Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Önceliğimiz Kültürpark’ın gençleşmesi mi?

Haftaya gözümüzü açarken, genellikle “Kültürpark” olarak bildiğimiz, Reşat Oyal Kültürpark’ının yenileneceğini, hatta Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden gelen açıklamadaki gibi söylersek, ‘gençleşeceğini’ öğrendik.

‘KÜLTÜRPARK’I KURTARMA İHTİMALİ VAR’

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bugüne kadar defalarca ameliyat geçirmiş vücudu gençleştirmeye, günün şartlarına uyarlamaya çalışıyoruz. Bu kolay bir iş değil. Konu herkese göre farklılaşabilir, dolayısıyla net bir doğrusu olmayacak. Kültürpark bana göre Türkiye’de, bu kadar eski olup da hala kurtarılma ihtimali olan parklardan biri. Hala çok yeşil ve güzel. Bu çalışmanın bir lütuf değil, zorunluluk olduğu gerçeğini kabul edelim. Süreç genel bir mutabakatla yürüsün istiyoruz. Eğer bir şey yapmazsak, radikal bir karar almazsak işin sonunun çok hayırlı olduğunu görmüyorum. Her halükarda ne yapıp edip, acil sonuca gitmemiz lazım. Süreci başlatmamız lazım. İnşallah hayırlı bir netice çıkar ve bir an evvel sonuca gideriz” diyerek yaptı toplantı sonrası açıklamasını.

‘BU KENTİN ÖNCELİKLİ SORUNLARI VAR’

Açıklamanın ardından yapılan haberlerden birini sosyal medyasında paylaşan ve üzerine de “Açık Hava Tiyatrosunu ayrı tutmak kaydıyla bu kentin onlarca öncelikli sorunları var zaten… Kültürpark bu haliyle de güzel ve kullanılabilirliği var… Üstelik 2006 yılında tepeden tırnağa yeniden düzenlenmişti… Kentimiz için önceliklerimizi doğru sıralamamız gerekiyor…” notunu iliştiren İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Eski Başkanı Mehmet Albayrak, bence de son derece önemli bir noktaya dikkat çekmeye çalışıyordu ve anladığım kadarıyla konunun uzmanı görüşlere göre “bir an önce sonuca gitmek” gibi bir mecburiyet de bulunmuyordu.

Araştırmak gerektiği kanısıyla çıktım yola.

Konuyu fark etmeme vesile olan İMO Eski Başkanı Mehmet Albayrak ile görüştüm ilk olarak ve meseleyi biraz daha açıklığa kavuşturalım istedim.

‘BÜYÜK BİR TADİLATA HİÇ GEREK YOK’

“Kültürpark içerisinde bulunan Açık Hava Tiyatrosu’nun elden geçirilmesi gerekliliğine ben de katılıyorum, ancak şehrimizin asıl üzerinde durulması gereken konularını bir yana bırakıp parkın böyle büyük bir tadilata girmesine hiç gerek yok. Bursa’nın asıl sorunu kentsel dönüşümdür, trafiktir, su kaynaklarının ve tarım alanlarının korunması için yapılması gereken çalışmalardır.” diyerek fikirlerini paylaştı benimle Albayrak.

Bu anlamda akademik odalar adına en kapsamlı sözü elbette ki, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Feridun Tetik söyleyebilirdi.

‘PLANA SADIK KALINSAYDI…’

“Bursa ile ilgili bir şey yapılacaksa bu konunun ilk olarak il koordinasyon kuruluna gelmesi lazım. Biz Kültürpark’ı ziyaret ettik. Eski Başkan Recep Altepe döneminde bir master plan yapılmış. Bazı binalar buraya tescillenmiş, ondan sonra parkta bazı değişiklikler olmuş. Derneklere yer tahsisi, kafelerin büyümesi gibi. O plana sadık kalınsaydı bizce bir sorun olmayacaktı. Park orijinal haliyle son derece kullanışlı olarak kalacaktı. Bize göre tek sorun aydınlatma kablolarının yer altına alınmasıydı.” dedi Tetik konuşmamızın başında.

Sonrasında konuştuklarımız ise konunun kamuoyuna aktarıldığının biraz dışında bir gelişme gösterdiğini işaret ediyordu.

