Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Plan, plan, plan…

Bursa’nın en kıymetli bölgelerinden ve Büyük Ova Koruma kanunu kapsamında pek çok arazisi bulunan ilçelerinden biri olan Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Norm Haber’de misafirimizdi.

Hepimiz bu ziyaretlerin alt notalarında neler yattığını biliyoruz sanırım. Tüm belediye başkanları gibi Özkan’ın da gönlünde önümüzdeki yerel seçimlerle ilgili bir aslan yattığı ortada.

Amaç ne olursa olsun, bir belediye başkanının yaptıklarını anlatmanın yanı sıra sorulacak soruları göğüslemek için böyle bir yola çıkması bence kıymetli…

Eğri oturup doğru konuşalım, benim gibi genellikle şehir sorunlarını gündeme taşıma gayretinde olan yazarların övgü dolu yazılar yazdığı pek görülmemiştir. Karacabey’in kaderi de farklı olmadı yazı geçmişimde.

Hele hele korunması gereken tarım arazileri bu derece fazla olan, topraklarının bir bölümü RAMSAR alanında kalan, longozu ile sahil şeridi ile turizme açık ve planlamada ihtimam isteyen bölgelere sahip olan, aynı zamanda TEKNOSAB gibi büyük bir sanayi yatırımını da içinde barındıran Karacabey’in elbette hiç şansı yoktu.

Sonuçta Başkan karşımızdaydı, elbette çok sorumuz vardı, kendisinin anlatacakları da bir o kadar fazlaydı…

Karacabey’in nüfusuna oranla en fazla yatırım alan ilçe olduğunun altını çizdi özellikle Başkan Özkan. Bu dönemde bence büyük bir siyasi risk alarak altyapı çalışmalarına ağırlık verilmiş. Dolayısıyla vatandaşın en çok şikayetçi olduğu konu kazılmış yollar, toz, toprak, çamur, kısacası dağınık bir şehir görüntüsü.

Ancak zaman planlaması iyi yapılmış. Balık hafızalı insan yapısına uygun olarak yerel seçimlere yaklaşılan 3 aylık süreçte bahsi olunan şikayetler büyük ölçüde ortadan kalkacak gibi görünüyor. Çünkü altyapı çalışmalarına ciddi bir hız kazandırılmış…

Benim için en önemli olan konu ise sanayinin bir biçimde itiş kakış girdiği, bu, adam eksen yetişir kabilinden verimli topraklarda tarım mı, sanayi mi, yoksa turizm mi ön planda olacak? Özellikle TEKNOSAB’ın varlığı ile birlikte gelecek olan insan yükünü Karacabey nasıl taşıyacak?

Anlayacağınız yapılmış olanlarda değil de daha çok yapılması planlanan, gelecekte neler olacağına dair bana ip ucu verecek sorularda gözüm…

Soruları sordum, aldığım yanıtlar beni bile şaşırttı aslında…

Tarım da lazım, sanayi de lazım bu ülkenin gelişmesi ve kalkınması için. Birinin olması için diğerinden vazgeçmeye değil, doğru ve sürdürülebilir planlamaya ihtiyacımız var aslında” diyor Özkan.

Doğru söze ne denir ki…

Peki, bu açıklama doğrultusunda TEKNOSAB’ın getireceği nüfus yoğunluğunu Karacabey kaldırabilecek mi? Tarım arazilerinden doğal güzelliklerine kayıplar yaşanmayacak mı sanayileşme uğruna?

Nilüfer ile Karacabey arasında yolun sol tarafı zaten korunması gereken verimli tarım topraklarının olduğu bölge, ancak yolun sağ tarafında tarıma elverişli olmayan alanlar var. Bu alanların doğru planlanması ile Karacabey Bursa’nın önemli ölçüde yükünü sırtlanabilir. Hatta yapılacak planlamaya bağlı olarak yeni bir şehirleşmeden söz edebiliriz. Elbette bunlar uzun soluklu işler, doğru ve sürdürülebilir planlama burada çok önem arz ediyor” diyerek yanıtladı Karacabey Belediye Başkanı bu sorumu…

Olabilir mi?

Çok mümkün…

Elbette bunun için bugün yapılan, yarın unutulan, öbür gün delik deşik edilen planlar yerine tamamen sadık kalınan bir planlama olması şart. Aksi halde üzerini kırmızı bir kalemle çizip unutmak gerekir Karacabey ovasını…

İşin bir de rant kısmı var malum. Söz konusu Bursa olunca içine ‘rant’ kelimesinin girmediği bir cümle kurmak giderek zorlaşıyor. Özellikle yeni sanayi bölgelerinin oluşumu ile ilgili girişimlerde ve etrafındaki yapılaşma ile ilgili çalışmalarda…

Ben, köylüden üç otuz paraya alınan arazilerin sanayi bölgesi statüsü kazandığında milyon liralara satılmasına, dolayısıyla bu işten bir rant sağlanmasına da karşıyım aslında. Bu işin de en doğru işletilme biçimi, sanayi bölgesi olarak belirlenen bölgede köylülerden toprakları kamunun almasıdır. Yani bahsi olunan arazileri ya devlet kendisi alır ya da büyükşehir ve ilçe belediyeler alırlar, altyapısını hazır ederek işletmek isteyen sanayiciye örneğin 49 yıllığına kiralarlar. Böylece sanayici de araziye değil işine yatırım yapar” diyen Ali Özkan’ın söylediklerine katılmamak elde değil.

Malum şimdilerde tarımsal depo olarak yapıldığı iddia edilen, aslında kaçak sanayileşmenin temel taşlarını oluşturan yapılarla dolu Bursa ovası doğulu batılı…

Sanayicinin toprağa değil üretime yatırım yapmasına, yüksek teknolojiye para ayırmasına da vesile olacak böyle bir planlama bana uyar da, bu işin kaymağını yiyenlere uyar mı? İşte ondan emin değilim doğrusu…

Kısacası uzun uzun konuştuğumuz Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın anlattıklarının benim açımdan özeti; plan, plan, plan, sürdürülebilir, uzun soluklu plan…

HABERLER