Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i genişçe sorular sorabileceğimiz bir toplantı ortamında bulunca Bursa’nın dertli olduğu konuların sorulması da pas geçilmedi elbette.
İnsanın aklı hayali almıyor, şehrin en gözde yerinde bulunan öylesi kıymetli iki mekanın adeta lokasyonun çöküntü bölgesi haline gelmesi, önceden planlanmış gibi uzayıp giden, yılan hikayesine dönen, sonucunda da şehre faydalı bir yere varmayan projelerle sürekli olarak yok sayılması…
Meşhur Çekirge Teras konusundan ve İntam ne olacak merakından bahsediyorum.
Hatırladığım kadarıyla 2022 yılının Temmuz ayı gibiydi, Büyükşehir Belediyesi’nin 30 yılı aşkın süredir atıl kalmış Çelik Palas Oteli’ne ait ek binalarının bulunduğu alanda hayata geçirmeyi planladığı Çekirge Teras Projesi’ne başlaması.
‘Seçimlerden önce Bursalıların hizmetine girecek’ diye duyurulmuştu bu proje de apar topar harekete geçilen pek çok proje gibi.
Sosyal ve kültürel bir tesis yapılacak, kütüphanelerin yanı sıra sergi salonları ve kafeler de bu yapıda yerini alacaktı.
Geçmiş dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ‘Vizyon projem’ olarak tanıttığı projelerden biriydi Çekirge Teras.
Şimdi, aradan iki yıl geçtikten sonra, proje tamamlanma aşamasına geldiğinde, bir de bahsedilen seçimi geçirdikten sonra, yeni Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in konuyla ilgili değerlendirmesini duymak isteyebilirsiniz.
“Çekirge Teras Projesi yapılmış. Yani bir proje var ortada, ama nasıl yapılacağından öte üzülerek belirtmem gerekiyor ki; belediyeyle bir protokolü yok! Yani bir tahsisi yok! O bölgenin bir tahsisi olmaksızın ihale yapılmış ve müteahhit burada iş yapıyor. Onun karşılığında para ödeniyor. Bu ilk değil tabii, yani onu size söyleyeyim. Bu bir tane de değil tabii. Hatta maalesef müteahhide para ödemelerinde bizim dönemimiz de var. Bilseydim zaten kesinlikle bir lira ödemezdim! Çünkü tahsisi yapılmamış bir yere bir kurum ihale de yapamaz, para da, hak ediş de ödeyemez. Şimdi tahsis için başvurduk, bekliyoruz büyükşehir belediyesine tahsisin çıkmasını. Garip bir şey, bir sistem var. yapılmış mı, yapılmış. Bu konuda konuşacak çok şey var. Hakikaten ben de çok üzüldüm. Benim imzam da var, garip olan da o zaten!” diyor Bozbey…
Bir yerin yapılması ile ilgili ihale yapılmış, ödemeler de gerçekleştirilmiş, fakat Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin burayla ilgili öyle kütüphaneler, sergi salonları, kafeler gibi planlarından hiç bahsedilmemiş ihalede.
‘Bu durum neyi getiriyor peki?’ diyebilirsiniz…
Yanıt yine Bozbey’den gelsin…
“Şimdi tahsis için başvurduk. Sözle iş yapılmış, tahsisi vermiyoruz diyebilirler! O zaman dava söz konusu olacak. Bunun örnekleri de var. Bursa’nın doğu bölgesinde belediyenin yaptığı bir gasilhane var mesela, zamanında yapılmış. Orman buraya el koymuş, kendine ofis yapmış. Tahsisi olmadığı için. Durumumuz böyle olabilir!”
Haydaaaa… Neler olmuş öyle, Bozbey bile şaşkın…
Sen ihalesini yap, takibini yap, projeyi duyur, ödemesini gerçekleştir, sonra da hiç hak talep edeme…
‘İşin olacağına bak’ derdi rahmetli anneannem…
Gelelim İntam mevzusuna…
2006 yılında yıkılan ve sonrasındaki akıbeti de yılan hikayesine dönen İntam’da geçtiğimiz yıl bambaşka bir tehlike baş göstermiş, İntam istinat duvarı çevresinde bir anda biriken su Çekirge Caddesi’ni göle çevirmişti.
Dönemin Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, “Temel Drenajın mutlaka yapılması lazım. Suyun mutlaka drenaj edilip, etkisini kaldırmamız gerekiyor. Su eğer cepheden geliyorsa büyük bir tehlike var!” açıklamaları ile vatandaşları uyarmıştı.
Su bir biçimde tahliye edildi, ancak istinat duvarının ömrünün de bitmek üzere olduğu gerçeğini bize hatırlattı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Daha önce 13 kattı orası. Mahkeme tarafından iptal edildi, 10 kata geriledi. O bölgenin siluetine uygun olarak 10 kat olması yönünde görüşmeler devam ediyor, ama diğer taraftan da acele etmemiz gerekiyor.
Arkadaki istinadın ömrü çok az kaldı. Bu konuyla ilgilenmek için çok geç kalınmış. Arkadaşlarımız yoğun biçimde üzerinde çalışıyorlar. Yer sahiplerini ikna etmeye çalışıyoruz. Sunduğumuz çözümde yer sahiplerinin alanları küçülecek, ama yapacak bir şey yok arkadaşlar. Orada kurumun bir beklentisi de yok. Alanlar küçülüp, ona göre pay edilip onu sonuçlandırmamız lazım hızlıca. Bu da oradaki yer sahiplerinin fedakarlığına bağlı…” dedi.
Dertler derya bir şehir Bursa…
Bozbey’in bu toplantı esnasında verdiği önemli bir söz de vardı, yazıyı kapatmadan hatırlatmak isterim; “Artık Bursa Büyükşehir Belediyesinde her şey hukuka nizama, yasalara uygun biçimde yapılacak!”
Bizde fikri takip önemli, bu sözün de takipçisi olacağız elbette. Hatta en çok bu sözün takipçisi olacağız…