m3) ve hali hazırda 753.604.342 m3 suya sahiptir.

Bunun yanında Bursa ilimizin kapasitesi 66.506.000 m3 iken hali hazırda 48.183.241 m3 suya sahiptir.

Bu durumu nüfusa oranlarsak;

İstanbul’da kişi başı 43,56 m3/kişi,  

Ankara’da kişi başı 133,07 m3/kişi

Bursa’da ise kişi başı 15,54 m3/kişi’ye eş değerdir!!!

Sonuç olarak; Bursa’ya Millet Bahçesi yapılacağına ‘Çınarcık Barajı’ Bursa’ya kazandırılmalıdır!!!” diyor Cengiz Duman.

Rakamlar ortada. Düzenlenen toplantıda da su tutmaya başlanmamış, henüz yapımı tamamlanmamış barajlar gündemdeydi. Artık meseleyi sadece bir gündem maddesi olarak konuşmaktan ziyade harekete geçmek şart!

ESKİDEN ONLINE İLAN MI VARDI!

Emlak fiyatlarındaki manipülasyonu önleme amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğle internet ortamında yayımlanan ilanlar geçtiğimiz günlerde takibe alınmaya başlanmıştı. 

Uygulamayla sahte ilan vererek gayrimenkul piyasasında spekülatif amaçlı fiyat artışlarının engellenmesi, aynı zamanda vergi kaçağının en aza indirilmesi ve piyasanın şeffaflaştırılması amaçlanıyordu.

Peki, ne oldu?

Düzenleme piyasada etkisini hızlı gösterdi. Uygulamanın ilk gününde ilan sitelerinden kaldırılan ilan sayısı 2’ye katlanırken, silinen ilanlar artarak sürdü.

Sektör temsilcileri silinen ilanların başka sosyal medya mecralarına kaymasından ya da online olmayan platformlara yönelmesinden endişeliydi.

Beklenen oldu.

Artık emlakçıların vitrinleri daha renkli.

Sonuçta eskiden online ilanlar mı vardı?

Demek ki neymiş; günü kurtarma derdiyle alel acele bulunan çareler karşı çarelerini yaratıyormuş!

Bakalım yüzde 25’lik kira artışı zorlamasıyla ev sahibi ve kiracı arasında nasıl bir karşı çare bulunacak?

HABERLER