Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Parayı Bursa ödüyor, suyu sanayi içiyor!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in Mart ayı değerlendirme toplantısının ana konusu BUSKİ faaliyetleriydi. Faaliyet alanları çok geniş olan bu kurumun su ve para kıtlığı çeken Bursa için bence en kritik yatırımı Çınarcık Barajı

Hemen anlatalım…

Çınarcık Barajı ve Bursa’nın su sorununu çözmesi hikayesi hayli eskiye dayanıyor ve pek çok belediye başkanı arasında kapış kapış gidiyor.

1996 yılında dönemin Bursa Milletvekili Turhan Tayan’ın takibiyle başlayıp 2008’de Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun bakanlığı döneminde biten baraj için herkes ‘Biz inşa ettik’ diyor.

‘70 kilometre isale hattı ve günlük 300 bin metreküp arıtma tesisiyle yıllık 145 milyon metreküp su verecek ve su meselesi 2071’e kadar kökünden çözülecek’ denilerek vakti zamanında tarif edilen Barajın Bursa içme suyuna halen bir damla katkısının olmaması ise içler acısı bir durum.

Zira sene 2025!

Aradan helalinden 29 yıl geçmiş…

Gelinen noktada sanki şehrin içme suyunu karşılamak için değil de sanayiye su kaynağı oluşturmak için inşa edilmiş muamelesi gören Çınarcık Barajı’nın TEKNOSAB’a su aktarması haliyle göze batıyor.

Barajın dört hedef için inşa edildiği söyleniyor yetkililer tarafından; içme suyu sağlamak, Mustafakemalpaşa Ovası’nın sulanmasına destek olmak, elektrik üretmek ve Uluabat Gölü’nün ekolojik dengesinin bozulmaması için gölü beslemek…

Amaçların içinde ‘sanayiye su temin etmek’ gibi bir madde yok!

Buna rağmen TEKNOSAB ve Devlet Su İşleri arasında imzalanan bir protokol ile barajın kuyruk suyu olduğu belirtilen 70 milyon metreküp su sanayiye aktarılıyor.

Sulamaya değil, Uluabat Gölünü beslemeye değil, SANAYİYE!!!

Geçmiş dönem belediye başkanlarından Recep Altepe’nin 2020 yılına bitirme hedefi koyduğu baraj halen Bursa’ya içme suyu sağlamıyor. O dönemde 2070 yılına kadar şehrin su ihtiyacını karşılar denilen baraj şimdilerde 2050 hedefiyle bir güncelleme yaşıyor…

Su ile ilgili düzenlenen her toplantıda DSİ Bölge yetkililerinden birini yanına alarak, ‘Biz Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak barajın yapımı işini üstümüze aldık ki, su sorununu kısa sürede çözelim, yoksa DSİ’ye kalsa bu iş anca 20 senede biterdi, biz iki sene sonra barajdan şebekeye suyu vereceğiz’ diyen Geçmiş Dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı burada anmadan geçemeyeceğim.

Zira görüldüğü üzere barajın tamamlanması için hali hazırda 2026 yılının ortalarını hedef koyuyorsa BUSKİ ve buna karşılık döviz cinsinden kredi alıp ciddi biçimde borçlanmışsa, bu işin karı neresindedir diye sorarlar adama…

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, BUSKİ’nin mali durumunu özetlerken; “Doların her bir liralık artışında BUSKİ’nin borcunun 350 milyon lira arttığını düşünün, çünkü döviz üzerinden ciddi borçlanmalar mevcut” diyor.

Bahsi geçen ciddi borçlanmanın en önemli kalemi Çınarcık Barajı!

Daha önceki toplantılarda da belirtmişti Başkan Bozbey bu konuyla ilgili sıkıntısını ve şöyle demişti; “Devletin yapmak için işe koyulduğu bir projeyi belediye neden üstlenmiş anlamak zor. DSİ bu konuyu programına almış, süreci yürütüyor, belediye neden üstelik de döviz üzerinden borçlanarak böyle büyük bir yatırımın altına giriyor. Bu işler belediye bütçeleri ile yapılacak işler değil!”

