Değişimin ve dönüşümün ayak seslerini 31 Mart akşamı sandıklar kapandıktan ve ilk seçim sonuçları ekranlara yansımaya başladıktan sonra görmüştük biz aslında.
Öyle böyle değil, nasıl bir değişim, nasıl bir dönüşüm tarif edemem…
Hani diyorlar ya imama; ‘yavaş dön hocam cemaat yetişemiyor’ diye, tam o hesap…
Çok da basit, hiç de bana yakışmayan bir tarif oldu, ama yerine tam oturdu…
31 Mart’ın ardından geçen iki aylık süreci kimileri dönüşümü tamamlamak adına değerlendirmiş, kimileri bir miktar değişimle yetinmeyi tercih etmiş gözlemlerime göre.
Şehir de bu değişimden nasibini alıyor elbet.
‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ diyen ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bahsettiği hayat damarlarının Bursa’da epeydir kopuk olduğunu kendi adıma söyleyebilirim.
Neticede benim görüşüm…
İşte bu bağların bir kez daha oluşturulması, ölü taklidi yapan koca şehrin yaşayan bir organizmaya dönüşü için atılan adımları kutlamak da elbet görevim.
İpeğin başkenti Bursa bir zamanların rengarenk kelebeklerindendi. Geçtiğimiz dönemde kelebeğin sararıp solmasını, yeniden koza örerek kabuğuna çekilmesini izlemiştik adım adım ve hüzünle. Şimdi sıra kozadan çıkan kelebeğin rengarenk halleri ile bir kez daha gözlerimizin önünde raks etmesine geldi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Nazım Hikmet’in ölümünün 61. yıl dönümünde 2024 yılını Bursa için ‘Nazım Hikmet Yılı’ ilan etmesini bu açıdan ele alıyorum.
2019 yılında dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın;
“Türkan Saylan, Uğur Mumcu, Nazım Hikmet… Nerede dinle diyanetle problemi olanlar var hepsinin adını bir yerlere verdin!” cümlesinde adı geçen, adı ‘dinle diyanetle problemi olan’ sıfatı ile nitelendirilen büyük şair, belki de dünyanın hiçbir yerinde böylesine küçük görülmedi kendi ülkesinde küçültüldüğü kadar.
Dedik ya değişim, dönüşüm zamanı diye, şimdi okullar, gençler, kadınlar, fabrikalar, tarlalar da dahil olmak üzere şehirde emek veren kim varsa Nazım Hikmet ile tanışacak bu yıl. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey öyle söyledi, altını çizelim…
Milli Eğitim Bakanının inatla ‘Sizin tarikat, cemaat dediğiniz vakıflarla ben protokol imzalayacağım’ dediği ve ÇEDES projesi kapsamında çalışmalar yürüttüğü bu süreçte, Bursa’daki okullarda Nazım Hikmet gibi bir değerin de adı anılacak bir yıl boyunca.
İnsanların dini ve siyasi görüşlerine hiç takılmam, yeter ki; ‘mış gibi’ yapmasınlar. Bir de taze beyinlere salt kendi bakış açılarını empoze etmeye kalkmasınlar.
Nihayet bir çeşitlilik gelecek şehre. Sonrasını herkes kendisi seçecek elbette…
“Ne diyeyim, dilerim ihtiyacı olan birine gidiyordur bizden çaldıkları umut…” dediğimiz günlerden,
“Kim bilir. Masalınızın kahramanı, başka bir hikayede figüran olmaya gitmiştir belki de…” dediğimiz zamanlara geldik.
2024 yılı Nazım Hikmet Yılı olunca ve şiir okumak adeti oluşunca, ben de iki mısra iliştireyim yazıma dedim.
Pek de yakıştı bence, neticede benim yakıştırmam…
Sağlıklı olmak umuduyla
Kuruluşu Hikmet Şahin dönemine dayanan ve genellikle Bursa’nın belediye başkanlarının başkanlık ettiği Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nde bugün seçim günüydü. Beklentiler Mustafa Bozbey’in birlik başkanı olması yönündeydi. Ancak genel merkezin ‘bir yerde görevli olan belediye başkanlarının başka makamlarda görevli almaması’ prensip kararı gereği, Marmara Belediyeler Birliği Başkanı olan Bozbey görev için aday olmadı.
Birliğin şu anda 130 üyesi mevcut.
Bursa Büyükşehir Belediyesi dışında, Yıldırım, Osmangazi, Nilüfer, Mudanya Belediyeleri de birliğin üyesi.
Fakat Bursa’nın da şehirde yaşayanların da pek sağlıklı bir yapı içinde olmadıklarını hatırlatmakta fayda var. Hızlı ve hormonlu bir büyüme gösteren şehrin hava kirliliği, yeşil alan yoksunluğu, nüfus yoğunluğu gibi pek çok sorunu barındırdığını, trafik gibi bir keşmekeşin ciddi stres kaynağı olduğunu, tüm bunların yanında sağlık için kullanılabilecek şehir kaynaklarının üzerine TOKİ yaptığımızı unutmamak gerekiyor. (Sıcaksu bölgesi)
İşin içine deprem konusunda güvenli, dolayısıyla sağlıklı olma meselesini katmıyorum bile.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay tek aday olarak katıldığı seçimle Birliğin başkanlığına getirildi. Başkan vekilleri Bursa’dan; İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ve Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir…
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ve Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ise encümende görev aldı.
Bu kez birliğin başında bir sağlıkçı var.
Elimde ise geçtiğimiz dönem Sağlıklı Kentler Birliği’nde neler yapıldığını anlatmakla mükellef bir faaliyet raporu mevcut. Raporun her yerinde şehirlerin sağlıklı yapılar olarak planlanması konusu geçerken, bizim geldiğimiz noktanın son derece ironik olduğunu kabul etmek lazım.
Umalım da önümüzdeki dönem Sağlıklı Kentler Birliğinin kurucusu Bursa, gerçekten sağlıklı bir kent olmak yolunda ciddi adımlar atsın…