Müzecilik pek öyle becerebildiğimiz bir iş değil bizim. Eskiye dair kıymet verdiğimiz ne varsa evimizde saklamaya, beceriye dair paha biçilecek ne varsa bizimle ölüp gitmesine göz yumarız genellikle.
Bu durum ülkenin tamamı için geçerliyken bir turizm kenti olmaya çalışan Bursa için çok daha mühim şimdilerde. Çünkü elindeki tarihe dair kıymetli ne varsa bir kenara itilmiş olan bu şehirde insanlara gezecekleri, görecekleri, daha çok vakit geçirmek için can atacakları bir şeyler vermeliyiz.
Bunun için şehrin değerlerinden başlamak en yerinde olan karar elbette.
Bir de müzecilik…
Müzecilik dedin mi de Bursa’da akla gelen en güçlü isimlerden biri Dr. Ceyhun İrgil olur her defasında.
Başarılı doktorluk hayatının ardından kendisini bu işlere vakfetmiş, şehrin her yerine her ailesine dokunmuş, son derce saygı değer bir isimden bahsediyoruz hatırlatmak isterim.
Gelelim konumuzun ana gündem maddesine…
Malumunuz Yıldırım Mayruk ve Barbaros Şansal geçtiğimiz günlerde Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ettiler.
Konunun ana kahramanı ünlü modacı Yıldırım Mayruk’tu, sosyal medyayı son derece aktif kullanan popüler bir isim olması nedeniyle tüm ziyaret Barbaros Şansal’ın üzerinden kurgulandı.
İşin içine biraz da yanlış anlaşılma katılınca, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey Yıldırım Mayruk ve Barbaros Şansal’a tarihi belediye binasını veriyor gibi bir algı meydana geldi.
Bu konunun çok daha önce de gündeme geldiğini, geçmiş dönem CHP Bursa Milletvekillerinden, sevgili doktorum Ceyhun İrgil’in sosyal medyadaki paylaşımından öğreniyoruz.
Paylaşım şöyle;
“Aslında bir önceki AK Parti belediyesi döneminde başlayan, ilk görüşmeleri 2020-2021’de yapılan bir proje bu…
Bursalı sanatkar Yıldırım Mayruk’un doğduğu kente katkı ve tekstil sanayi için bir atılım olması amacıyla bağış yaptığı bir proje…
Yıldırım Bey’in bu bağışında onun birikimini, koleksiyonunu Bursa’ya kazandırmak, özellikle 300-400 kadına iş sağlayacak, binlerce gence meslek öğretecek bu proje, tarih ve sanatsever herkesin destekleyeceği bir çalışma…
Umarım özellikle eğitim, tasarım ve üretim bölümleri gerçekleşir. Bursa tekstil sanayi için de önemli bir gelişim olur. Yıldırım Bey’in amacı tekstil kenti olan Bursa’nın aynı zamanda Moda Başkenti olması. Bu nedenle doğduğu, büyüdüğü kente bunu bir görev olarak görüyor.”
Yer konusuna gelince…
Şuan tadilat için boşaltılan Balibey Han ya da Tarihi Büyükşehir Belediye Binası ya da Tayyare Kültür Merkezi bu projenin mekanı olmayacak. Olsa garip olur, olsa herkes karşısında durur zaten…
Konunun başından beri, tahsis edilecek yer tarihi binalarla hiçbir alakası olmayan; ancak tarihi binaların bulunduğu bölgede kalması nedeniyle bu yanlış anlaşılmaya sebebiyet verdiğini sandığım, tarihi binanın çaprazındaki Zabıta ve Sosyal Yardımlaşma binası.
İşin içinde Yıldırım Mayruk’un çok kıymetli koleksiyonunu bağışlaması var, bir zamanların tekstil kenti Bursa’sının aynı zamanda Yıldırım Mayruk sayesinde “tasarım” konusunda da anılır duruma gelecek olması, tekstil kenti unvanını yeniden kazanması ve özellikle kadın istihdamı konusunda atılacak adımlar var. Konu neden Barbaros Şansal ve yaşam tercihleri üzerinden değerlendiriliyor anlamak güç! Daha doğrusu konuyu böyle değerlendirip baştan olumsuzlamak kolay…
Evet, burası bir tasarım ve üretim atölyesi olacak plana göre…
Evet, başarılı da olabilir başarısız da olabilir. İyi niyetle başlanan tüm projelerde, tüm girişimlerde olduğu gibi…
Bursaport’dan genç meslektaşım Pelin Akdemir, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkan Güney Özkılınç ile konuya dair konuşmuş. Kendisinden alıntılıyorum;
“Yıldırım Mayruk, Bursa doğumlu bir modacı. Türkiye’de onun giydirmediği sanatçı, siyaset insanı yok gibi. Turgut Özal’ın eşinden Mesut Yılmaz’ın, İnönü’nün eşine, daha birçok siyasetçi yakınını, eşini giydirmiş birisi diktiği kıyafetlerle. Yine Türkan Şoray’ı ve onun gibi birçok sanatçıyı giydirmiş bir modacı. Bu proje AK Parti döneminde gündeme gelmişti, hep tamam yapacağız denmiş, insanlar, projeler öylece bırakılmış” diyor Özkılınç.
Hatırlatalım dönemi…
İnsanlar çağrılır, projeler hakkında konuşulur, iki fotoğraf çekilir, bir haber servis edilir, gerekirse birkaç ziyaret yapılır, sonrası Allah’a emanet bırakılır. Yalandan temel atmalara benzer çoğu girişim…
Bu iş olur mu, tutar mı, tutması için ne nasıl yapılmalıdır, kime neye ne kadar faydası olur, tüm Bursa’ya faydası olması için neler yapılmalıdır bence oturup onları konuşalım. Kent Konseyi bu konuyu tartışsın gerekirse, projeler, fikirler üretilsin…
Mevzu Barbaros Şansal’ın popüler kimliğinden çok farklı bir iş. Konunun özünde Yıldırım Mayruk ve Bursa var. Bu gerçeklik unutulmasın…
İşin içinde şehrin menfaati dışında bir şey olursa da hep birlikte yine karşı duralım…