Dedim ya ‘hem su sıkıntısı hem de para sıkıntısı çeken Bursa’ diye.

Merkezi hükümetin CHP’li belediyeleri para sopasıyla hizaya getirmeye çalışmasına yönelik girişimler herkesin malumu, içinde bulunduğumuz ortamda dövizin dalgalı seyri de ortada…

Tüm bunlar ışığında işin para sıkıntısı kısmını anlamış olmanız lazım.

Su sıkıntısı kısmına da değindik, ancak daha net bir tanımlama yapmak gerekirse, ovasından 30 metrede su bulan Bursa bugün 250 metrelik kuyular açmak zorunda yer altı su kaynaklarına ulaşmak için. Geçtiğimiz günlerde Orhangazi ve İznik çevresindeki çiftçilere bu yıl sebze ekmeyin uyarısı geldi DSİ yetkililerinden. Bugün düzenlenen toplantıda benzeri bir uyarıyı tüm Bursa için tekrarlama ihtimalinden bahsetti Başkan Bozbey. “Az su isteyen ürünlerin ekimine yönelmemiz gerekiyor, suyu doğru biçimde kullanarak tarım yapmayı öğrenmemiz gerekiyor” dedi sözlerinin arasında.

Tüm bunlar yaşanırken, benim evimdeki suyun hesabını tutmam gerekirken, elbette sanayiye verilen suyun hesabının da tutulması gerekiyor.

Fakat işin bu kısmında tıkanıyoruz.

Bursa Hakimiyet Gazetesi Köşe Yazarı Namık Göz’ün konuyla ilgili sorduğu; “Neden Çınarcık Barajından sanayi bölgelerine doğrudan su veriliyor?” sorusuna aldığı yanıt bence hiç de tatmin edici değildi.

DSİ böyle bir protokol yapmış. Oradan 60 milyon metreküp civarında sanayiye su aktarılması gündemde. Yani kalan miktar içme suyu olarak kullanılacak!” dedi Mustafa Bozbey sorunun yanıtı olarak.

Sanayiye verilecek olan su miktarı belli, küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin etkilerini dibine kadar hisseden Bursa’da şehre içme suyu olarak kalacak olan miktar belli değil ne yazık ki…

Yani sevgili Bursalılar, barajın parası sizin cebinizden çıkıyor, ama DSİ’nin yaptığı protokol nedeniyle içme suyunuzu sizden önce sanayi içiyor haberiniz olsun!

 

 

NOT: Yarın çok önemli bir dava görülecek Bursa’da. Başkan Bozbey süreci “BUSKİ’deki seçim öncesinde ortaya çıkan ve seçime kadar üstüne yatılan, maalesef duyarsız kalınan yolsuzluk olayının göreve gelir gelmez üzerine gittik. Neticede çözülebileceğini gördük, bu konuda hukukçularla görüştük ve adımları başlattık. Yaklaşık 600 civarında insandan bahsediyoruz; bu işin içine karışan ve farklı kentlerde, Bursa’dan da değil, Antep’ten var, Samsun’dan var, başka yerlerden, çok farklı kentlerden insanlar var. Hukukçular o kentlere gidip oralarda da suç duyurusunda bulundular, ilgili kişilerle ilgili. Şimdi yarın çok kapsamlı bir dava süreci başlayacak. Aslında Bursa’nın son yıllardaki en kapsamlı davası olacak gibi görünüyor. Bursalılar, hakkı olan o kör kuruşlar, hepsi tek tek Bursa BUSKİ’nin kasasına, bugünün paralarıyla faiziyle birlikte geri dönecek. Ne olursa olsun, bunun takipçisiyiz. Kişiler hakkında zaten biliyorsunuz, cezaevinde olanlar var, ama bunun yanında bu işe göz yumanlar da var; onlarla da ilgili gerekeni yapıyoruz, hiç merak etmeyin” sözleri ile duyurdu.

Konuyu yarınki gelişmelerle birlikte değerlendireceğiz…

 

 

HABERLER