Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Mudanya’ya sporcu kimliği

Dün aslında Bursa için iki önemli toplantı vardı basın mensuplarının gündeminde. 2050 Çevre Düzeni Planı’na ilk adımın atıldığı etkinliği kaçırmak istemediğimden bahsetmeyi bugüne bıraktığım konu 2024 Mudanya Triatlonu hakkında bir bilgilendirme toplantısıydı.

Öncelikli olarak Mudanya’ya ve dolayısıyla Bursa ekonomisine ciddi katkısı olacak, hatta gelecek yıllarda uluslararası düzeye taşınacak böylesine önemli bir sportif etkinliğin sporcu geçmişi ile tanıdığımız Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’ın bir projesi olmasına hiç şaşırmadığımı belirtmek isterim.

Dünya üzerinde pek çok ülkede pek çok şehir, hatta pek çok köy ve kasaba böylesi önemli sportif etkinliklerin ev sahibi olmakla ciddi bir ekonomik karşılık sağlıyor bütçesine.

Türkiye Triatlon Federasyonu ve Mudanya Belediyesi’nin işbirliği ile 12-13 Ekim tarihlerinde Mudanya’da düzenlenecek olan 2024 Mudanya Triatlonu’nu tam da bu çerçeveden bakarak değerlendirmek gerekiyor.

Mudanya Kaymakamlığı ve Mudanya Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşecek olan etkinliğin basın toplantısının Mudanya Polis Lokali’nde gerçekleştiğini de belirtmekte yarar var.

Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’ın konuşmasında biraz de espri ile değindiği; “Bizim Mudanya hep üçlemelerin ilçesidir. Tarih, turizm ve tarım Mudanya’da. Zeytin, incir, üzüm Mudanya’da. Güzelyalı, Trilye ve Mudanya’yız biz. Tarihi boyunca büyük mücadeleler göstermiş ve elde ettiklerini hep mücadelelerle elde etmiştir Mudanya. Bu nedenle Mudanya’ya karakteri ve tarihiyle Triatlon sporunun çok yakıştığını düşünüyorum. Federasyonumuz da bu konuda yaklaşım gösterdi. Türkiye Şampiyonası Finali’ni de buraya aldık. Mütareke’nin 102. yılına da bu etkinliği ekleyerek güzel bir organizasyon oluşturduk. Hepsinden daha önemlisi Sayın Kaymakamımız çok önemli destekler verdi. Hafta sonu yaklaşık 500 sporcunun katılacağı Triatlon yarışması düzenleyeceğiz. İleride hedefimiz Uluslararası Triatlon etkinliği düzenlemek” açıklamaları çok önemli.

Öncelikle spordan ve sporcudan hep uzak kalmış bir milletin evladı olduğumuz gerçeğinden yola çıkarak ‘triatlon nedir?’ sorusuna bir yanıt vereyim. Bir sporcunun yüzme, bisiklet ve koşu olmak üzere 3 spor dalını sırasıyla yaptığı branşın adı triatlon.

Yarışma süresince sporcular 400 metre yüzecek, 8 km bisiklet sürüp, 2.4 km koşacaklar. Yıldızlar 500 metre yüzecekler 12 km bisiklet sürüp, 3 km koşu yapacaklar. Sprint mesafe ise 750 metre yüzüş, 20 km bisiklet ve 5 km koşudan oluşacak.

Fark ettiniz mi bilmem, ama Mudanya için Avrupai bir çerçeve oluşturmaya çalışıyor Başkan Deniz Dalgıç. Böylece iki arada bir derede sıkışan, azıcık ondan azıcık bundan, ama asla hiçbir şeyi tam olmadan diye tıngır mıngır ilerleyen bir ilçeden odak noktaları belli bir ilçeye doğru yol alabilir Mudanya.

Ben bu spor kenti olma meselesini çok sevdim.

Düşünenlerin, üzerinde çalışanların emeklerine sağlık…

*****

 

 

 

BUMİAD’ın Cumhuriyet Ödülleri

 

Bursa Mühendis ve Mimar İş İnsanları Derneği’nin geleneksel hale getirdiği Cumhuriyet Ödülleri Töreni’nde bu yıl yine birbirinden değerli isimlere ödül takdiminde bulunacak. 2017 yılından bu yana etkisi giderek artan bir biçimde gelenekselleşen BUMİAD Cumhuriyet Ödülleri bu yıl Prof. Dr. İlber Ortaylı, Tarihçi Yazar Dr. Naim Babüroğlu, Busader Federasyonu ve Ayşe Şahin öğretmene verilecek.

BUMİAD Yönetim Kurulu ve Yüksek İstişare Kurulu Üyelerinin de katıldığı basın toplantısında konuşan Başkan Mustafa Gümüş, “Atatürk ilkeleri ışığında çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ne ulaşma amacıyla çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bu çalışmalarımızdan bir tanesi de 2017 yılından bu yana sürdürdüğümüz cumhuriyet ödülleridir. Bu bağlamda cumhuriyet ödüllerimizi bizler gibi cumhuriyet Türkiyesi’ne aşık, Atatürk’ü önder edinen ve bu uğurda tüm güçleriyle çaba sarf eden şerefli kişi ve kurumlara; onların yanında olmaktan, onlar gibi düşünüp çalışmaktan onur duyduğumuzu belirtmek için vermekteyiz” dedi.

BUMİAD ödüllerinin büyük bir titizlikle hazırlandığını biliyoruz. Her yıl Cumhuriyet değerlerini en yüksek seviyeye taşımak adına alanında ciddi çalışmalar yapan isimler seçiliyor bu ödüllerin sahipleri olmak için.

Bu yıl ödüller arasında benim dikkatimi çeken ve zaten ilk kez verilen özel bir klasman var ki, hem üzülüp hem sevineceksiniz böylesine kıymetli bir alan fark edildiği için.

Cumhuriyet Özel Ödülü…

Bu ödülün sahipleri sizden, bizden, sıradan olan, ancak sıradan olduğu kadar sıra dışı olmayı da başaran, daha doğrusu sıradan bir vatandaş olarak sınırlarını aşıp Cumhuriyetin ışığını bir ileri basamağa taşımak adına özel gayretler gösteren vatandaşlar olacak.

Malumunuz günümüzde köy okullarından söz etmek artık çok nadir olan işlerden. Taşımalı sistem diye bir sistem getirerek köylerin eğitim yuvaları olan okullarını bir bir kapatıp, köyün en bilgili kişisi olarak imamları bırakan zihniyete inat, köyündeki ilkokulu şahsi gayret ve çabalarıyla bir ışık yuvası haline getiren, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, çağdaş, çalışkan, azimli ve gözüpek Ayşe Şahin öğretmen BUMİAD’ın Cumhuriyet Özel Ödülünü almaya hak kazandı.

Akademisyenlerden, iş dünyasının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden ülkeyi bir adım ileriye taşımak adına gayret sarf etmelerini bekliyoruz elbette, sonuçta karşımıza hep aynı isimlerin çıkmasına da şaşırmıyoruz. Çünkü bu iş kelleyi koltuğa alarak yapılıyor şimdilerde.

Oysa mesele sade vatandaşın gönülden çabasına geldiğinde bence işin toplumun tüm kesimlerine nüfuz etmesi nedeniyle mücedele daha da tatlılaşıyor.

BUMİAD ödüllerinin sahiplerini bulacağı 25 Ekim gecesi düzenlenecek töreni merakla bekliyorum…

HABERLER