‘KAPALI KAPILAR ARKASINDA…’

“Perşembe akşamı bir toplantı yapılmış. Bazı sivil toplum kuruluşları ve akademik odalarla bir plan yapılmış. Nasıl bir plan yapıldığı da bilinmiyor. Gidenler de söylemiyor. Bu işler kapalı kapılar ardında yapılan planlarla yürütülemez!” diyen Feridun Tetik, basına yapılan açılamadaki gibi tüm paydaşların fikirlerinin alınmasıyla bir plan oluşturulmadığına dikkat çekti ve Mehmet Albayrak ile aynı fikirleri paylaştığını, şehrin ulaşım, hava kirliliği, depremsellik gibi sorunları dururken bunlarla uğraşmanın anlamlı olmadığına vurgu yaptı.

Şehrimizin en aktif muhalefetlerinden birini yapan İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu’nun da konuyla ilgili görüşlerini almak gerekiyordu fikirler çatışmasını eksik bırakmamak adına.

‘NEDEN BÖYLE BİR İHTİYAÇ HİSSEDİLDİ’

“Burada anormal bir üst perdeden yaklaşım var. Neden böyle bir ihtiyaç hissedildiği dahi belli değil. Bursa’nın öncelikleri arasında da yok Reşat Oyal Kültürpark’ının revizyonu. Belki sadece Açık Hava ile ilgili bir tasarruf olabilir, ama bu mesele bana ‘Ayranı yok içmeye tahtı revanla gidiyor tadilata’ durumu gibi geldi. Kim desteklemiş, hangi STK’lar ile görüşmüşler bilgisi yok. Bir süre önce parkın bütün kaldırımları yenilenmiş, park bir bakıma girmişti zaten. Bence bunun dibinden bir rant kokusu geliyor. Çünkü rant kokusu olmayan hiçbir işe AK Parti el atmaz!” dedi Türkoğlu kendine has tarzıyla.

DEVA Partisi Bursa İl Başkanı Serkan Özgöz de sorumu yanıtlarken, “Bu işi neden yapıyorlar? Gerçekten sorun park mı?” diyerek başladı.

‘KAÇ MİLYON HARCANACAK?’

“Şimdi alelacele yaptıkları toplantıda Alinur Bey Kültürpark’tan Reşat Oyal’ın kemiklerini sızlatırcasına ‘eski olup kurtarılması mümkün park’ olarak bahsediyor. Kimsenin Bursalıların bir kuruşunu bile çarçur etmeye hakkı yok. Bursalıların hayatında onca önemli sorun varken oraya harcanacak milyonlar ile Bursalıların hayatında ne değişecek? Alinur Bey’e buradan sormak istiyorum. Boğazına kadar borca batmış, bu sebeple raylı sistem yapmak için bakanlıktan medet uman belediyenin başka önceliği yok mu? Odunluk’tan yeni stadın yanından Mudanya yoluna ve Soğukkuyu’ya bağlanacak aksı 2 yıldır bitiremiyorlar. Başkan hizmet etmek istiyorsa her akşam trafiğe, Sırameşelere, Gürsu kavşaklarına baksın. Buradan başkana soralım. 2020 yılında 245 milyon faiz ödeyen, 2021 yılında da 295 milyon TL faiz gideri bütçeleyen Belediye Kültürpark için kaç milyon harcayacak?” sözleri ile de hayli detaylı bir açıklama yaptı.

Anlaşılan o ki, yapılan toplantıda şehrin tüm bileşenlerine erişilememiş ve muhalif kanat bu işin dışında tutulmuş.

Peki, Bursa’da dönemin Belediye Başkanı Reşat Oyal tarafından 391 bin metrekare alan üzerine yapılan ve 1955 yılında hizmete açılan Reşat Oyal Kültür Parkı’nda nasıl bir yenilenme yapılması planlanıyor?

Hazırlanan projenin mimarı Ömer Selçuk Baz, çalışmasında doğal dokunun güçlendirilmesini merkeze aldıklarını, yapısal kullanımı yüzde 30 azaltmayı, yaya bisiklet yollarını yüzde 65 artırmayı, araç yollarını yüzde 70 azaltmayı, otopark kapasitesini yüzde 10 artırmayı ve su öğesini de yüzde 15 artırmayı ön gördüklerini belirterek dahil olmuştu lansmana.

Yapılan açıklamadan yola çıkarak parkın zaman içinde estetik görünüşten uzaklaşmasının önüne geçmek amacıyla hareket edileceğini, otopark yetersizliği, park içindeki araç trafiği, yaya yolları, aydınlatmalar ve yıpranan kent mobilyaları gibi sorunlara anlık değil, kalıcı ve sürdürülebilir çözümler getirilmesinin amaçlandığı söylenebilir.

HABERLER